Dieta paleo
Skoro znalazłeś się w tym miejscu, zapewne chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów albo zacząć zdrowo się odżywiać. Wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych nie jest łatwe, ale przy odrobinie silnej woli możesz w prosty i szybki sposób zapewnić sobie dobre samopoczucie oraz zgrabną sylwetkę. Pomoże Ci w tym dieta paleo! Dowiedz się, czym żywili się nasi przodkowie i wprowadź zmiany w swoim modelu żywienia, a szybko zauważysz pozytywne efekty.
Co to dieta paleolityczna
Dieta paleo jest inspirowana sposobem żywienia człowieka z okresu paleolitycznego. Mimo że epoka ta rozpoczęła się około 3 milionów lat temu, to do dzisiaj chętnie korzystamy z tego modelu żywienia. Jak stosować dietę paleo w XXI wieku, żeby sobie nie zaszkodzić? Co jeść na diecie paleo, żeby zapewnić sobie zdrowie i niezbędną porcję witamin i minerałów?
Na czym polega dieta paleo?
Zasady diety paleo są niezwykle proste. Nasi przodkowie dostosowywali swoje odżywianie do terenu, który w danym momencie zamieszkiwali oraz do pory roku i warunków klimatycznych, czyli ich pożywienie stanowiło to, co udało im się upolować, złowić czy znaleźć. Żywili się więc mięsem, rybami, warzywami, owocami, jajami i orzechami oraz olejami na bazie roślin. Z racji, że nasi przodkowie z epoki paleolitu prowadzili koczowniczy tryb życia, nie spożywali produktów zbożowych, strączków, czy nabiału. Co prawda, obecnie dieta paleo nieco różni się od żywienia naszych przodków, jednak podstawowe założenia nadal zostały zachowane, ponieważ dieta ta nadal zakłada spożywanie nieprzetworzonej żywności.
Dieta paleo – zasady
Ogólne zasady odżywiania mówią, że 50-70% dziennej dawki energii stanowią węglowodany, 10-15% stanowią białka i 20-35% stanowią tłuszcze. Jadłospis ludzi z paleolitu charakteryzuje się niskim spożyciem węglowodanów. W tego typu dietach węglowodany stanowią zazwyczaj około 20% dziennej dawki energii i pochodzą one przede wszystkim z warzyw. Tłuszcze stanowią 45%, a białko 35%. Co ważne, dieta paleo nie ogranicza ilości spożywanych posiłków.
Co jeść na diecie paleo?
Źródło białka powinno stanowić:
- chude mięso, najlepiej z chowu pastwiskowego: pierś z kurczaka, indyk, gęś, kaczka, królik, zając czy baranina,
- ryby: łosoś, dorsz, tuńczyk czy pstrąg,
- owoce morza,
- jaja.
Źródłem węglowodanów powinny być przede wszystkim:
- warzywa (z wyjątkiem ziemniaków, ponieważ zawierają duże ilości skrobi),
- owoce (z wyjątkiem bananów, mango, winogron, czereśni),
- miód.
Źródłem tłuszczy powinny być:
- kwasy omega 6: olej słonecznikowy i olej z awokado
- orzechy: migdały, orzechy włoskie,
- nasiona,
- oleje: olej lniany czy oliwa z oliwek.
Czego unikać na diecie paleo?
Dieta paleo wyklucza spożywanie:
- produktów przetworzonych: wszelkiego rodzaju parówki, mielonki (nawet jeśli są z mięsa), fast-foody,
- produktów mlecznych i jego przetworów (nabiał): mleko, jogurty, śmietany czy sery,
- produkty zbożowe: chleby, bułki, makarony (wszystko, co jest na bazie zboża).
- roślin strączkowych: fasolach czy groch.
Przykładowe śniadania na diecie paleo
- Omlet z warzyw – z pomidorami i cukinią.
3 kurze jajka, 2 średnie pomidory, 1 obrana cukinia, 3 łyżki oliwy naturalnej, szczypta soli i pieprzu do smaku.
- Sałatka z jabłka i selera naciowego z dodatkiem soku z cytryny.
zielone jabłko, seler naciowy – 1 łodyga, sok z jednej cytryny, sos winegret, orzechy.
Zalety i wady diety paleo
Jedną z największych zalet diety paleo jest możliwość zrzucenia wagi, a także dostarczenie naszemu organizmowi większej ilości składników mineralnych i witamin za sprawą nieprzetworzonych produktów. Dzięki diecie paleo wyeliminujemy z naszego jadłospisu wysoko przetworzoną żywność, produkty bogate w cukry i tłuszcze rafinowane, a także w prosty sposób możemy ograniczyć sól, a to pozwoli nam na uniknięcie wielu chorób, a także z całą pewnością pozytywnie wpłynie na nasz organizm i polepszy nasze samopoczucie. W końcu jesteśmy tym, co jemy, więc warto zadbać o naszą dietę i o to, co ląduje na naszym talerzu.
Z drugiej strony zasady diety paleo są dosyć rygorystyczne pod względem sposobu żywienia. Ten model żywienia eliminuje spożywanie produktów zbożowych oraz wyklucza produkty mleczne, co z kolei może przyczyniać się do niedoborów niezbędnych elementów w naszym organizmie, a takie niedobory zawsze niosą ze sobą ryzyko pojawienia się chorób. Przed jej zastosowaniem, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który wykona nam badania w celu sprawdzenia kondycji naszego zdrowia.
Dla kogo dieta paleolityczna
Stosowanie diety paleo doskonale sprawdzi się u osób, które nie chcą rezygnować z mięsa, a ich marzeniem jest zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o swoją sylwetkę. Mimo że zasady diety nie ograniczają ilości spożywania posiłków, to waga i tak będzie maleć, ze względu na produkty, które są łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Ze względu na ograniczenie cukrów dieta ta jest nisko węglowodanowa i będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które borykają się z cukrzycą oraz nadciśnieniem tętniczym. Jako że dieta paleo wyklucza produkty mleczne oraz pochodzenia mlecznego, będzie też świetnym rozwiązaniem dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy. Dieta paleo ma również pozytywne działanie na ewentualne problemy z płodnością oraz równowagą hormonalną, dlatego jest szczególnie polecana przyszłym matkom. Dzięki wyeliminowaniu niektórych produktów nasze posiłki będą lekkostrawne i z niskim indeksem glikemicznym. Z tego względu dieta ta polecana jest przy refluksie żołądkowym. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat refluksu? Przeczytaj nasz artykuł: “Dieta przy refluksie”.