Dieta przy refluksie
Szacuje się, że refluks dotyczy nawet 40% populacji. Należysz do osób, które muszą mierzyć się z refluksem? Nie wiesz, co możesz jeść, a jakich produktów lepiej unikać?
Nic nie szkodzi, wszystkiego dowiesz się z tego artykułu!
Dieta przy refluksie
Dieta nie zawsze musi być odchudzająca, może być również lecznicza, jak w przypadku diety przy refluksie. Chociaż zalecane produkty podczas diety z refluksem doskonale sprawdzą się również przy odchudzaniu. Niemniej jednak podstawowym zadaniem tej diety jest złagodzenie uciążliwych dolegliwości, jakie niesie ze sobą choroba refluksowa, czyli między innymi: bólów brzucha, nawracającego uczucia zgagi, odbijania czy pieczenia w przełyku.
Na czym polega refluks? Refluks żołądkowo-przełykowy to cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Kiedy najczęściej mamy z tym do czynienia? Podczas zwiększonego poziomu pepsyny w naszym organizmie, przy diecie bogatej w tłuszcze, przy nadwadze, ale również po zwykłym przejedzeniu się.
Zanim podejmie się decyzję o farmakologicznym czy też operacyjnym leczeniu refluksu, zawsze w pierwszej kolejności stosuje się leczenie zachowawcze, które polega na zmianie trybu życia i sposobie odżywiania. Zazwyczaj to złe odżywianie i niewłaściwi styl życia prowadzi do problemów z żołądkiem, więc bardzo ważne jest wprowadzenie odpowiedniej diety.
O czym należy pamiętać
Pierwszym i najważniejszym krokiem jest zmiana nawyków żywieniowych i rozpoczęcie zdrowego stylu życia. Rezygnacja z niektórych produktów może mieć zbawienny wpływ na nieprzyjemnie dolegliwości, które towarzyszą refluksowi. Czy to oznacza, że od dzisiaj Twoje posiłki będą mało sycące, monotonne i bez smaku? Nic bardziej mylnego! Będąc na diecie, również możesz jeść zdrowo, syto i przede wszystkim smacznie.
Podstawową zasadą, o której trzeba pamiętać jest to, aby zjadane posiłki były lekkostrawne, dzięki temu nie będą zbyt długo zalegać nam w żołądku. W tym celu doskonale sprawdzi się dieta , która bazuje na delikatnych i lekkich daniach, czyli dieta sirt. Najlepszym rozwiązaniem będą potrawy gotowane oraz dania przyrządzane na parze lub smażone w specjalnych foliach czy rękawach, które nie wymagają dodawania tłuszczu. Dopilnuj również tego, żeby jadać regularnie i stosunkowo często, ponieważ Twoja dieta powinna składać się z 5-6 niewielkich posiłków w równych odstępach czasowych, a ostatni posiłek powinien być spożyty około 3 godziny przed snem. Wielkość porcji ma tutaj duże znaczenie, ponieważ zbyt obfite porcje mogą dodatkowo nasilić już i tak nieprzyjemne dolegliwości. Ważne jest też, żeby posiłki były spożywane spokojnie i bez pośpiechu. Pamiętaj również o tym, żeby 2 godziny po posiłku nie kłaść się ani nie wykonywać żadnych ćwiczeń fizycznych, ponieważ to prowadzi do zaburzenia i spowolnienia procesu trawienia.
Co możesz jeść przy refluksie?
- produkty zbożowe:
jasne, lekkostrawne pieczywo, pieczywo razowe, kasze: manna i pęczak, ryż biały i makarony
- produkty pochodzenia mlecznego (wyłącznie z obniżoną zawartością tłuszczu) :
mleka (do 2%), śmietany (do 18%), zsiadłe mleko, twarogi (z wyjątkiem tłustych), różnego rodzaju jogurty, kefiry
- jajka
- produkty mięsne (wyłącznie chude):
wołowina, cielęcina, chudy drób i chude wędliny, np. szynki drobiowe czy polędwica
- ryby (pieczone w specjalnej folii albo gotowane na parze):
dorsz, sola, morszczuk czy sandacz
- warzywa i owoce:
przede wszystkim sałaty, kapusta, szpinak, ziemniaki, buraki, świeże ogórki, marchew oraz winogrona, gruszki, brzoskwinie i mango
- słabo stężone buliony
- tłuszcze pochodzenia roślinnego
- przyprawy i zioła:
oregano, bazylia, rozmaryn, koper włoski, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy
- słodycze:
ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe, sorbety, galaretki, miód
- napoje:
woda mineralna niegazowana, ziołowe i owocowe herbaty (oprócz mięty pieprzowej), słabe kawa i herbata
Czego unikać przy refluksie?
Najważniejsze to unikać potraw, które wpływają na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego.
- produkty zbożowe:
pieczywo razowe i żytnie, ryż brązowy, kasza gryczana
- produkty mleczne:
tłuste mleko, żółty ser, tłusty twaróg, serki topione i pleśniowe
- tłuste produkty mięsne:
wieprzowina, wołowina, gęsina, kaczka i dziczyzna, salami
- smażone i grillowane potrawy
- tłuste ryby:
łosoś, halibut
- warzywa i owoce:
pomidory, cebula, warzywa strączkowe, czosnek, fasola, rzodkiewka ziemniaki smażone, warzywa kiszone, papryka, jabłka, banany, owoce cytrusowe, owoce kandyzowane, orzechy,
- mocne rosoły i buliony
- potrawy smażone i pieczone
- potrawy słone i ostre
- ostre przyprawy i zioła:
pieprz, chilli, pieprz cayenne, papryka ostra, curry, kurkuma, kminek, mięta
- fast-foody
- produkty marynowane, wędzone i z dodatkiem octu
- napoje:
woda gazowana, mocna kawa i herbata, kwaśne i słodzone napoje, alkohol, soki cytrusowe oraz pomidorowe
- słodycze:
czekolada w każdej postaci, marcepan, bita śmietana, pączki, faworki, produkty na bazie ciasta francuskiego, chałwa