Sok z buraka. Czy warto go pić?
W ostatnim czasie można coraz więcej usłyszeć na temat napoju z czerwonego buraka. Jego właściwościami zdrowotnymi zachwycają się wszyscy: dietetycy, lekarze, sportowcy… Buraki mimo swojej powszechności często są niedoceniane i traktowane po macoszemu. W dzisiejszym wpisie postaramy się omówić najważniejsze kwestie związane ze spożywaniem soku buraczanego. Zaprezentujemy też sprawdzony przepis na sok z buraka, dzięki któremu w łatwy i szybki sposób przygotujesz zdrowy napój we własnym domowym zaciszu. Zapraszamy!
Zobacz również: Jednodniowy jadłospis dla weganina
Burak ćwikłowy – niedoceniane warzywo o wysokiej zawartości prozdrowotnych substancji. Co w sobie kryje sok z buraka kiszonego?
Zanim przejdziemy do omówienia najważniejszych korzyści związanych z piciem napoju buraczanego, zatrzymajmy się na chwilę przy historii tego niepozornego warzywa. Mało kto wie, że buraki stanowiły znaną roślinę lekarską już dwa tysiące lat przed naszą erą. Ich właściwości lecznicze cenili m.in. mieszkańcy starożytnego Babilonu. Już wtedy wiedzieli, że to charakterystyczne warzywo zawierające czerwone i fioletowe barwniki (które wpływają na kolor buraka) jest doskonałym środkiem krwiotwórczym.
W Europie uprawa buraka stała się rozpowszechniona od czasów średniowiecza. Ze świeżych buraków przygotowywano m.in. tradycyjny czerwony barszcz, ćwikłę z chrzanem, pastę buraczaną, zabielaną zupę buraczkową. Nierzadko serwowano je także w formie pieczonej jako dodatek do mięs, ryb oraz sałatek. Do dnia dzisiejszego buraki ćwikłowe są wykorzystywane do przyrządzania zakwasu, który stanowi doskonałe źródło witaminy C, żelaza, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego. Nieco mniej znane są suszone buraki, które można spożywać bezpośrednio np. w postaci chipsów świetnie zastępujących niezdrowe przekąski takie jak chipsy, paluszki czy krakersy.
Korzyści zdrowotne z regularnego picia soku buraczkowego – dlaczego warto go pić i jak wpływa na zdrowie?
Buraki odznaczają się wysoką wartością biologiczną, a przyrządzany z nich napój działa silnie odkwaszająco na organizm. Poza witaminami i minerałami zawierają betainę, która zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, poprawia pracę wątroby i ułatwia przyswajanie białek z pożywienia. Związek ten dodatkowo pomaga eliminować fosforan wapnia obecny w nerkach. Sprawdź, na co jeszcze jest dobry sok z buraka czerwonego.
Lepsze wchłanianie żelaza z pożywienia
Burak jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. Poza witaminami z grupy B znajdują się w nim spore ilości kwasu askorbinowego, którego człowiek nie wytwarza samodzielnie. Witamina C nie tylko poprawia odporność, ale też zwiększa przyswajanie żelaza z pokarmów.
Obniżenie stężenia cholesterolu LDL
Udowodniono, że sok z czerwonego buraka obfituje nie tylko w cenne dla zdrowia mikro i makroelementy. Stanowi też doskonałe źródło błonnika pokarmowego oraz substancji biologicznie czynnych, które mogą przyczyniać się do obniżenia stężenia cholesterolu LDL. Picie zakwasu buraczanego jest polecane wszystkim tym, którzy chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca.
Ustabilizowanie poziomu ciśnienia krwi
Liczne badania wskazują, że sok z buraka obniża ciśnienie. Działanie to jest związane z wysokim stężeniem azotanów, które w organizmie ulegają przekształceniu w tlenek azotu. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne i przyczynia się do spadku ciśnienia tętniczego krwi.
Spowolnienie procesów starzenia
Poza witaminami i minerałami sok z surowego lub kiszonego buraka zawiera mnóstwo związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze działają przeciwzapalnie, chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i spowalniają procesy związane ze starzeniem. Dodatkowo biorą udział w obronie organizmu przed wirusami, bakteriami, grzybami.
Poprawa wydajności sportowej
Sok z buraka zawiera azotany, z których powstaje wspomniany już wyżej tlenek azotu. Ten nieorganiczny związek chemiczny reguluje przepływ krwi przez naczynia krwionośne, poprawia dotlenienie mięśni, hamuje agregację płytek krwi oraz wspiera wychwyt glukozy przez komórki mięśniowe. Dodatkowo stymuluje wzrost mitochondriów. By poprawić zdolności wysiłkowe organizmu, najlepiej sięgnąć po szklankę napoju z buraka przed treningiem.
Sok z buraka w ciąży – czy napój z buraka kiszonego może być spożywany przez kobiety spodziewające się dziecka?
Regularne picie soku z buraka bardzo często poleca się kobietom w ciąży. Wszystko dlatego, że zawiera spore ilości kwasu foliowego i witamin z grupy B. Substancje te stymulują właściwy rozwój mózgu płodu, a także wpływają na jego późniejszy rozwój zdolności poznawczych, pamięci, umiejętności logicznego myślenia. Szklankę świeżego soku najlepiej pić codziennie. W ten sposób można wspomóc prawidłowe wykształcenie cewy nerwowej u rozwijającego się dziecka, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju anemii u mamy.
Przepis na domowy sok z buraka czerwonego – jak samodzielnie zrobić pyszny i zdrowy napój? Jak długo można pić sok z tego warzywa?
Samodzielne przygotowanie soku buraczanego nie jest trudne i nie zajmie Ci wiele czasu. W przypadku soku wypijanego świeżo po wyciśnięciu najlepiej użyć sokowirówki. Wystarczy umyć warzywa, pokroić na niewielkie kawałki i umieścić w urządzeniu. Jeśli nie możesz przekonać się do picia czystego napoju z buraka, jego smak spróbuj podkręcić poprzez dodanie świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z jabłek.
Sok z buraka warto też pić w formie zakwasu. Poza warzywami do jego przygotowania będziesz potrzebować czosnek, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz przegotowaną, wystudzoną wodę. W celu przyspieszenia fermentacji możesz użyć niewielkiej ilości cukru. Buraki należy dokładnie umyć (nie obieraj ich ze skórki). Następnie pokrój je w plastry i umieść w wyparzonym słoiku. Dorzuć czosnek oraz przyprawy, a na końcu zalej wszystko wodą. Naczynie umieść w ciepłym miejscu z dala od światła słonecznego na około 6-7 dni. Po zakończeniu procesu fermentacji zakwas przecedź przez sitko. Gotowy sok należy przechowywać w lodówce. Dla zdrowia codziennie zaleca się wypijanie minimum 50 ml soku z buraka na czczo.
Czy istnieją przeciwwskazania do picia soku buraczkowego? Kto nie powinien spożywać tego napoju?
Cenne właściwości zdrowotne, bogactwo mikro i makroelementów, a także niski indeks glikemiczny buraka sprawiają, że napój buraczkowy jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z anemią, chorobami układu pokarmowego, a także z przewlekłym zmęczeniem i osłabieniem. Świeży sok z buraka najlepiej pić bezpośrednio po przebudzeniu, czyli na czczo. Warto pamiętać, aby wprowadzać go do diety stopniowo. Początkowa dawka może wynosić 50 ml, natomiast docelowa to szklanka soku dziennie. Większe ilości soku mogą spowodować problemy trawienne.
Kto nie powinien sięgać po sok z surowego buraka? Choć w burakach znajdziemy mnóstwo cennych substancji o wysokiej wartości biologicznej, przyrządzany z nich napój nie jest odpowiedni dla każdego. Sok wyciskany z buraka odradza się m.in. pacjentom z dną moczanową, kłębuszkowym zapaleniem nerek, kamicą nerkową. Szczególną ostrożność powinny zachować też osoby z niskim ciśnieniem, gdyż regularne spożywanie tego napoju może spowodować u nich niebezpieczne niedociśnienie.
Sok z kiszonego buraka – źródło cennych dla organizmu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy! Pij go regularnie, a zadbasz o zdrowie!
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu krótkiemu poradnikowi wiesz już, jak zrobić sok i zakwas buraczany, a także, dlaczego warto regularnie pić te napoje. Systematyczne sięganie po buraki pomaga zwalczać stany zapalne, ustabilizować ciśnienie tętnicze krwi, a także obniżyć poziom złego cholesterolu. Nie są to jedyne powodu, dla których warto włączyć to niepozorne warzywo do codziennej diety. Już niewielkie ilości soku z buraka mogą przyczynić się też do wzmocnienia odporności, poprawienia pracy wątroby oraz zwiększenia wydolności sportowej. Dodatkowo sok buraczkowy ma kwaśny odczyn pH, co korzystnie wpływa na organizm. To jak, przekonaliśmy Cię do polubienia smaku soku z buraka? Jeśli tak – to cudownie!