Szybkie tempo obecnego, codziennego życia ma duży wpływ na staranność przygotowywanych przez nas posiłków. Niejednokrotnie nie przykładamy specjalnie wagi do niektórych właściwości potraw, zwłaszcza do temperatury, a ma ona wpływ nie tylko na odczuwany smak, ale również na nasze zdrowie.
Wady i zalety posiłków zimnych oraz ciepłych
W poniższej tabeli zostały ukazane plusy i minusy spożywania posiłków zbyt gorących lub zbyt zimnych.
POSIŁKI GORĄCE |
POSIŁKI ZIMNE |
||
Plusy (+) |
Minusy (-) |
Plusy (+) |
Minusy (-) |
1. Zdecydowanie bardziej atrakcyjne smakowo 2. Są bardziej sycące |
1. Podrażnienia przełyku 2. Może powodować choroby refluksowe przełyku i wrzodowe żołądka 3. Tworzenie się niekorzystnych substancji (np. akrylamidu) w niektórych potrawach (frytki, chipsy itp.) 4. Niszczy niektóre składniki mineralne warzyw i owoców |
1. Wymusza ogrzewanie potrawy przez organizm co powoduje utratę kalorii |
1. Uczucie niedosytu i zjadanie większej ilości kalorii 2. Zbyt niskie temperatury są szkodliwe dla zębów 3. Podrażnienia błony śluzowej żołądka 4. Pachną mniej intensywnie, odbierają przyjemność jedzenia |
Jak łatwo zauważyć jedzenie zbyt gorących lub zbyt zimnych potraw ma więcej niekorzystnych następstw, niż walorów dla naszego organizmu.
Najlepszy w takiej sytuacji jest złoty środek w postaci umiaru czyli nie spożywania posiłków w ekstremalnych temperaturach.
Optymalne temperatury spożywania posiłków wynoszą: 75 stopni dla zup i 63 stopnie dla drugich dań. Natomiast dla potraw serwowanych na zimno: 4 stopnie (wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia).
Skrajne temperatury posiłków, poza niekorzystnym wpływem na nasz układ trawienny i nasze zęby, nie mają jednakże wpływu na wartość odżywczą potraw. Nie można więc powiedzieć, że jedzenie chłodne, niepodgrzane, w temperaturze pokojowej jest niezdrowe.
Istnieje dieta, która wyklucza spożywanie pokarmów, które zostały poddane obróbce termicznej w temperaturze wyższej niż 40 stopni (Raw food). Powoduje to mniejsze straty witaminy C oraz kwasu foliowego. Nie dostarcza jednak innych wartości, takich jak: białka, żelaza, witaminy B12, cynku i selenu. Jest ona jednak lekka i dobra na cieplejsze okresy w roku.
Osoby, którym zależy na utracie wagi niejednokrotnie mają dylemat co do temperatury spożywania posiłków. Posiłek chłodny nie smakuje tak dobrze, co sprawia, że zjemy mniej, a dodatkowym plusem jest pewna utrata kalorii, których nasz organizm potrzebuje by podgrzać przyjętą, zimną porcję.
Z drugiej strony posiłek taki nie jest sycący i uczucie głodu szybko powraca, co skłania nas do ponownego sięgnięcia po coś do zjedzenia.
Jedzenie podgrzane nasyci nas bardziej, ale smakuje i pchnie tak dobrze, że na pewno zjemy większą porcję.
Najlepszym rozwiązaniem jest zawsze umiar i różnorodność. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników, nie odmawiając sobie jednocześnie niewątpliwej przyjemności z jedzenia.