Dieta eliminacyjna

Czas czytania: 4 min

Diety eliminacyjne znane są od wieków. Pomagają one określić, które produkty lub grupy produktów wywołują u nas reakcje alergiczne i nietolerancje pokarmowe, a tym samym powodują przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dowiedz się, jakie są najczęstsze objawy alergii pokarmowej i na czym polega dieta eliminacyjna!

Dieta eliminacyjna – co to

Dieta eliminacyjna to plan żywienia, który wyklucza z codziennego menu pewne produkty lub grupy produktów na pewien czas lub na stałe. Dietę eliminacyjną często stosuje się do diagnozowania nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowych albo do tego, aby poprawić komfort życia, kiedy alergia pokarmowa lub nietolerancja zostały już wcześniej potwierdzone.

białka mleka krowiego na diecie eliminacyjnej

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa

Alergia pokarmowa bardzo często utożsamiana jest z nietolerancją pokarmową. Choć oba schorzenia objawiają się bardzo podobnie, to ich podłoże jest zupełnie inne.

Alergia pokarmowa to uczulenie na poszczególne produkty. Spowodowana jest nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego na alergeny znajdujące się w poszczególnych produktach spożywczych. Do najpopularniejszych produktów, które mogą wywołać alergię pokarmową, zaliczamy: mleko krowie, jaja, pszenicę, soję, orzechy (arachidowe, laskowe, ziemne), owoce cytrusowe, truskawki, pomidory.

Nietolerancja pokarmowa nie ma związku z układem odpornościowym. Jej pojawienie się uwarunkowane jest zazwyczaj brakiem pewnych enzymów w organizmie, które spełniają poszczególne funkcje w procesie trawienia pokarmów. Najpopularniejszym przykładem jest nietolerancja laktozy, która wynika z braku laktazy – enzymu, który odpowiada za trawienie laktozy). Najczęściej występujące nietolerancje pokarmowe to: nietolerancja laktozy, nietolerancja glutenu, nietolerancja histaminy, nietolerancja fruktozy.

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej i nietolerancji pokarmowej

  1. bóle brzucha,
  2. wymioty i biegunki,
  3. refluks żołądka,
  4. atopowe zapalenie skóry,
  5. afty w jamie ustnej,
  6. w skrajnych przypadkach – wstrząs anafilaktyczny,
  7. w przypadku dzieci – tzw. „kolka”, wysypka, rumień.
nadwrażliwości pokarmowe w alergiach pokarmowych

Na czym polega dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na usunięciu określonego produktu lub grupy produktów z diety w celu sprawdzenia, czy objawy alergii ustąpią, a następnie ponowne ich wprowadzenie, w celu sprawdzenia, czy spowoduje to powrót objawów nieprzyjemnych dolegliwości. Stosowanie diety eliminacyjnej ma za zadanie:

  • zidentyfikować alergie pokarmowe,
  • wyeliminować produkty, które szkodzą naszemu organizmowi,
  • poprawić komfort życia i samopoczucie.

Dieta eliminacyjna będzie przebiegać w zależności od występujących objawów oraz potrzeb osoby borykającej się z alergią pokarmową lub nietolerancją pokarmową. Najczęściej dieta polega na usunięciu produktów, które zawierają takie alergeny, jak mleko krowie i produkty mleczne, gluten oraz orzechy.

Należy pamiętać, że dieta eliminacyjna jest dietą bardzo restrykcyjną. Wykluczenie z codziennego jadłospisu określonych produktów czy też całych grup produktów może na samym początku powodować bóle głowy i ogólne zmęczenie i osłabienie. Z czasem organizm przyzwyczai się do nowej diety, a niepożądane objawy znikną.

Zasady obowiązujące na diecie eliminacyjnej

  1. Podstawą diet eliminacyjnych jest odpowiednio zbilansowany jadłospis, który będzie uwzględniał podaż składników odżywczych, które zostały wykluczone wraz ze szkodzącymi nam produktami. Dzięki temu unikniemy ryzyka poważnych niedoborów.
  2. Komponując dietę, szukaj bezpiecznych zamienników wykluczonych produktów, np. zamiast produktów zawierających gluten wybieraj grykę lub proso, sięgaj po mleko sojowe zamiast mleka krowiego, a produkty mleczne zastąp roślinami strączkowymi, brokułem lub jarmużem, które są doskonałym źródłem wapnia.
  3. Zwracaj większą uwagę na produkty spożywcze, które kupujesz. Czytaj dokładnie etykiety nawet wtedy, kiedy widnieje na nich napis „lactose free” czy „gluten free”, bo zdarza się, że są one marketingowymi chwytami producentów. Do bezpiecznych oznaczeń należy znak przekreślonego kłosa, który nadawany jest produktom przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Cierpisz na nietolerancję pokarmową lub alergię? Nie wiesz, jak odpowiednio zbilansować swoje posiłki? Zaufaj specjalistom Masterdiety! W naszej ofercie znajdziesz dietę eliminacyjną dedykowaną osobom z nietolerancją glutenu i nietolerancją laktozy, która spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających Klientów. Każdego dnia otrzymasz zestaw posiłków, dzięki którym będziesz mieć pewność, że Twojemu organizmowi niczego nie brakuje.

alergie pokarmowe a niedobory składników odżywczych

Dla kogo jest dieta eliminacyjna

Stosowanie diety eliminacyjnej zaleca się osobom, które zaobserwowały u siebie przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego na skutek spożycia konkretnych produktów spożywczych. Dolegliwości te, szczególnie jeśli się powtarzają, są jasnym sygnałem od organizmu, że należy zgłosić się do lekarza i zbadać sprawę. Warto mieć na uwadze, że samodzielne zastosowanie diety eliminacyjnej nie jest rozsądne, ponieważ może doprowadzić do poważnych niedoborów w naszym organizmie.

Przykładowe diety eliminacyjne

Przedstawiamy najczęściej spotykane rodzaje diet eliminacyjnych. Warto pamiętać, że każda dieta eliminacyjna powinna odbywać się pod nadzorem lekarza lub dietetyka.

Dieta bezlaktozowa

W przypadku nietolerancji laktozy mamy do czynienia z brakiem lub niedoborem laktazy w organizmie. Enzym ten jest odpowiedzialny za trawienie cukru mlecznego, a jego brak powoduje, że po spożyciu produktów na bazie mleka dokuczają nam silne bóle brzucha, wzdęcia, biegunki itp. Aby temu zapobiec, stosuje się dietę eliminacyjną, która polega na wykluczeniu z diety produktów zawierających laktozę.

Dieta bez laktozy wyklucza z codziennego menu mleko krowie oraz produkty mleczne takie jak:

  • koktajle i inne napoje na bazie mleka,
  • lody,
  • puddingi, sosy z dodatkiem mleka,
  • zupy kremowe i śmietankowe,

W niektórych przypadkach przykre dolegliwości mogą powodować także jogurty, śmietany i śmietanki, sery, serki. W takich przypadkach również należy wykluczyć te produkty z diety.

W przypadku diety bez laktozy mleko możemy zastąpić napojami roślinnymi, klasyczne jogurty jogurtami wegańskimi, a produkty mleczne ich odpowiednikami pozbawionymi laktozy. Produkty te najczęściej oznaczane są napisem „lactose free”.

zasady diety przy alergii pokarmowej i nietolerancji laktozy

Dieta bezglutenowa

Gluten to mieszanina białek, która występuje w niektórych rodzajach zbóż. Glutenu powinny przede wszystkim unikać osoby cierpiące na celiakię, która jest chorobą autoimmunologiczną i wymusza bezwzględne wykluczenie zbóż glutenowych z diety. Na skutek, panującej w ostatnim czasie mody, wiele osób wykluczyło ze swojej diety gluten, gdyż dostrzegli, że składnik ten powoduje u nich przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dieta eliminacyjna bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu następujących produktów:

  • wszystkiego, co zostało przygotowane na bazie mąki pszennej, żytniej, orkiszowej, jęczmiennej, owsianej, np. pieczywa, makaronów, wypieków, słodyczy, płatków.
  • kasz (kuskus, jęczmienna, pęczak, bulgur),
  • bułki tartej.

Produkty glutenowe możemy zastąpić takimi produktami jak: gryka, proso, komosa ryżowa, ryż, kukurydza i tapioka.

Dieta bezmleczna

Dieta bezmleczna dedykowana jest osobom, które mają alergię pokarmową wyłącznie na mleko, a dokładnie na białko mleka krowiego. W tym przypadku należy wykluczyć z diety wszystkie produkty i pokarmy przyrządzone na bazie białka mleka krowiego.

Sprawdź również:

Zamawiaj w
Masterdiecie!

Zamów pyszną dietę pudełkową, a liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków pozostaw nam

Może Cię zainteresować: