Szkodliwe dodatki do żywności – lista szkodliwych „E”
Ważnym elementem świadomego wybierania produktów spożywczych jest czytanie etykiet. W ten sposób można kontrolować ilość składników i kalorii dostarczanych każdego dnia organizmowi. Dzięki informacjom zamieszczanym na opakowaniach można też sprawdzić, jakie dodatki do żywności zastosował producent. Lista E w żywności jest bardzo długa. Dlatego warto wiedzieć, które substancje wykazują negatywny wpływ na zdrowie i w miarę możliwości wystrzegać się ich spożycia. Jeśli chcesz poznać najczęściej stosowane konserwanty E, emulgatory i wzmacniacze smaku, zachęcamy do lektury poniższego tekstu.
Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory i ich wpływ na nasze zdrowie
Bezpieczeństwo żywności jest ważną kwestią, nad którą czuwa wiele instytucji takich jak Inspekcja Handlowa, Główny Inspektorat Sanitarny czy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Niestety dzisiaj niemal we wszystkich produktach żywnościowych można znaleźć substancje, które mają szkodliwe działanie na organizm człowieka. Chemia w żywności jest o tyle niebezpieczna, że poza reakcjami alergicznymi może kumulować się w organizmie i zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym przyczyniać się do powstawania nowotworów.
Do związków potencjalnie niebezpiecznych należą przede wszystkim syntetyczne konserwanty, barwniki, emulgatory, regulatory kwasowości, środki spulchniające oraz substancje stabilizujące i zagęszczające. Dzięki tego rodzaju związkom żywność nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale może być też dłużej przechowywana. Chociaż substancje te są dozwolone ustawowo w określonych ilościach, dodawanie ich do produktów spożywczych budzi wiele kontrowersji.
Nadmierne spożycie wyżej przywołanych związków może wiązać się z wieloma negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Ich regularne dostarczanie do organizmu może powodować zaburzenia układu pokarmowego (np. podrażnienie śluzówki żołądka i jelit), problemy behawioralne, bezsenność, wysypka, bóle głowy, a także nadpobudliwość u dzieci. Oczywiście nie wszystkie dodatki są szkodliwe i rakotwórcze. Istnieje wiele związków, które nie wywierają niekorzystnego wpływu na zdrowie. Do tej grupy zalicza się m.in. kwas askorbinowy, kurkumina, ryboflawina, likopen, chlorofil, jabłczan potasu, węglan wapnia, beta-karoten.
Jakich chemicznych dodatków dodawanych do żywności lepiej unikać? Poznaj substancje szkodliwe dla zdrowia
Zanim poznasz wykaz szkodliwych substancji dodawanych do żywności, musisz wiedzieć, że producenci mogą je stosować wyłącznie pod pewnymi warunkami. W przypadku takich produktów jak mleko, owoce i warzywa, świeże mięso oraz żywność dla dzieci dopuszczalnych jest jedynie kilka dodatków. Znacznie więcej związków chemicznych może być natomiast stosowanych przy produkcji słodyczy, sosów, ciast w proszku, kolorowych napojów gazowanych i innych wysokoprzetworzonych produktów.
E 250 azotyn sodu i E 251 azotan sodu
Azotyny e250 w przetwórstwie spożywczym najczęściej są dodawane do wędlin, mięsa oraz serów. Te popularne środki konserwujące mogą powodować astmę, zapalenie nerek, a także utrudniać transport tlenu przez krew. Z kolei azotany stosuje się głównie w celu zwiększenia trwałości żywności. Ich nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko nowotworu przełyku, jelita grubego, żołądka, trzustki. Do tej grupy związków chemicznych zalicza się także sole kwasu azotowego i potasu E 249 oraz E 252.
E 220 dwutlenek siarki
Związek oznaczany tym symbolem należy do dość powszechnie stosowanych dodatków w żywności. Ponieważ jest silnym alergenem pokarmowym, spożywany w dużych ilościach może wywoływać dolegliwości ze strony układu trawiennego takie jak nudności, wymioty, ból brzucha.
E 621 glutaminian sodu
Do szkodliwych związków mających niekorzystny wpływ na organizm człowieka należy również glutaminian sodu. Jest obecny głównie w mieszankach przyprawowych, konserwach mięsnych, koncentratach do zup, słonych przekąskach. Jego nadmierna konsumpcja może powodować zmęczenie, wzmożoną potliwość, nudności, palpitacje serca, uczucie niepokoju, nadwagę oraz otyłość.
E 210 kwas benzoesowy
Najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy najczęściej jest dodawany przez producentów żywności do dżemów, galaretek niskocukrowych, kandyzowanych owoców oraz pasztetów. Ma on za zadanie przede wszystkim zapobieganie psuciu się artykułów spożywczych. Może powodować wymioty, bóle głowy, podrażnienie nabłonka dróg oddechowych. Jest szczególnie niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.
E 407 karagen
Karagen to zagęszczacz, który można znaleźć w dżemach, galaretkach, śmietanach, wędlinach, konserwach mięsnych. Poza tym, że może przyczyniać się do powstawania wrzodów, zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Wykazuje też silne działanie przeczyszczające.
E 951 aspartam
Ten popularny silnie słodzący dodatek do żywności znajduje się głównie w kolorowych napojach gazowanych, gumach do żucia, płatkach śniadaniowych, a także w dosładzanych deserach mlecznych. Jego nadmiar w organizmie może powodować zawroty głowy, zaburzenia pracy układu nerwowego, a także ADHD u dzieci poniżej szóstego roku życia. Aspartam może też zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy, epilepsji, zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz choroby Parkinsona.
E 954 sacharyna
Ten sztuczny środek słodzący nie jest trawiony przez ludzki organizm, a wyglądem przypomina zwykły cukier. W żywności można go znaleźć m.in. w syropach, wyrobach piekarniczych, lodach, kolorowych napojach gazowanych, dietetycznych napojach bezalkoholowych. Słodzik ten spożywany w nadmiarze może podrażniać przewód pokarmowy i działać uczulająco. Jest zabroniony w diecie kobiet w ciąży, ponieważ może przenikać przez łożysko i zakłócać prawidłowy rozwój płodu.
E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
P-hydroksybenzoesan etylu oznaczony symbolem E 214 występuje głównie w wyrobach cukierniczych, polewach oraz w żelowych powłokach stosowanych do produkcji przetworów mięsnych (peklowanych, parzonych, suszonych). Może powodować pokrzywkę, łuszczenie i swędzenie skóry. Jego spożywanie jest odradzane m.in. astmatykom.
E 414 guma arabska
Rozpuszczalna w wodzie wysuszona żywica akacji senegalskiej najczęściej występuje w wyrobach cukierniczych takich jak ciastka, galaretki, polewy. Niekiedy można ją znaleźć też w żywności bezglutenowej. Jej głównym zadaniem jest przeciwdziałanie krystalizacji cukru. Guma arabska może wywoływać silne reakcje alergiczne (katar sienny, pokrzywka), a także nasilać objawy astmy.
E 123 amarant
Ten popularny składnik z grupy barwników azowych jest powszechnie dodawany do różnych produktów spożywczych. Można się z nim zetknąć np. w ciastkach, galaretkach, płatkach śniadaniowych, przetworach z czarnej porzeczki, niskoprocentowych napojach alkoholowych. Liczne badania wskazują, że ten czerwony barwnik może niekorzystnie wpływać na płodność, nerki, trzustkę oraz wątrobę.
E 131 błękit pantotenowy
Ten syntetyczny niebieskofioletowy barwnik spożywczy najczęściej jest stosowany przez producentów żelków, lizaków, galaretek i napojów gazowanych. Działa rakotwórczo i powoduje stany zapalne w organizmie. Może też przyczyniać się do problemów żołądkowo-jelitowych objawiających się zgagą, bólem brzucha oraz odbijaniem. Spożywany w zbyt dużej ilości może być również przyczyną niedociśnienia.
Szkodliwe dodatki do żywności na talerzu. Czytaj etykiety i dokonuj świadomych wybór żywieniowych!
O tym, że dodatki E są szkodliwe, wiedzą praktycznie wszyscy. Nie każdy jednak ma świadomość, których substancji należy unikać, aby nie szkodzić swojemu zdrowiu i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych. Dodatki do żywności muszą być zgodne z rygorystycznymi przepisami Unii Europejskiej, jednak ich nadmierna konsumpcja może powodować wiele różnych problemów zdrowotnych i nasilać objawy niektórych chorób. W trosce o swój organizm warto wybierać jak najmniej przetworzoną żywność ze sprawdzonych źródeł, która została wytworzona przy minimalnej ilości chemicznych dodatków.
Wypróbuj nasze pyszne i zdrowe diety pozbawione szkodliwych substancji!