Dieta przy hashimoto
Czasami zdarza się, że do zastosowania konkretnej diety zmusza nas choroba. Wtedy chcąc nie chcąc, w trosce o swoje zdrowie, musimy zacząć w odpowiedni sposób się odżywiać. Tak jest właśnie przy chorobie hashimoto. Słyszałeś już tę nazwę, ale nie do końca wiesz co to takiego? Wszystkiego dowiesz się naszego wpisu!
Czym jest hashimoto
Krótko mówiąc, hashimoto to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, które przyczynia się do znacznego spowolnienia pracy naszego metabolizmu oraz zaburzenia pracy wielu narządów. Jest również najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy.
Chorobę hashimoto mogą powodować predyspozycje genetyczne, cukrzyca, wiek albo nadmiar stresu. Podstawą leczenia tej choroby jest farmakologia, ale żeby przyniosła ona jak najlepsze efekty, bardzo ważna jest również dieta, która oprócz pozytywnego wpływu na przebieg choroby, będzie także korzystnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.
Nie wiesz, na zjedzenie jakich produktów możesz sobie pozwolić przy problemach z tarczycą? Przeczytaj nasz wpis – dieta przy nadczynności tarczycy. Przy chorobie hashimoto dieta ma ogromne znaczenie również z tego względu, że przy tej chorobie nasze ciało bardzo szybko przybiera na wadze. Wynika to z tego, że tempo przemiany materii regulowane jest przez hormony tarczycy, które przy hashimoto nie funkcjonują tak, jak powinny.
W przypadku choroby tarczycy nasz organizm zaczyna produkować przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie oraz tyreoglobulinie. Układ immunologiczny zaczyna atakować zdrowe tkanki tarczycy, co powoduje niedoczynność tarczycy.
Choroba hashimoto – dieta
Zbilansowana dieta przy chorobie hashimoto ma za zadanie wspomóc leczenie farmakologiczne. Aby dieta miała skuteczny wpływ na nasze zdrowie, powinna być zdrowa i zbilansowana, a przede wszystkim powinna dostarczać składniki i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W przypadku hashimoto szczególną rolę odgrywają: jod, żelazo, cynk, selen i wit. D. Oprócz tego ważne jest, aby dostarczyć odpowiednie proporcje mikroskładników, tj. białka (15-25%), tłuszczów (25-30%) i węglowodanów (około 50%). W celu utrzymania odpowiedniego tempa przemiany materii osoby ze zdiagnozowaną chorobą hashimoto powinno się spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych. Nie bez znaczenia jest również kaloryczność naszych posiłków. Jeśli hashimoto przyczyniło się u nas do nadmiernego wzrostu wagi – powinniśmy spożywać 10-20% kalorii mniej, niż wynosi nasze codzienne zapotrzebowania. Jednak najlepiej zrobić to pod okiem lekarza, który na postawie naszego stanu zdrowia, stylu życia i naszej aktywności w ciągu dnia, wyliczy nasze dzienne zapotrzebowanie, i będzie w stanie określić, o ile możemy zmniejszyć wartość energetyczną naszych posiłków. Jeśli przeraża Cię ograniczenie kalorii, to tutaj dowiesz się jak zmniejszyć apetyt.
Co jeść przy hashimoto
Dieta w chorobie hashimoto i rozkład makroskładników prezentują się następująco:
- Białko – zalecenia żywieniowe zalecają spożycie białka na poziomie 10-15%. Pełnowartościowe białko jest niezbędne do produkcji hormonów tarczycy. Wpływa także na wzrost tempa metabolizmu oraz wspiera pracę układu immunologicznego. Źródłem białka powinno być chude mięso, ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych, orzechy, kasze i produkty pełnoziarniste. Produkty te to również dobre źródło witamin z grupy B. Ryby ponadto dostarczają jodu oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
- Węglowodany – przy niedoczynności tarczycy ich najlepszym źródłem są produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, warzywa i owoce (z niskim indeksem glikemicznym). Niski indeks glikemiczny jest ważny ze względu na fakt, że osoby z zapaleniem tarczycy często mają zaburzoną gospodarkę węglowodanową.
- Błonnik pokarmowy – korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i pracę przewodu pokarmowego, co przy zwolnionym metabolizmie osób z niedoczynnością tarczycy zapobiega zaparciom.
- Tłuszcze – w przypadku osób, które mają chorobę hashimoto zaleca się, aby tłuszcze stanowiły około 25-30 %. Z kolei nasycone kwasy tłuszczowe powinny zostać ograniczone do minimum. Nadmiar tłuszczu w diecie sprzyja wzrostowi estrogenów i może nasilić objawy hashimoto.
- Jod – jeden z najważniejszych elementów hormonów tarczycy. Zarówno niedobór, jak i nadmiar jodu może negatywnie wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Aby zachować ważne funkcje tarczycy nie może zabraknąć w diecie jodu. Cennymi źródłami jodu w diecie są ryby morskie i owoce morza. Wchłanianie jodu upośledzają włoska kapusta i brukselka.
- Żelazo – niedobór żelaza w diecie może hamować syntezę hormonów tarczycy. Cennymi źródłami tego składnika są mięso, ryby (tuńczyk i śledź), żółtko jaj, a także jarmuż, natka pietruszki, pełnoziarniste produkty zbożowe, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych.
- Selen – długotrwały niedobór selenu może zaburzyć pracę tarczycy. Jego niedobór zwiększa stan zapalny i stres oksydacyjny w obrębie tarczycy oraz wpływa na zawartość selenu w surowicy krwi. Źródłem selenu są rośliny strączkowe, ryby, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, orzechy włoskie.
- Cynk – jest niezbędny do produkcji hormonów. Im wyższy poziom cynku w diecie, tym wyższy poziom hormonów tarczycy we krwi. Na szczęście, niedobór cynku zdarza się rzadko. Ale aby upewnić, że na pewno go sobie dostarczasz, sięgaj po wołowinę, owoce morza, kurczaka, fasole i soczewice oraz krowie mleko.
Czego nie wolno spożywać przy chorobach tarczycy
Osoby cierpiące na hashimoto powinny unikać wysoko przetworzonej żywności (zawierają tzw. tłuszcze trans, czyli izomery trans kwasów tłuszczowych) i słodkich napojów. Negatywny wpływ mają również produkty, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (np. olej kokosowy, słodycze). Do niedawna funkcjonowało również przeświadczenie, że osoby, które dotyczy choroba hashimoto powinny unikać dosyć popularnego ostatnio glutenu. Jednak należy dodać, że unikanie glutenu jest konieczne jedynie w sytuacji, gdy oprócz hashimoto towarzyszy nam również celiakia, alergia na pszenicę albo po prostu, jeśli ktoś ma uczulenie na gluten – inaczej wykluczenie glutenu nie jest konieczne. Wtenczas dieta bezglutenowa sprawdzi się idealnie. Przy hashimoto zaleca się również ograniczenie produktów, które zawierają związki goitrogenne (warzywa kapustne, brokuł, kalafiora czy zieloną herbatę), ponieważ wypłukują z naszego organizmu duże dawki jodu. Przy czym ograniczenie tych produktów, wcale nie oznacza ich całkowitej eliminacji.
Bardzo często hashimoto towarzyszy nietolerancja laktozy. W takiej sytuacji, oczywiście po konsultacji z lekarzem, ze swojego jadłospisu należy również wyeliminować produkty mleczne, które można zastąpić ich roślinnymi odpowiednikami.
Objawy choroby hashimoto
Najczęstsze objawy niedoczynności tarczycy to:
- ciągłe zmęczenie,
- depresyjne nastroje,
- zaparcia,
- problemy ze strony przewodu pokarmowego,
- niskie ciśnienie tętnicze,
- suchość skóry,
- wypadanie włosów,
- wypukłość u podstawy szyi,
- trudności z zajściem w ciążę,
- obfite miesiączki,
- zwiększenie masy ciała.
Jak żyć z hashimoto?
W przypadku hashimoto odpowiednia dieta to podstawa. Może i jest jedną z bardziej restrykcyjnych diet, jednak wiele osób doskonale sobie z nią radzi. Ze względu na zazwyczaj zwiększoną masą ciała spowodowaną przez hashimoto zaleca się rozpoczęcie jakiejkolwiek aktywności fizycznej.