Święta z Masterdietą! Zamów 27% taniej z kodem EASTERMD

Indeks glikemiczny

W związku z panującym trendem dotyczącym zdrowego odżywiania coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy i w jaki sposób się odżywiamy. Doskonale też zdajemy sobie sprawę z tego, że indeks glikemiczny wcale nie dotyczy wyłącznie diabetyków, którzy muszą stale kontrolować poziom glikemii. Indeks glikemiczny ma również duże znacznie dla osób, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów i zadbać o szczupłą sylwetkę. Polecane produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie oraz naszą figurę. Czym jest indeks glikemiczny? Jaki wpływ na nasz organizm ma zbyt niski lub zbyt wysoki indeks glikemiczny? Jaki indeks glikemiczny mają poszczególne produkty w naszej diecie? Co jeszcze powinieneś wiedzieć o indeksie glikemicznym? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

ig co to

Czym jest indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa wpływ danego produktu na poziom glukozy we krwi po około 2-3 godzinach po jego spożyciu. Inaczej mówiąc, indeks glikemiczny dostarcza nam informacji o tym, jak szybko wzrośnie poziom cukru we krwi po spożyciu konkretnego produktu. Należy pamiętać, że wysoka wartość indeksu glikemicznego przekłada się na wysoki poziom glukozy we krwi, co jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Za punkt odniesienia przyjęło się glukozę o indeksie glikemicznym równym 100. Wszystkie produkty o wartości IG≤55 określa się jako produkty o niskim indeksie glikemicznym, produkty o IG=56-69 określa się jako produkty o średnim indeksie glikemicznym, natomiast produkty o IG≥70 to produkty o wysokim indeksie glikemicznym.
Im niższa wartość IG produktu, tym lepiej dla nas i naszego zdrowia. Należy także pamiętać, że indeks glikemiczny dotyczy tylko i wyłącznie węglowodanów, ponieważ ani białka, ani tłuszcze nie mają aż tak dużego wpływu na wzrost poziomu cukru we krwi, jak cukry.

nie przejmuj się ig z masterdietą

Indeks glikemiczny – tabela

Niski indeks glikemiczny:

ProduktIGProduktIGProduktIGProduktIG
agrest15groszek zielony48maliny25pomarańcze42
awokado10gruszka38mandarynki30pomidor15
banan52grzyby15mango51por15
bakłażan20herbata0marchew surowa16ryby0
biała czekolada44humus25margaryna0ryż brązowy gotowany55
borówki25jabłka38masło0rzodkiewka15
brzoswkinia30jogurt naturalny36mleko odtłuszczone32sałata lodowa10
czarna porzeczka15jajka0mleko pełnotłuste27ser camembert0
cebula15kawa0morele suszone31ser feta0
ciecierzyca35kalafior15nektarynka35ser kozi0
chleb żytni razowy50kapusta biała15nutella33ser mozarella0
chudy twaróg30kapusta czerwona15oleje0ser żółty0
czekolada gorzka22kapusta pekińska15ogórek15ser pleśniowy0
czereśnie22kasza gryczana54orzechy i migdały15śmietana0
czosnek30kefir32owoce morza15truskawki40
daktyle47kiwi53papryka15twaróg odtłuszczony30
drożdże35kukurydza konserwowa55pesto15wieprzowina0
drób0makaron47pieczarki15wiśnie22
grapefruit25makaron ryżowy40płatki owsiane40

Wysoki poziom glikemiczny:

PRODUKTIGPRODUKTIG
ananas59kasza kuskus65
arbuz72kukurydza65
bagietka99makaron kukurydziany bezglutenowy78
bataty61melon65
biała mąka85morele57
biszkopt70napoje słodzone70
bób gotowany80piwo110
bułka kajzerka70płatki kukurydziane81
bułki i rogale maślane60prażona kukurydza85
buraki64pure ziemniaczane85
chipsy ziemniaczane90ravioli70
chleb pszenny70risotto70
cukier biały70rodzynki65
cukier trzcinowy87ryż biały64
daktyle suszone103syrop klonowy65
dynia75tapioka85
frytki75wafle ryżowe64
kasza jaglana71ziemniaki pieczone95
kasza jęczmienna70żelki78
wskaznik ig

Niski indeks glikemiczny

Niskim indeksem glikemicznym określa się produkty, których wartość wynosi IG<55. Po ich spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta bardzo powoli. Do takich produktów należą warzywa, surowe owoce, mięso, ryby, jaja, chudy nabiał, orzechy oraz nasiona, a także czarna kawa i herbata. Dieta bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym pomaga w leczeniu cukrzycy, zrzuceniu zbędnych kilogramów, kontrolowaniu odpowiedniej masy ciała i w utrzymaniu stałego poziomu energii. Dba również o prawidłową pracę naszego serca, a także ogranicza ryzyko wystąpienia cholesterolu, miażdżycy oraz zachorowania na raka piersi. Dieta o niskim IG ma również pozytywny wpływ na zdrowie w trakcie ciąży zarówno matki, jak i dziecka. Produkty o najniższym indeksie glikemicznym, czyli IG=0, to: kawa, herbata, wytrawne wino, jaja, majonez, tłuste sery, kwaśna śmietana, wołowina, ryby i owoce morza.

Wysoki indeks glikemiczny

Wysokim indeksem glikemicznym określa się produkty, których wartość IG>70.

Po ich spożyciu poziom glukozy we krwi wzrasta bardzo gwałtownie (co w przypadku osób z cukrzycą jest bardzo niebezpieczne i wymaga podania dużej dawki insuliny). Do takich produktów należą: białe pieczywo, kasza kuskus i manna, biały ryż, słodkie batony, miód, płatki kukurydziane, soki owocowe i kolorowe napoje. Należy mieć na uwadze, że w przypadku obróbki termicznej niektórych produktów, jak ziemniaki, ryż czy makaron zmienia się wartość IG tychże produktów. Wraz ze stopniem ich ugotowania IG wzrasta. Oznacza to, że makaron ugotowany al dente będzie miał niższy indeks glikemiczny, niż makaron, który będzie rozgotowany. Przy diecie bogatej w produkty o wysokim IG, zwiększa się ryzyko zachorowania na choroby metaboliczne, jak cukrzyca typu II, niedokrwienna choroba serca, insulinooporność, niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz kamica żółciowa. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym sprzyjają również nadwadze i otyłości.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Dieta z niskim indeksem glikemicznym bazuje na różnorodnych produktach, które odpowiedzialne są za odpowiedni poziom glukozy we krwi. Ma ona szczególne znaczenie w przypadku osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność. Dietą o niskim indeksie glikemicznym jest dieta insulinowa, która poprzez odpowiednio zbilansowane posiłki odpowiedzialna jest za powolny wzrost cukru we krwi. Dieta z niskim indeksem glikemicznym powinna być bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, rośliny strączkowe, orzechy oraz produkty mleczne.

od samego czytania nie schudniesz

Ostatnia aktualizacja strony: