Kasze - która kasza jest najzdrowsza?

Kasze – która kasza jest najzdrowsza?

Czas czytania: 5 min

Od kilku lat można zaobserwować coraz większe zainteresowanie rodzimymi produktami pochodzącymi od rolników. Dzięki modzie na zdrową, lokalną żywność, do łask wróciły kasze. Pokarmy, które stanowiły podstawę pożywienia Polaków od czasów średniowiecza, nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają wiele substancji o właściwościach prozdrowotnych. Która kasza jest najzdrowsza: gryczana, jaglana, bulgur, a może kuskus? Którą kaszę wybrać, by dostarczyć organizmowi cennych składników i wspomóc jego funkcjonowanie? Poznaj najpopularniejsze kasze i przekonaj się, które z nich warto włączyć do codziennego jadłospisu.

Polecamy: Moda na bycie wege – weganizm i wegetarianizm stylem życia

Czy kasze są zdrowe? W jaki sposób powstają i jakie wyróżnia się rodzaje kasz? Czym są pseudozboża?

Zanim Polskę w XIX wieku zdominowały ziemniaki, kasze cieszyły się bardzo dużą popularnością. Żywiła się nimi zarówno bogata szlachta, jak i biedota. Przez lata kasza manna czy kasza kuskus uchodziły za smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Tego typu pożywienie dziś na nowo coraz częściej pojawia się na naszych talerzach. Dzięki zawartości węglowodanów złożonych kasze zapewniają sytość na długo, a obecność mikroelementów znakomicie wzmacnia organizm.

Czy kasze są zdrowe? W jaki sposób powstają i jakie wyróżnia się rodzaje kasz? Czym są pseudozboża?

Ze względu na nasiona, z których pozyskiwane są te wartościowe pokarmy, wyróżnia się kasze:

  • jęczmienną,
  • jaglaną,
  • mannę,
  • kuskus,
  • bulgur,
  • kukurydzianą.

W tym miejscu warto wspomnieć o pseudozbożach, które od tysięcy lat stanowiły podstawę jadłospisu naszych przodków. Zalicza się do nich głównie amarantus, proso, sorgo, tapioka oraz farro – starodawną odmianę pszenicy. Rośliny te nie zawierają glutenu, dlatego są odpowiednie dla osób chorujących na celiakię i uczulonych na białka występujące w zbożach. Pseudozboża są przetwarzane w małym stopniu, przez co charakteryzują się dużą zawartością witamin i składników mineralnych.

Kasza jaglana – naturalne źródło żelaza, cynku, miedzi i manganu

Do popularnych produktów, które często gościły na stołach naszych praprzodków, należy jagła. Zboże to uprawiano od wieków w krajach azjatyckich i bardzo szybko trafiło również do Polski. To właśnie z niego powstaje wszystkim dobrze znana kasza jaglana. Chociaż wiele osób uważa, że najzdrowsza jest kasza gryczana, kasza jaglana nie odbiega od niej pod względem wartości odżywczych.

Kasza jaglana – naturalne źródło żelaza, cynku, miedzi i manganu

Jej regularne spożywanie pozwala dostarczyć organizmowi magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, jodu, witaminy E. W jej składzie znajdują się też aminokwasy egzogenne (m.in. lizyna), które uczestniczą w produkcji kolagenu wpływającego na jędrność i elastyczność skóry. Ponadto jagła zawiera lecytynę, która przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji. Liczne badania wskazują, że kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, moczopędne i zasadotwórcze.

Kasza gryczana palona – bogactwo witamin z grupy B i błonnika

Wysokie miejsce w naszym rankingu zajmuje kasza gryczana o charakterystycznym orzechowym smaku, która jest zdrowa i mało kaloryczna (100 g to zaledwie 92 kcal). Prażone ciemnobrązowe nasiona gryki odznaczają się wysoką zawartością błonnika, który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit i opóźnia opróżnianie żołądka. Są też świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka – z tego względu ich spożywanie często zaleca się weganom i wegetarianom.

Kasza gryczana zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe Omega. Związki te są pożądane w codziennej diecie, gdyż wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia niebezpiecznych zakrzepów. Nasiona gryki stanowią też naturalne źródło tryptofanu, witaminy B1 i składników o wysokim potencjalne antyoksydacyjnym, które mają pozytywny wpływ na hamowanie stanów zapalnych i procesów starzenia.

Kasza bulgur – wysoka zawartość antyoksydantów, witamin i minerałów

Zdrowy zamiennik makaronu, ryżu czy ziemniaków może również stanowić kasza bulgur zawierająca wiele cennych składników odżywczych. Ta niedoceniana kasza otrzymywana z ziaren pszenicy durum zawiera spore ilości wapnia, potasu, magnezu, żelaza, chromu i sodu. Jest też świetnym źródłem białka i błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii, chroni przed zaparciami i reguluje rytm wypróżnień.

Kasza bulgur – wysoka zawartość antyoksydantów, witamin i minerałów

Bulgur kryje w sobie także kwas foliowy – związek, który jest szczególnie ważny w diecie kobiet w ciąży, gdyż zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu. Dużym atutem tej kaszy jest także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być ona spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. Mogą ją również bez przeszkód jeść dzieci, sportowcy i osoby na dietach redukcyjnych.

Kasza jęczmienna pęczak – bardzo odżywcza i bogata w witaminy z grupy B

Do produktów, które niezmiennie od wieków królują na polskich stołach, należy kasza jęczmienna. Ziarna jęczmienia charakteryzują się delikatnym smakiem i świetnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Od czasów średniowiecza po dziś dzień wykorzystuje się je m.in. do ugotowania tradycyjnego krupniku czy dodaje do gulaszu.

Jeśli chodzi o zawartość minerałów, kasza jęczmienna typu pęczak dostarcza organizmowi dużo fosforu, cynku, potasu, żelaza i magnezu. W jej składzie znajduje się też witamina B3, która dzięki swoim właściwościom pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i podnosi odporność organizmu. Na rynku dostępne są różne rodzaje kaszy jęczmiennej zawierającej bogactwo składników odżywczych. Do najbardziej popularnych należy kasza perłowa, która jest wyrabiana z ziaren jęczmienia zwyczajnego.

Komosa ryżowa (quinoa) – niski indeks glikemiczny, brak glutenu i wysoka zawartość flawonoidów

Ciekawą rośliną, która zawiera w swoim składzie wiele substancji o właściwościach prozdrowotnych, jest komosa ryżowa. W krajach Ameryki Południowej uprawia się ją od ponad 5 000 lat – niegdyś była podstawowym pożywieniem Azteków oraz Inków. W Europie jest jeszcze wciąż mało znana, ale z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. To, co ją wyróżnia, to przede wszystkim unikatowy skład aminokwasowy.

Komosa ryżowa (quinoa)

Quinoa odznacza się wysoką zawartością lizyny, metioniny i cysteiny. Ponadto jest bogata w związki Omega (oleinowy, linolenowy oraz linolowy). Quinoa to również świetne źródło naturalnej witaminy E – wyjątkowo silnego antyoksydantu, który wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu, hamuje utlenianie tłuszczów i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.

Amarantus – wartościowe i lekkostrawne ziarna, które mogą spożywać nawet dzieci

Do pokarmów obecnych w diecie Azteków, Majów i Inków należy też amarantus. Jak podają liczne źródła, do Hiszpanii trafił w XVI wieku, skąd szybko rozprzestrzenił się do pozostałych państw europejskich. Amarantus, który jest nazywany także szarłatem, cechuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera nie tylko witaminy i minerały, ale także aminokwasy (takie jak glicyna, arginina, lizyna).

W nasionach amarantusa zwraca uwagę wysoka zawartość błonnika, który wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Ponadto obecne w nich są także tokoferole oraz fitosterole. Regularne spożywanie szarłatu pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, poprawić parametry lipidowe, a także zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Amarantus wykazuje też właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz antygrzybiczne.

Jaka kasza jest najzdrowsza i którą warto jeść?

Jaka kasza jest najzdrowsza i którą warto jeść? Dokonaj świadomego wyboru w trosce o własne zdrowie

Trudno jednoznacznie wskazać, jaka kasza jest najlepsza i zawiera najwięcej składników o właściwościach prozdrowotnych. W naszym rankingu najwyższe miejsca zajęły dwie kasze: jaglana i gryczana, ale nie oznacza to, że należy skupiać się wyłącznie na nich. Również inne kasze zawierają wiele cennych związków dla Twojego organizmu: witamin, minerałów, aminokwasów, polifenoli, fitosteroli. Z tego względu warto dbać, aby codzienna dieta była jak rozmaita, a uwzględniane w niej produkty jak najbardziej naturalne. To podstawa dla zachowania zdrowia i sprawnie funkcjonującego organizmu przez długi czas.

Sprawdź również:

Zamawiaj w
Masterdiecie!

Zamów pyszną dietę pudełkową, a liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków pozostaw nam

Może Cię zainteresować: