Dieta przy refluksie

dieta przy refluksie

Szacuje się, że refluks dotyczy nawet 40% populacji. Należysz do osób, które muszą mierzyć się z refluksem? Nie wiesz, co możesz jeść, a jakich produktów lepiej unikać? 

Nic nie szkodzi, wszystkiego dowiesz się z tego artykułu!  

Dieta przy refluksie

Dieta nie zawsze musi być odchudzająca, może być również lecznicza, jak w przypadku diety przy refluksie. Chociaż zalecane produkty podczas diety z refluksem doskonale sprawdzą się również przy odchudzaniu. Niemniej jednak podstawowym zadaniem tej diety jest złagodzenie uciążliwych dolegliwości, jakie niesie ze sobą choroba refluksowa, czyli między innymi: bólów brzucha, nawracającego uczucia zgagi, odbijania czy pieczenia w przełyku. 

Na czym polega refluks? Refluks żołądkowo-przełykowy to cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Kiedy najczęściej mamy z tym do czynienia? Podczas zwiększonego poziomu pepsyny w naszym organizmie, przy diecie bogatej w tłuszcze, przy nadwadze, ale również po zwykłym przejedzeniu się.

Zanim podejmie się decyzję o farmakologicznym czy też operacyjnym leczeniu refluksu, zawsze w pierwszej kolejności stosuje się leczenie zachowawcze, które polega na zmianie trybu życia i sposobie odżywiania. Zazwyczaj to złe odżywianie i niewłaściwi styl życia prowadzi do problemów z żołądkiem, więc bardzo ważne jest wprowadzenie odpowiedniej diety.

O czym należy pamiętać

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest zmiana nawyków żywieniowych i rozpoczęcie zdrowego stylu życia. Rezygnacja z niektórych produktów może mieć zbawienny wpływ na nieprzyjemnie dolegliwości, które towarzyszą refluksowi. Czy to oznacza, że od dzisiaj Twoje posiłki będą mało sycące, monotonne i bez smaku? Nic bardziej mylnego! Będąc na diecie, również możesz jeść zdrowo, syto i przede wszystkim smacznie. 

Podstawową zasadą, o której trzeba pamiętać jest to, aby zjadane posiłki były lekkostrawne, dzięki temu nie będą zbyt długo zalegać nam w żołądku. W tym celu doskonale sprawdzi się dieta , która bazuje na delikatnych i lekkich daniach, czyli dieta sirt. Najlepszym rozwiązaniem będą potrawy gotowane oraz dania przyrządzane na parze lub smażone w specjalnych foliach czy rękawach, które nie wymagają dodawania tłuszczu. Dopilnuj również tego, żeby jadać regularnie i stosunkowo często, ponieważ Twoja dieta powinna składać się z 5-6 niewielkich posiłków w równych odstępach czasowych, a ostatni posiłek powinien być spożyty około 3 godziny przed snem. Wielkość porcji ma tutaj duże znaczenie, ponieważ zbyt obfite porcje mogą dodatkowo nasilić już i tak nieprzyjemne dolegliwości. Ważne jest też, żeby posiłki były spożywane spokojnie i bez pośpiechu. Pamiętaj również o tym, żeby 2 godziny po posiłku nie kłaść się ani nie wykonywać żadnych ćwiczeń fizycznych, ponieważ to prowadzi do zaburzenia i spowolnienia procesu trawienia.

Co możesz jeść przy refluksie?

  • produkty zbożowe:

jasne, lekkostrawne pieczywo, pieczywo razowe, kasze: manna i pęczak, ryż biały i makarony

  • produkty pochodzenia mlecznego (wyłącznie z obniżoną  zawartością tłuszczu) :

mleka (do 2%), śmietany (do 18%), zsiadłe mleko, twarogi (z wyjątkiem tłustych), różnego rodzaju jogurty, kefiry

  • jajka
  • produkty mięsne (wyłącznie chude):

wołowina, cielęcina, chudy drób i chude wędliny, np. szynki drobiowe czy polędwica

  • ryby (pieczone w specjalnej folii albo gotowane na parze):

dorsz, sola, morszczuk czy sandacz

  • warzywa i owoce:

przede wszystkim sałaty, kapusta, szpinak, ziemniaki, buraki, świeże ogórki, marchew oraz winogrona, gruszki, brzoskwinie i mango

  • słabo stężone buliony 
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego
  • przyprawy i zioła:

oregano, bazylia, rozmaryn, koper włoski, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy

  • słodycze:

ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe, sorbety, galaretki, miód

  • napoje:

woda mineralna niegazowana, ziołowe i owocowe herbaty (oprócz mięty pieprzowej), słabe kawa i herbata

Czego unikać przy refluksie?

Najważniejsze to  unikać potraw, które wpływają na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego.

  • produkty zbożowe:

pieczywo razowe i żytnie, ryż brązowy, kasza gryczana

  • produkty mleczne:

tłuste mleko, żółty ser, tłusty twaróg, serki topione i pleśniowe

  • tłuste produkty mięsne:

wieprzowina, wołowina, gęsina, kaczka i dziczyzna, salami

  • smażone i grillowane potrawy
  • tłuste ryby:

łosoś, halibut

  • warzywa i owoce:

pomidory, cebula, warzywa strączkowe, czosnek, fasola, rzodkiewka ziemniaki smażone, warzywa kiszone, papryka, jabłka, banany, owoce cytrusowe, owoce kandyzowane, orzechy, 

  • mocne rosoły i buliony
  • potrawy smażone i pieczone
  • potrawy słone i ostre
  • ostre przyprawy i zioła:

pieprz, chilli, pieprz cayenne, papryka ostra, curry, kurkuma, kminek, mięta

  • fast-foody
  • produkty marynowane, wędzone i z dodatkiem octu 
  • napoje:

woda gazowana, mocna kawa i herbata, kwaśne i słodzone napoje, alkohol, soki cytrusowe oraz pomidorowe

  • słodycze:

czekolada w każdej postaci, marcepan, bita śmietana, pączki, faworki, produkty na bazie ciasta francuskiego, chałwa