Jak odkwasić organizm
Szybkie życie w ciągłym stresie i brak na wszystko czasu to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Szybkie tempo życia, zła dieta, brak aktywności fizycznej – wszystko to ma negatywny wpływ na nasze ciało i powoduje zakwaszenie organizmu. W naszym artykule odpowiadamy jak odkwasić organizm i co robić, aby ponownie nie dopuścić do zaburzenia równowagi kwasowo zasadowej w swoim organizmie!
Czym jest zakwaszenie organizmu
Problem zakwaszenia, choć raczej niegroźny, jest za to bardzo popularny. Niektóre źródła podają, że zmaga się z nim aż 80% Europejczyków. Nawet jeśli ta liczba jest nieco zawyżona, to faktem jest, że sposób odżywiania w naszym kręgu kulturowym sprzyja powstawaniu dolegliwości tego typu.
O zakwaszeniu organizmu mówimy wtedy, kiedy w naszym organizmie dochodzi do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Wtenczas organizm nie może pozbyć się nadpodaży kwasów, które są skutkiem ubocznym przemiany materii (bardzo często jest to spowodowane brakiem odpowiednich składników mineralnych, które mogłyby ułatwić ten proces). Problem zakwaszenia organizmu, choć w większości przypadków niegroźny, współcześnie jest niezwykle popularny i szacuje się, że dotyczy aż 80% Europejczyków. Nawet jeśli statystki zakłamuje moda na zdrowe odżywianie i oczyszczanie organizmu, to należy mieć na uwadze, że dzisiejszy tryb życia sprzyja powstawaniu tego typu dolegliwości.
Wszystkie produkty, które spożywamy w ciągu dnia charakteryzują się określonym odczynem pH (który podawany jest w 14-stopniowej skali). Podobnie ciało człowieka wykazuje pewien poziom pH, którego wartość zazwyczaj wynosi od 7,38 do 7,42 i waha się w zależności od rodzaju produktów dostarczanych do organizmu. Przyjęło się następujące wartości:
- 0-7 oznaczają odczyn kwasowy,
- 7-14 oznaczają odczyn zasadowy,
- równe lub zbliżone 7 oznaczają odczyn obojętny.
Jak organizm radzi sobie z zakwaszeniem organizmu
Wbrew temu, co sądzą niektórzy – długotrwałe spożywanie produktów o odczynie kwasowym wcale nie prowadzi do wahań poziomu pH krwi. Wynika to z tego, że posiadamy specjalne mechanizmy regulujące, które w przypadku zwiększeniu czynników, które zakwaszają organizm, zaczynają intensywniej pracować.
Do zakwaszenia organizmu dochodzi w momencie, kiedy nasza równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zachwiana. Jak już zostało wspomniane – mechanizmy regulujące w dalszym ciągu działają na pełnych obrotach (pozwalając utrzymać pH w przedziale 7,35-7,45), jednak wtedy organizm zmuszony jest trawić i wydalać zdecydowanie więcej związków kwasotwórczych.
To, co spożywamy może w różnym stopniu rzutować na odczyn w naszych narządach i tkankach wykazując działanie zakwaszające lub zasadowe. Nieznaczne wahania w granicach normy nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia, ale mogą powodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości.
Przyczyny zaburzenia równowagi-kwasowo zasadowej
Najczęstsze przyczyny zakwaszenia organizmu powodują:
- częste stosowanie używek, typu alkohol, papierosy, mocna kawa,
- restrykcyjne diety odchudzające i eliminacyjne,
- zażywanie niektórych leków,
- nieprawidłowy sposób żywienia
- brak aktywności fizycznej,
- zbyt intensywna aktywność fizyczna,
- choroby przewlekłe,
- ciągły stres i tempo życia
Produkty zakwaszające organizm
Jakie produkty produkty zakwaszają organizm?
- mięso i podroby (wszystkie rodzaj),
- produkty mleczne nabiał – mleko, jogurty, sery i twarogi,
- cukier biały i brązowy,
- suszone owoce,
- słodycze – cukierki, czekolady, batony i inne,
- produkty mączne (z białej mąki) – makarony, pieczywo, słodkie bułki, chałki, ciastka, ciasta,
- napoje słodzone – soki, nektary, napoje smakowe gazowane i niegazowane.
Objawy zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu przejawia się szeregiem objawów, które mogą również świadczyć o występowaniu różnych schorzeń i nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu. Jakie są więc dolegliwości świadczące o tym, że nasz organizm domaga się o odkwaszenie organizmu?
Zakwaszony organizm – objawy:
- brak energii,
- chroniczne zmęczenie,
- osłabienie odporności,
- problemy skórne– suchość skóry, AZS, wypryski,
- wzmożone wypadanie włosów,
- nawracające problemy grzybiczne,
- zaburzenia koncentracji,
- bóle głowy,
- bóle mięśni i stawów,
- bóle stawów,
- cellulit,
- przedwczesne zmarszczki,
- wzdęcia,
- problemy z wypróżnianiem,
- problemy z redukcją masy ciała,
- wysokie ph moczu.
Jeśli zobaczysz u siebie niepokojące objawy, zanim rozpoczniesz odkwaszanie organizmu, skonsultuj się z lekarzem, który zbada Twój stan zdrowia.
Jak skutecznie odkwasić organizm
Nie ma możliwości, żeby całkowicie zrezygnować z produktów zakwaszających, ponieważ takie działanie może doprowadzić do jeszcze poważniejszych problemów. Produkty kwasotwórcze są niezbędne w każdej diecie, ponieważ bogate są w związki i minerały niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. To, o czym należy pamiętać w ich przypadku, to umiar. Nie zawsze uda nam się jednoznacznie rozpoznać objawy zakwaszenia, ponieważ wyżej wymienione objawy mogą być również spowodowane przez inne choroby. Niemniej jednak wiele schorzeń jesteśmy w stanie wyleczyć dzięki samemu odkwaszeniu organizmu.
Pamiętaj – nierozsądnie odkwaszanie organizmu może przynieść więcej szkody niż pożytku!
Na czym polega odkwaszenie organizmu
W odkwaszaniu organizmu chodzi o wprowadzenie do diety produktów alkalizujących, czyli o odczynie zasadowym, które zneutralizują nadmiar kwasów. .
Jak odkwasić organizm dietą
Co odkwasza organizm?
- Ograniczenie spożycie mięsa na rzecz roślin strączkowych,
- Porcja warzyw i owoców każdego dnia,
- Soki warzywne,
- Unikanie gotowych produktów,
- Rozpoczynanie dnia od wypicia szklanki ciepłej wody,
- Ograniczenie alkoholu i używek,
- Ograniczenie cukrów prostych,
- Rozpoczęcie aktywności fizycznej,
- Napary ziołowe,
- Zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, olej kokosowy, oleje roślinne),
- Ograniczenie produktów kwasotwórczych.
- Kasza jaglana.
Nie masz ochoty gotować? Nic nie szkodzi! W odkwaszeniu organizmu pomoże Ci Masterdieta. Skontaktuj się z naszym dietetykiem, który podpowie Ci, która dieta odkwaszająca będzie najlepiej dopasowana do Twoich żywieniowych potrzeb. Osoby stosujące dietę, które wprowadziły zmiany w sposobie żywienia odzyskały energię i lepsze samopoczucie!
Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu
W zapobieganiu zakwaszenia najskuteczniejszym rozwiązaniem jest zmiana nawyków żywieniowych i zmiana trybu życia. Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych zasad:
- Posiłki przygotowywane w oparciu o naturalne produkty spożywcze,
- Posiłki pełne warzyw i owoców (nie tylko surowych warzyw, ale także gotowanych na parze),
- Regularna i rozsądna aktywność fizyczna,
- Regularne i częste picie wody (dziennie powinno przyjmować się około 2 litry płynów),
- Zrezygnowanie z palenia papierosów,
- Redukcja stresu
- Wysypianie się,
- Spędzanie czasu na świeżym powietrzu.