Ocet jabłkowy na odchudzanie - czy warto go pić?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy warto go pić?

Czas czytania: 5 min

Produkty fermentowane są znane ludzkości już od czasów starożytnych. Jednym z nich jest ocet jabłkowy, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a przy tym świetnie ogranicza łaknienie i wspomaga spalanie tłuszczu. Jest też bogaty w błonnik i enzymy trawienne, które odpowiadają za prawidłowe trawienie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Czy ocet jabłkowy pomaga schudnąć? W jaki sposób należy stosować ten naturalny specyfik, aby zapewnić organizmowi homeostazę i przyspieszyć przemianę materii? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań zawarliśmy w poniższym poradniku. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat produktu, który zyskał zaszczytne miano polskiego superfood!

Powiązany artykuł: Czy istnieje idealny lek na odchudzanie?

Czym jest ocet jabłkowy i w jaki sposób powstaje?

Czym jest ocet jabłkowy i w jaki sposób powstaje?

Zanim przejdziemy do omówienia wpływu octu jabłkowego na organizm, postaramy się w krótki sposób opisać, w jaki sposób powstaje ten dobrze znany w polskiej kuchni naturalny specyfik o kwaśnym odczynie. Pierwsze doniesienia o produkcji octu jabłkowego pochodzą ze starożytności. Mieszkańcy Babilonii stosowali go jako środek konserwujący, a także jako orzeźwiający napój świetnie gaszący pragnienie. Działanie octu jabłkowego wykorzystywano także w medycynie naturalnej do leczenia różnego rodzaju infekcji.

Ocet jabłkowy należy do produktów otrzymywanych na drodze fermentacji jabłek przy wykorzystaniu drożdży oraz tlenowych bakterii kwasu octowego. Im dłuższy i naturalniejszy ten proces, tym uzyskuje się lepszy i bardziej wartościowy środek. Wytworzony w ten sposób ocet jest naturalnie mętny i odznacza się żółtą barwą oraz aromatycznym owocowo-kwaskowym smakiem. Prawdziwy, żywy ocet jabłkowy to produkt fermentowany minimum kilka miesięcy i naturalny – bez dodatku wody, cukru i konserwantów.

Dlaczego warto pić ocet jabłkowy regularnie?

Dlaczego warto pić ocet jabłkowy regularnie? Jakie substancje biologicznie czynne kryją się w jego składzie?

Organizm człowieka potrzebuje odpowiedniej ilości makro i mikroelementów, by mógł prawidłowo funkcjonować każdego dnia. Z tego względu tak ważne znaczenie ma właściwie zbilansowana dieta. By spożywać jak najwięcej składników odżywczych, do jadłospisu warto włączyć ocet z jabłek. W jego składzie można znaleźć m.in. żelazo, wapń, błonnik, beta-karoten oraz enzymy trawienne.

Beta-karoten

Ocet jabłkowy jest produktem, który zawiera spore ilości karotenoidu będącego potężnym przeciwutleniaczem. Beta-karoten neutralizuje cząsteczki wolnych rodników i pochłania szkodliwe promieniowanie słoneczne. Ponadto stymuluje pracę układu immunologicznego, przez co może zwiększać odporność na infekcje wywoływane przez wirusy i bakterie.

Wapń w occie jabłkowym

Wapń

Ważnym makroelementem, jaki znajdziemy w occie jabłkowym powstającym w wyniku naturalnej fermentacji jabłek, jest wapń. Minerał ten jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych, kurczenia się mięśni i wydzielania niektórych hormonów.

Żelazo

Ocet jabłkowy warto pić regularnie również ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Pierwiastek ten wspiera układ odpornościowy i jest kluczowym elementem hemoglobiny. Ocet z jabłek pozwala dostarczyć organizmowi żelazo, które jest łatwe do strawienia i przyswojenia.

Błonnik

Ocet jabłkowy zawiera też błonnik, który jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Składnik ten nie tylko reguluje perystaltykę jelit, ale też hamuje wchłanianie cząsteczek tłuszczu i przyczynia się obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Błonnik w occie jabłkowym

Enzymy trawienne

Jeszcze jednym argumentem przemawiającym za piciem dobrego octu jabłkowego wykazującego właściwości oczyszczające jest obecność w nim enzymów trawiennych. Związki te umożliwiają prawidłowe przetwarzanie składników pokarmowych obecnych w pożywieniu, a także odpowiadają za sprawne trawienie cukrów, białek i tłuszczów.

Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego – dlaczego warto stosować ocet jabłkowy?

Wiele osób nie wie, jakie właściwości ma ocet jabłkowy i dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Liczne badania naukowe wskazują, że ten naturalny specyfik już od czasów starożytności jest ceniony za działanie oczyszczające. Kwas octowy powstający w procesie produkcji octu jabłkowego  uważany jest za niezwykle pomocny w odtruwaniu organizmu z różnych toksyn, w tym m.in. z alkoholu i narkotyków.

Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego – dlaczego warto stosować ocet jabłkowy?

Ponadto ocet jabłkowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe. Zawarte w nim substancje biologicznie czynne są w stanie przenikać do błon komórkowych drobnoustrojów, zmieniając ekspresję białek odpowiadających za rozwój stanów zapalnych. Zaobserwowano też, że ocet jabłkowy ma właściwości przywracające naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Z tego względu jest często polecany osobom z chorobami nerek, zaburzeniami elektrolitowymi i chorobami mającymi wpływ na prawidłowy metabolizm (takimi jak np. cukrzyca).

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może stanowić pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami?

Liczne doniesienia wskazują, że ocet jabłkowy może wspomagać odchudzanie i być sprzymierzeńcem osób dążących do redukcji masy ciała. Wszystko dzięki zawartości związków aktywnych i pektyn, które wspierają procesy trawienne, zwiększają uczucie sytości oraz poprawiają metabolizm. Oczywiście należy mieć świadomość, że samo picie 1-2 łyżek octu dziennie nie wpłynie znacznie na utratę wagi. Poza regularnym spożywaniem octu jabłkowego ważne są także zbilansowane posiłki, deficyt kaloryczny oraz aktywność fizyczna. Dzięki swoim właściwościom ocet jabłkowy może jednak pomóc w uregulowaniu gospodarki węglowodanowej, zahamowaniu uczucia łaknienia oraz w ograniczeniu kalorii dostarczanych organizmowi.

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może stanowić pomoc w walce z nadprogramowymi kilogramami?

Czy ocet jabłkowy jest odpowiedni dla osób z cukrzycą i zaburzeniami lipidowymi? Czy istnieją przeciwwskazania?

Zaburzenia wydzielania insuliny i podwyższony poziom lipidów to dolegliwości, które są zaliczane do schorzeń cywilizacyjnych. Nic więc dziwnego, że wpływ octu jabłkowego na gospodarkę węglowodanową i profil lipidowy stanowi przedmiot wielu badań. Jak się okazuje, ten naturalny fermentowany produkt powstający z jabłek może być pomocny w obniżeniu poziomu cholesterolu, glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej. Ocet jabłkowy stosowany systematycznie rzeczywiście jest w stanie poprawić parametry glikemii, jednak osoby zmagające się z cukrzycą przed włączeniem tego środka do diety powinny skonsultować się z lekarzem.

Przeciwwskazaniem do spożywania octu jabłkowego są przede wszystkim problemy z układem pokarmowym, w tym wrzody żołądka i dwunastnicy oraz choroba refluksowa przełyku. Ponadto należy pamiętać, że nierozcieńczony ocet może mieć niekorzystny wpływ na szkliwo zębów, prowadząc do jego osłabienia, a nawet puchnięcia dziąseł.

Czy ocet jabłkowy jest odpowiedni dla osób z cukrzycą i zaburzeniami lipidowymi?

Jak zrobić ocet jabłkowy i w jaki sposób go stosować, by uniknąć skutków ubocznych? Czy lepiej pić go rano czy wieczorem?

By zadbać o swoje zdrowie w naturalny i skuteczny sposób, coraz więcej osób sięga po domowy ocet jabłkowy. Jego zrobienie nie jest trudne. Wystarczy umyte i pokrojone w kawałki jabłka (najlepiej sprawdzą się późno dojrzewające odmiany) umieścić w wyparzonym słoiku, wlać przefiltrowaną wodę, dodać niewielką ilość cukru i przykryć gazą. W większości przepisów na ocet jabłkowy podkreśla się, że owoce powinny stale znajdować się pod wodą, aby nie pokryły się pleśnią.

Kiedy i jak często najlepiej pić ocet jabłkowy, by wykorzystać jego dobroczynne właściwości? Na początek zacznij od spożywania 1 łyżki octu jabłkowego rozcieńczonego w szklance wody. Taką miksturę możesz wypijać zarówno rano na czczo, jak i przed większym posiłkiem.

Jak zrobić ocet jabłowy?

Chcesz pić ocet jabłkowy na odchudzanie? Zacznij jego stosowanie od małych porcji!

Liczne badania potwierdzają, że picie octu jabłkowego wpływa pozytywnie na zdrowie i może być pomocne w odchudzaniu. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne ten naturalny środek świetnie sprawdza się także w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Ocet jabłkowy spożywany regularnie normalizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza stany zapalne w organizmie, a także ma korzystny wpływ na profil lipidowy. Nie pozostaje więc nic innego, jak włączyć go do swojej codziennej diety już dziś!

Sprawdź również:

Zamawiaj w
Masterdiecie!

Zamów pyszną dietę pudełkową, a liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków pozostaw nam

Może Cię zainteresować: