Tłuste nie musi oznaczać złe – obalamy mit niezdrowych tłuszczów! - Masterdieta

Tłuste nie musi oznaczać złe – obalamy mit niezdrowych tłuszczów!

Posiłki do pracy – co warto zapakować do lunch boxa?
27 sierpnia, 2018
dieta catering
NOWA DIETA
31 sierpnia, 2018

zdrowe tłuszcze

Osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy często wyznają zasadę, według której kluczem do osiągnięcia wymarzonej sylwetki jest ograniczenie tłuszczu i cukru. To zbytnie uproszczenie, bo całkowite wyeliminowanie tłuszczu z diety jest błędem. Wbrew pozorom, spożywanie pokarmu bogatego w tłuszcz może przynieść naszemu ciału wymierne korzyści. Ważne jest jednak, aby wiedzieć, które produkty tłuszczowe dobroczynnie działają na nasz organizm, a które mu szkodzą. Gdzie znajdziemy zdrowe tłuszcze? Czym są nasycone kwasy tłuszczowe? Jakie są źródła zdrowych tłuszczy? Sprawdź nasze rady i zacznij odżywiać się z głową.

Tłuszcze nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe – w czym tkwi różnica?

Tłuszcze są niezbędnym składnikiem naszej diety. To właśnie one są odpowiedzialne za wchłanianie witamin A, D, E i K, biorą udział w produkcji niektórych enzymów i hormonów, wspierają działanie układu odpornościowego i pracę mózgu, chronią nas przed zimnem i są źródłem energii. Tłuszcze, ze względu na pochodzenie i skład, możemy podzielić na dwie grupy – tłuszcze zwierzęce (czyli tłuszcze nasycone) oraz tłuszcze roślinne (czyli nienasycone), które następnie dzielą się na kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone. Dobroczynny wpływ na nasz organizm mają produkty bogate w lipidy z drugiej grupy, czyli tłuszcze roślinne.

Dlaczego tłuszcze zwierzęce spożywane w nadmiarze nam szkodzą?

Nasycone kwasy tłuszczowe możemy znaleźć między innymi w jagnięcinie, wołowinie, wieprzowinie, maśle, śmietanie, smalcu, jajach, żółtych i topionych serach, słoninie, pełnotłustym mleku, oleju kokosowym i palmowym. Według ekspertów żywieniowych, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego powinny dostarczać maksimum 10% codziennej dawki energii. Dieta bogata w produkty tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego może być zgubna w skutkach dla naszego zdrowia oraz sylwetki. Zanim sięgniesz po fastfooda albo kawałek smażonego mięsa, warto uświadomić sobie, że gram tłuszczu dostarcza aż 9 kilokalorii (czyli ponad dwa razy więcej niż w przypadku przyjęcia jednego grama węglowodanów lub białka).
Rosnąca oponka na brzuchu nie jest jedynym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. Nadmiar spożywanych tłuszczów może dać o sobie znać w postaci podwyższonego poziomu cholesterolu, cukrzycy, miażdżycy, zwyrodnieniowych chorób stawów oraz schorzeń układu krwionośnego. To znacznie poważniejsze konsekwencje niż tylko niezgrabna sylwetka.

W jaki sposób zdrowe tłuszcze w diecie nam służą?

W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych, nienasycone kwasy tłuszczowe są pożądanym składnikiem codziennego jadłospisu. Zdrowe tłuszcze w diecie odgrywają ogromną rolę – niwelują stężenie cholesterolu całkowitego we krwi oraz lipoproteiny LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegają arytmii serca. Ponadto, zdrowe tłuszcze zwiększają przepływ krwi przez naczynia krwionośne, co zapobiega miażdżycy, zawałom i udarom mózgu, stanowią elementarny budulec błon biologicznych, umożliwiają prawidłowy wzrost dzieci i rozwój płodu. Co więcej, kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i demencję, znacząco wspomagają działanie układu immunologicznego, zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Tłuszcze nienasycone – kraina olejami płynąca

tłuszcze nienasyconeJednonienasycone kwasy znajdują się przede wszystkim w orzechach, szczególnie pistacjowych i migdałach, sezamie, oliwie z oliwek, oleju rzepakowym czy awokado. Z kolei wielonienasycone kwasy (czyli cieszące się dobrą sławą kwasy omega-6 i omega-3) mają swoje źródło głównie w olejach: lnianym, słonecznikowym, z pestek winogron i z orzecha włoskiego. Dodawanie do sałatek kilku kropel oleju nie tylko poprawia smak potrawy i dostarcza niezbędnych kwasów, ale również dobroczynnie działa na naszą cerę – zawarta w olejach witamina E odpowiada za młodzieńczy wygląd oraz neutralizuje wolne rodniki. Podczas wizyty w sklepie zwróć uwagę na etykietę oleju. Aby produkt dostarczał jak najwięcej wartości odżywczych, wybieraj te z pierwszego tłoczenia na zimno.

Tłuszcze nienasycone produkty niekoniecznie z pierwszego tłoczenia

Czy wspomniane oleje to jedyne źródła zdrowych tłuszczy? Niekoniecznie. Skarbnicą zdrowych lipidów są również owoce morza i ryby. Lekarze zalecają, aby ciężkie mięso jak najczęściej zastępować halibutem, łososiem, śledziem, dorszem czy makrelą. Co ciekawe, liczne badania dowodzą, że wprowadzenie do tygodniowego menu co najmniej jednej porcji ryby zmniejsza o ponad 50% ryzyko śmierci z powodu zawału serca.

Komentarze są wyłączone.

Catering dietetyczny. Co to takiego?

Catering dietetyczny jest twoim codziennym wyżywieniem.

Zawiera: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację.

Wybierz jedynie rodzaj diety oraz kaloryczność.

Po zamówieniu każdego poranka otrzymasz zestaw pięciu posiłków na cały dzień.

Codziennie otrzymasz inny zestaw, menu możesz sprawdzić na naszej stronie www.

Jeśli masz pytania, nie wahaj się - skontaktuj się z nami mailowo na adres kontakt@masterdieta.pl

lub telefonicznie pod numer +48 790 342 343