SUSZONE OWOCE czyli kaloryczna przekąska-pułapka

suszone owoce

Coraz częściej sięgamy po suszone owoce. Są one spożywane jako dodatek do sałatek, musli, koktajli lub po prostu przegryzane jako zdrowa przekąska. Osoby będące na diecie sięgają po nie w ramach dietetycznej przegryzki między posiłkami. Rzadko jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że takie traktowanie suszonych owoców jest pułapką zawierającą w sobie istną bombę kaloryczną.

Kaloryczność owoców a słodycze

Suszone owoce powstają w procesie znacznego odwodnienia owoców świeżych. Owoce suszone zawierają zaledwie od 10 do 25 procent wody, podczas gdy zawartość wody w owocach świeżych może wynosić nawet 90 procent.
Taka właśnie utrata wody, a także poddanie owoców szczególnym warunkom (podwyższona temperatura, długotrwałe napowietrzanie) skutkuje pojawiającymi się następującymi zmianami:

  • Większa koncentracja cukrów i kalorii w produkcie
  • Utrata aromatu i zmiana smaku
  • Utlenianie witaminy C i barwników
  • Wytrącanie białek
  • Skurczenie materiału


ZALETY:

Suszone owoce stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych, błonnika i cukrów.
Pomimo bardzo dużej zawartości kalorii są i tak około dwukrotnie mniej kaloryczne niż słodycze i czekolada.
Duża zawartość błonnika powoduje korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego.
Suszone owoce dostarczają nam również: witaminy K, witaminy B, potasu, żelaza i magnezu. Ponadto obfitują w przeciwutleniacze neutralizujące wpływ wolnych rodników w naszym organizmie.
W kuchni mogą być używane z powodzeniem jako substytut cukru w zblendowanej postaci.

WADY:
W wyniku powstawania w specjalnych suszarkach, które poddają owoce cały czas nadmuchowi gorącym powietrzem, wytracają one witaminę C, B1 oraz kwas foliowy.
Przy zakupie suszonych owoców warto również zwrócić uwagę na ich skład. Niejednokrotnie przy procesie produkcji do owoców dodawana jest siarka, która ma spełniać funkcje konserwujące, hamować rozwój bakterii, pleśni, drożdży, zapobiegać ciemnieniu owoców i zwiększać ich przydatność do spożycia. Należy więc unikać produktów, które w składzie mają zawartość siarki lub E220.
Warto również pamiętać o tym, że suszone owoce to produkt wysokokaloryczny i wysokowęglowodanowy, co skutkuje dostarczaniem nadmiernej ilości kalorii, a w konsekwencji zwiększeniem masy ciała.

Czy owoce tuczą?
Zaleca się, aby zachować umiar w spożywaniu suszonych owoców. Nie należy sięgać po nie garściami, ale warto od czasu do czasu wprowadzić w niewielkich porcjach do naszej diety lub zjeść zamiast słodyczy.
Aby nie narazić się na zbytni wzrost masy ciała, suszone owoce powinny spożywać osoby zdrowe i szczupłe.
Jest to również doskonała przekąska w diecie sportowca – dostarcza tzw. szybką energię, regeneruje i odkwasza organizm po obciążeniu treningowym.

Kaloryczność owoców suszonych i świeżych

PRODUKT (100g)

ŚWIEŻY (kcal)

SUSZONY (kcal)

Jabłka

46

238

Śliwki

45

267

Winogrona / rodzynki

69

278

Morele

47

284

Figi

74

290

Banan

95

360