Moda na bycie wege – weganizm i wegetarianizm stylem życia
Jeszcze do niedawna wegetarianizm był postrzegany jako fanaberia, a kuchnia bazująca na produktach pochodzenia roślinnego dla wielu osób stanowiła prawdziwą abstrakcję. Na przestrzeni ostatnich lat coraz częściej można natomiast usłyszeć, że rezygnacja ze spożywania pokarmów mięsnych to nie chwilowa moda, a konieczność. Wszystko po to, aby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, zapobiegać zanieczyszczeniom środowiskowym i zredukować zużycie naturalnych zasobów. Czy przejście na zbilansowaną dietę roślinną to rzeczywiście dobry pomysł? Jakie korzyści dla zdrowia można osiągnąć, decydując się na żywienie bezmięsne? Jeśli jesteś ciekawy, przeczytaj poniższy tekst.
Przeczytaj również: Dieta wegetariańska: podstawy odżywiania na diecie wegetariańskiej
Czym jest i skąd się wzięła moda na bycie wege? Dlaczego coraz więcej osób decyduje się na dietę wege i rezygnację ze spożycia produktów odzwierzęcych?
Wegetarianizm rozwinął się w II tysiącleciu przed naszą erą na Półwyspie Iberyjskim. Początkowo miał charakter czysto religijny. Do Europy przywędrował w IV wieku przed naszą erą. Jednym z jego głównych propagatorów był znany grecki filozof i matematyk – Pitagoras, który bardzo często podkreślał znaczenie kwestii etycznych. Ruch wegetariański przybrał na sile w XIX wieku, kiedy zaczęły powstawać liczne stowarzyszenia promujące świadome i celowe wyłącznie z diety mięsa.
Na podłożu wegetarianizmu rozwinął się weganizm. To styl, którego istotną częścią jest dieta zakładająca spożywanie wyłącznie produktów wegańskich tworzonych na bazie naturalnych składników. Przykładowe pokarmy, które jedzą na co dzień weganie, to: kasza jaglana, płatki owsiane, awokado, tofu, banany, orzechy, pestki i nasiona. W tego rodzaju diecie dozwolone jest też wykorzystywanie mleka i jego przetworów (jogurty, sery, kefiry).
W tym miejscu warto zaznaczyć, że cieszący się coraz większą popularnością weganizm to nie tylko wykluczenie z jadłospisu mięsa. To również postawa sprzeciwiająca się masowej hodowli zwierząt, ich przedmiotowemu traktowaniu, produkcji naturalnych futer. Weganie dążą do wykluczenia żywności i surowców zwierzęcych we wszystkich aspektach życia. Oznacza to, że świadomie rezygnują z zakupu kosmetyków testowanych na zwierzętach, sięgają po bawełniane torby na zakupy, a także wybierają naturalne wegańskie materiały z recyklingu takie jak len, korek, pinatex (tkanina tworzona z włókien z liści ananasa) czy innowacyjny tencel, który jest tak samo mocny jak poliester. Wszystkie te materiały stanowią świetną alternatywę dla skóry, wełny, jedwabiu.
Weganizm a wegetarianizm – najważniejsze różnice oraz podobieństwa. Co łączy, a co dzieli wegetarian i wegan?
Bardzo ważne jest odróżnienie wegan od wegetarian. Wegetarianie rezygnują z jedzenia mięsa, drobiu i ryb, ale do komponowania posiłków dopuszczają używanie produktów mlecznych, jaj oraz miód. Natomiast weganie unikają wszystkich pokarmów pozyskiwanych ze zwierząt, w tym także mleka. Ich dieta bazuje głównie na warzywach, owocach, roślinach, orzechach, ziarnach i nasionach. W tym miejscu warto dodać, że coraz więcej ludzi idzie w wegańską postawę nie tylko ze względów etycznych, ale także z uwagi na kwestie ekologiczne oraz zdrowotne. Odżywianie się roślinami może bowiem przynieść liczne korzyści zarówno dla środowiska, jak i dla ludzkiego organizmu.
Jakie jeszcze poza weganizmem wyróżnia się odmiany wegetarianizmu?
Istnieje wiele odmian diety bezmięsnej, które mogą być stosowane przez osoby rozważające rezygnację ze spożycia produktów zwierzęcych, by zmniejszyć cierpienie zwierząt i przyczynić się do ochrony środowiska. Niezależnie od formy wegetarianizmu, trzeba pamiętać, że dieta roślinna powinna być odpowiednio zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Poniżej prezentujemy kilka najpopularniejszych alternatyw dla klasycznej diety wegetariańskiej.
Witarianizm
Popularną odmianą diety wegetariańskiej jest witarianizm. Podstawę tego programu żywieniowego stanowią wyłącznie produkty roślinne spożywane w postaci surowej. Co istotne, witarianie nie dopuszczają żywności wysokoprzetworzonej oraz stosowania jakiejkolwiek formy obróbki termicznej powyżej 40 stopni Celsjusza.
Frutarianizm
Założenia tej diety są bardzo podobne jak w przypadku witarianizmu. Frutarianizm, jak nietrudno się domyślić, polega na spożywaniu wyłącznie surowych owoców, które naturalnie spadną z drzewa. W jadłospisie frutarianów obecne są orzechy, nasiona i rośliny strączkowe.
Laktowegetarianizm
Ten rodzaj diety wyklucza jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego każdego rodzaju, także ryb i owoców morza. Do pokarmów dozwolonych należy mleko i przetwory mleczne. Laktowegetarianie do komponowania posiłków wykorzystują głównie warzywa, owoce, kasze, ryż, orzechy, ziarna, zioła i przyprawy.
Fleksitarianizm
By ratować świat przed katastrofą ekologiczną, coraz więcej ludzi decyduje się też przejść na fleksitarianizm. Ten rodzaj wegetarianizmu polega na wykluczeniu pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ale dopuszcza zjedzenie od czasu do czasu mięsa, nabiału lub jajek.
Semiwegetarianizm
Inną odmianą diety ograniczającej spożycie mięsa i produktów zwierzęcych jest semiwegetarianizm. Do przyrządzania posiłków można wykorzystywać nabiał, jajka i miód. Semiwegetarianie rezygnują ze spożycia mięsa czerwonego, ale jedzą drób oraz ryby.
Sprautarianizm
Nieco mniej znaną odmianą wegetarianizmu jest sprautarianizm. W tym przypadku podstawą żywienia stanowią kiełki, nasiona oraz pestki. Ten model żywienia dopuszcza jedzenie pędów wszystkich roślin, a więc do komponowania posiłków można wykorzystywać kiełki zbóż, warzyw oraz owoców.
Jakie są zalety wegetariańskiego stylu życia? Co daje przejście na dietę roślinną i jakie korzyści zdrowotne można osiągnąć?
Ograniczenie produktów mięsnych w diecie i bazowanie na żywności pochodzenia roślinnego może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jak powszechnie wiadomo, mięso zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które regularnie spożywane zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Wiele rodzajów mięsa odznacza się też wysoką zawartością cholesterolu, który dostarczany do organizmu w nadmiarze gromadzi się w tętnicach i prowadzi do powstawania niebezpiecznych złogów.
Dzięki ograniczeniu konsumpcji pokarmów pozyskiwanych od zwierząt można zmniejszyć poziom złego cholesterolu, zredukować stany zapalne w organizmie, a także zminimalizować ryzyko zachorowania na cukrzycę. Liczne badania wskazują, że przejście na wegetarianizm może też pomóc w kształtowaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, który wpływa m.in. na rozwój oraz funkcjonowanie systemu immunologicznego.
Dzięki diecie wegańskiej lub wegetariańskiej dodatkowo dostarczysz organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Tego typu programy żywieniowe są po brzegi wypełnione warzywami, owocami i roślinami strączkowymi takimi jak fasola, soja, ciecierzyca, soczewica, groch. Jedyny niezbędny związek, jaki trudno jest znaleźć w roślinach, stanowi witamina B12. Dzienne zapotrzebowanie na tę substancję wynosi średnio 2,4 µg. By uniknąć jego niedoboru, osobom na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej często poleca się przyjmowanie suplementów, np. z chlorellą, która zawiera aktywną postać kobalaminy.
Zdrowy styl życia oparty na roślinach – sposób na dobrą kondycję, lepszą koncentrację i dłuższe życie!
W ciągu ostatnich lat żywienie się wyłącznie roślinami zyskało szerokie grono zwolenników w Ameryce Północnej i Europie. O ile dieta wegańska wiąże się z określoną postawą, to na sposób odżywiania obfitujący w warzywa, owoce, orzechy, kiełki, nasiona i ziarna bez większych wyrzeczeń może przejść praktycznie każdy. Tego typu kuchnia wcale nie jest trudna i skomplikowana: wystarczy kupić dobrą książkę kucharską, zaopatrzyć się w różne gatunki kasz, strączków, przypraw. Trend wege dostrzegły także cateringi dietetyczne. Dlatego w przypadku chęci przejścia na jadłospis wegański nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem dostawcy pysznych i zdrowych posiłków wege z dowozem pod wskazany adres.