ZDRÓW JAK RYBA
Zewsząd jesteśmy informowani o tym, że warto wprowadzić ryby do naszego jadłospisu. Jest to spowodowane ich silnie prozdrowotnym działaniem na nasz organizm. Ryby posiadają mnóstwo cennych składników odżywczych. Najcenniejszymi z nich są kwasy tłuszczowe OMEGA3, które powinniśmy dostarczać z pożywieniem, gdyż nie produkuje ich nasz organizm. A szkoda, gdyż posiadają one zbawienny wpływ na nasz organizm.
- Na układ krwionośny: wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze krwi
- Na układ pokarmowy: wspomagają prawidłową przemianę materii, mają działanie rozkurczowe, chronią przed chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy, regenerują błony śluzowe układu pokarmowego, zapobiegają cukrzycy oraz chorobom nowotworowym trzustki i jelita grubego
- Na układ nerwowy: poprawiają ukrwienie mózgu, mają wpływ na sprawność myślenia, zapamiętywania, na koncentrację i kreatywność, ochraniają centralny system nerwowy, zmniejszają wahania nastrojów, zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i demencji, wspomagają leczenie niektórych chorób psychicznych, pełnią ważną rolę w prawidłowym rozwoju ruchowym niemowlęcia
- Na układ odpornościowy: redukują dolegliwości związane z astmą i alergiami wziewnymi, eliminują stany zapalne dróg oddechowych, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory płuc
- Na układ szkieletowy: wspomagają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej, zwiększają wytrzymałość kości, likwidują stany zapalne i zmniejszają objawy choroby zwyrodnieniowej stawów
- Na wzrok, skórę, włosy i paznokcie: nie dopuszczają do zwyrodnień plamki żółtej w oku, są pomocne w leczeniu zespołu suchego oka, pomagają w walce z trądzikiem i atopowym zapaleniem skóry, przyspieszają regenerację naskórka, zapobiegają wypadaniu włosów, wzmacniają paznokcie i zapobiegają ich rozdwajaniu
Jak widać zawarte w rybach wielonienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA3 posiadają wszechstronnie dobroczynny wpływ na wiele organów i aspektów naszego zdrowia. Poza tymi jakże cennymi kwasami (występującymi głównie w tłustych rybach morskich), wszystkie ryby posiadają także lekkostrawne i wysokowartościowe białko oraz wiele składników mineralnych i witamin (jod, żelazo, selen, magnez, fosfor, potas).
Ryby są również wskazane dla osób będących na diecie, ponieważ są niskokaloryczne.
Ryby powinniśmy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu, aby uzyskać pełnię oferowanych przez nie korzyści zdrowotnych.
Poniżej znajduje się zestawienie najzdrowszych ryb, z którymi z pewnością warto się zaprzyjaźnić w naszej kuchni:
– dorsz
– makrela
– łosoś
– tuńczyk
– śledź
– sardynki
– pstrąg
– halibut
– mintaj
– karp
Jak przyrządzić?
Dieta śródziemnomorska, obfitująca w ryby, jest bardzo polecana przez dietetyków, pod warunkiem dobrego przyrządzenia tychże ryb. Najlepiej i najzdrowiej przyrządzać je na parze, piec w folii aluminiowej, w naczyniu żaroodpornym lub udusić. Należy natomiast unikać smażenia (zwłaszcza w głębokim tłuszczu) i spożywania ryb wysokoprzetworzonych (np. paluszki rybne). Rzadziej wybierajmy też ryby wędzone. Zdrowe są również konserwy rybne, choć ze względu na zawartość soli powinny ich unikać osoby z nadciśnieniem.
Czy ryby mogą być szkodliwe?
Niestety głównie z powodu nieekologicznych hodowli, a także skażenia środowiska ryby potrafią być szkodliwe dla organizmu człowieka. Część dostępnego w sprzedaży rybiego mięsa może zawierać metale ciężkie i pestycydy. Warto wybierać ryby hodowane w Polsce. Niektóre ryby importowane również są dla nas całkowicie bezpieczne, np. sola i mintaj. Zdecydowanie jednak lepiej unikać pangi i tilapii, importowanych z Wietnamu i Chin. Mają one najwyższą wśród badanych ryb zawartość ołowiu.
Warto również ograniczyć spożywanie dużych ryb drapieżnych takich jak rekiny, duże tuńczyki i mieczniki. Ryby te wchłaniają i akumulują większe ilości metylortęci. Dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zrezygnować z nich całkowicie.
Prosty przepis na zdrową rybę duszoną z pomidorami
Składniki:
– 80 dag filetów z ulubionej ryby (np. dorsza, karpia, suma)
– sól
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki oleju lub oliwy
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka musztardy
– pół szklanki śmietany
– 2 cebule średniej wielkości
– 4 pomidory średniej wielkości
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie krok po kroku:
1. Rybę pokroić na porcję, a następnie oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na połowie wymieszanego tłuszczu.
2. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
3. Do cebuli dodać także pomidory pokrojone w ćwiartki i musztardę.
4. Do tak powstałego sosu włożyć rybę i dusić 15-20 minut.
5. Następnie wyjąć kawałki ryby i trzymać je w cieple.
6. Sos zmiksować, przetrzeć, doprawić mąką, pieprzem, solą i śmietaną.
7. Na koniec polać rybę gorącym sosem i posypać natką pietruszki.
8. Jako dodatek można podawać ryż na sypko oraz zielony groszek.