Dieta bez laktozy i glutenu
W ostatnim czasie dieta bezglutenowa stała się bardzo modna, a wszystko to za sprawą pojawienia się teorii, która zakłada szkodliwe działanie glutenu dla naszego organizmu. Jednak moda to nie jedyny powód wykluczenia glutenu. Bardzo częstym powodem eliminacji glutenu z diety jest celiakia, czyli nietolerancja glutenu, której bardzo często towarzyszy również nietolerancja laktozy. Osoby chore na celiakię borykają się z uszkodzeniem kosmków jelitowych, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia wydzielania, między innymi laktazy, która odpowiedzialna jest za rozkład cukru mlecznego, czyli laktozy. Produkty, które nie ulegną rozpadowi, powodują problemy trawienne i dyskomfort. Należy jednak pamiętać, że przed rozpoczęciem każdej diety powinniśmy skonsultować się z lekarzem w celu sprawdzenia, czy dana dieta nie będzie stanowiła żadnego zagrożenia dla nas i naszego zdrowia.
Objawy nietolerancji glutenu i laktozy
Najczęstszymi objawami nietolerancji glutenu są bóle brzucha, nudności i wymioty, biegunki, wzdęcia i uczucie pełności, a także zmęczenie, skurcze mięśni bóle głowy, czy złe samopoczucie.
Pierwsze objawy nietolerancji laktozy pojawiają się już po kilku godzinach, a należą do nich między innymi biegunka, bóle brzucha, wzdęcia, gazy czy przelewanie się w brzuchu.
Gdzie znajduje się gluten i laktoza?
Podstawowym źródłem glutenu jest pszenica, żyto i jęczmień – oznacza to, że znajduje się we wszystkich produktach zbożowych i mącznych, tj. w pieczywie, makaronach, płatkach i wielu innych produktach powstałych na bazie zbóż. Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych. Możemy go również znaleźć w niektórych wędlinach, konserwach, wyrobach garmażeryjnych czy produktach mlecznych, takich jak: jogurty i maślanki owocowe, produkty mleczne nisko tłuszczowe, śmietana, tanie żółte sery, sery pleśniowe, majonezy, gotowe sosy czy przeciery pomidorowe. Gluten można znaleźć również w suszonych owocach, niektórych słodyczach i przyprawach typu vegeta. Dlatego ważne jest, żeby przed kupnem danego produktu dokładnie sprawdzić jego etykietę.
Głównym źródłem laktozy jest mleko oraz nabiał, ale bardzo często jest ona też dodawana do innych produktów spożywczych, na przykład po to, żeby polepszyć smak. Laktoza może być również ukryta w gotowych daniach, pieczywie, niektórych mięsach i słodyczach.
Co jeść na diecie bez glutenu
Mimo że gluten znajduje się również w produktach, w których nie powinien, to z powodzeniem możemy wymienić produkty, które idealnie sprawdzą się przy diecie bez laktozy i glutenu. Doskonałym zamiennikiem dla zwykłego mleka będzie mleko roślinne – sojowe, ryżowe, czy migdałowe. Z kolei zwykłe makarony można zastąpić makaronami ryżowymi lub gryczanymi. Dobrej jakości żółte sery również nie stanowią zagrożenia. Oprócz tego do diety można dołączyć ziemniaki, kaszę gryczaną, kukurydzę, ryż, komosę ryżową, jaja, rośliny strączkowe, brokuł, kalafiora, orzechy i migdały oraz wszelkiego rodzaju mąki i przetwory, ale wyłącznie na bazie ryżu, siemienia lnianego, dyni czy gryki i proso.
Co jeść na diecie bez laktozy
Wbrew pozorom na diecie bez laktozy nie trzeba eliminować wszystkich produktów mlecznych. Można je spożywać, ale w ograniczonych ilościach, ponieważ zazwyczaj nasz organizm jest w stanie tolerować przynajmniej niewielkie ilości zwykłego mleka. Przy diecie bez laktozy można również spożywać maślanki, kwaśne śmietany, kefiry czy jogurty, ponieważ mają one w składzie probiotyki, które samoistnie wytwarzają laktazę i wspomagają proces trawienia cukru mlecznego. Można jeść także sery długo dojrzewające, takie jak cheddar, gouda czy parmezan. Specjalnie dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy na rynku pojawia się coraz więcej produktów mlecznych, które w swoim składzie nie zawierają laktozy.
Czym zastąpić białko, wapń i witaminę D?
Należy pamiętać, że zarówno dieta bez glutenu, jak i dieta bez laktozy to diety eliminacyjne, dlatego koniecznie trzeba zadbać o dostarczenie naszemu organizmowi odpowiednich zamienników lub suplementacji witamin i minerałów.
Niedobór białka, wapnia i witaminy D może być bardzo niebezpieczny dla naszego organizmu i przyczyniać się do wielu schorzeń, np. osteoporozy. Dlatego ważne jest, żeby w diecie nie zabrakło takich produktów jak natka pietruszki, jarmuż, fasola, kasza gryczana, sardynki, które są bogate w wapń oraz ryb, które są źródłem witaminy D. Z kolei niedobór białka najlepiej zaspokoi mięso drobiowe, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych. Doskonałą kompozycją zawierającą kompleks witamin i całkowicie pozbawioną glutenu oraz laktozy jest dieta sokowa.
Pozwól nam zadbać o Twoją dietę
Bardzo niewiele dzieli Cię od tego, żeby móc każdego dnia budzić się ze świadomością, że Twoje posiłki czekają już na Ciebie gotowe pod drzwiami. Co najważniejsze, Ty nie musisz się niczym przejmować, ponieważ to nasi specjaliści zadbają o to, żeby Twoje posiłki były zdrowe, pożywne, a przede wszystkim nie zawierały glutenu i laktozy. Pozwól na zatroszczyć się o Ciebie i o Twoje zdrowie – zamów nasz catering i przekonaj się sam, że dieta może być przyjemna.