Dynia – czy warto ją jeść? Wartości odżywcze dyni
Dynia jest warzywem najczęściej kojarzonym z jesienią oraz oczywiście z Halloween! Jednak nie jest ceniona wyłącznie jako symbol popularnego w Stanach święta. Ceni się ją także za jej właściwości prozdrowotne. W czym dokładnie może pomóc regularne jej spożywanie?
Polecany wpis: Produkty niskokaloryczne – 67 produktów, które pomogą Ci schudnąć!
Dynia – dlaczego warto jeść dynię?
Można śmiało powiedzieć, że dynia jest królową jesiennych potraw, a jej właściwości prozdrowotne są nieocenione.
Jakie istnieją gatunki dyni?
Dlaczego dynia jest godna polecenia i dlaczego warto ją jeść?
Przede wszystkim dynia jest bogata w wiele składników odżywczych. Należą do nich karotenoidy – głównie beta-karoten, który jest świetnym przeciwutleniaczem.
Miąższ dyni nadaje się ponadto dla wszystkich, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Można go podawać w formie zupy krem, purée z dyni, ale również jako dodatek warzywny.
Dynia charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, potasu, wapnia czy kwasu foliowego.
Dodatkowo dynia ma ma niską zawartość cukrów prostych, dlatego doskonale nadaje się do diety dla diabetyków. Warzywo to zawiera również spore ilości tryptofanu, który ma ogromny udział w powstawaniu serotoniny w organizmie. Serotonina z kolei jest niezbędna do metabolizowania melatoniny, kluczowej dla prawidłowego snu.
Dynia – wysoka zawartość błonnika
Warzywo zawiera stosunkowo wysoką zawartość błonnika (2,8 g/100 g). Dzięki niemu daje uczucie sytości, a także zapobiega zaparciom. Ponadto dynia pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego we krwi.
Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne pestek dyni
Sporo osób kupując owoc dyni wyrzuca pestki do śmieci. Jest to błąd, ponieważ mają one szereg korzystnych dla naszego zdrowia właściwości i zdecydowanie warto sięgnąć po nie w swojej diecie.
Dynia – wartości odżywcze oraz składniki odżywcze – wpływ na układ odpornościowy
Dynia to warzywo bogate w cenne składniki odżywcze, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawiera wiele witamin, takich jak witamina C, A, E oraz witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na układ odpornościowy, wzrok oraz kondycję skóry.
Ponadto dynia dostarcza istotnych minerałów, takich jak potas, wapń, magnez i żelazo, wspomagających funkcjonowanie mięśni, kości i układu krążenia. Jest też źródłem błonnika, który wpływa pozytywnie na trawienie, a także niewielkich ilości tłuszczu i białka, które uzupełniają wartości odżywcze tego warzywa.
Dynia – wartości odżywcze pestek dyni
Nie tylko sama dynia ma wiele cennych wartości odżywczych, równie cenne są jej pestki!
Pestki dyni – dlaczego warto jeść? Bogactwo magnezu
W 100 g pestek znajdziemy aż 600 mg magnezu. Oznacza to, że spożywając dziennie zaledwie garść pestek dyni, pokrywamy aż 30–40% zapotrzebowania na magnez.
Dane statystyczne pokazują, że wielu z nas nie dostarcza zalecanej ilości tego składnika. Jest to niestety spory problem, ponieważ magnez bierze udział w aż 300 reakcjach w naszym organizmie. Potrzebujemy go do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i układu nerwowego.
Dynia – czy traci właściwości zdrowotne po obróbce termicznej?
Jak się okazuje, dynia nie traci właściwości zdrowotnych po obróbce termicznej. Zatem można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów: gotować, smażyć, piec bez obawy, że nie dostarczy nam tego, co potrzebne.
Właściwości dyni na stan skóry – czy warto ją jeść z tego względu?
Pomarańczowe warzywo warto jeść ze względu na szereg różnych korzyści, a wpływ na skórę może być jedną z nich, bo przyczynia się do poprawy wyglądu.
Otóż, dynia z uwagi na zawartość witaminy E, C,A ma korzystny wpływ na skórę. Dzięki regularnemu spożywaniu tego warzywa możemy nawet opóźnić proces starzenia się skóry.
Dlaczego warto jeść dynie i jak wpływa na wzrok? (warzywo bogate w beta-karoten)
Dynia to warzywo bogate w beta-karoten, który korzystnie wpływa na narząd wzroku. Ponadto może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, czyli uszkodzenia centralnej części siatkówki, odpowiedzialnej za wyraźne widzenie.
Czy warto spożywać dynię na diecie?
Dynia to warzywo charakteryzujące się niską kalorycznością. Dlatego może wspomagać proces odchudzania. 100 g surowego warzywa to 26 kcal. Zatem warto ją wykorzystywać nie tylko w przypadku sezonu na dynie, ale przez cały rok.
Wartości odżywcze pestek dyni – dobre źródło cynku
Pestki dyni są również bogatym źródłem cynku. W 100 otrzymujemy 8 mg tego pierwiastka. O cynku mówi się stosunkowo mało. Jest to ogromny błąd, bo jak podaje WHO na jego niedobór cierpi nawet 2 mld ludzi na całym świecie. Pełni on w organizmie bardzo ważną rolę. Między innymi bierze udział syntezie białek, tłuszczów i węglowodanów.
Świetne źródło żelaza
Regularne spożywanie pestek dyni to świetny sposób na dostarczenie żelaza. W przypadku diety wegańskiej lub wegetariańskiej powinny one stanowić podstawowe źródło tego pierwiastka. Warto je jeść w towarzystwie soku pomarańczowego, kiwi czy papryki z uwagi na lepsze wchłanianie.
Pestki dyni – właściwości przeciwpasożytnicze
Ekstrakt z dyni, na podstawie badań naukowych, zahamował wykluwanie się larw pasożytów. W pracy z 2019 roku pt. „Potencjał przeciwrobaczy nasion Cucurbita pepo na Hymenolepis nana” wykazano, że stosowanie pestek dyni skutkowało zmniejszeniem liczby i żywotności jaj. Zatem regularne spożywanie dyni i jej pestek może zmniejszać ryzyko ich występowania.
Korzystny wpływ na prostatę
Co ciekawe, badania pokazują, że olej z pestek dyni może także hamować przerost prostaty wywołany testosteronem. Wykazano również, że pestki dyni poprawiają jakość życia mężczyzn, np. zmniejszając częstotliwość potrzeby oddawania moczu w nocy. Ponadto wykazują właściwości przeciwrakowe.
Regularne spożywanie dyni zmniejsza ryzyko nowotworów
Wysokie spożycie pestek dyni ma właściwości przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko pojawienia się raka piersi u kobiet. Ponadto obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego aż o 12%. Dzięki obecności cynku może również poprawić płodność mężczyzn.
Dynia poprawia odporność
Pestki dyni korzystnie wpływają także na układ odpornościowy, głównie za sprawą cynku, który ma właściwości przeciwwirusowe. Spożywanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka może skracać czas trwania przeziębienia i łagodzić jego przebieg.
Dynia pomaga lepiej kontrolować cukier we krwi
Pestki dyni mają niski indeks i ładunek glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrasta. W regulowaniu poziomu cukru we krwi ważny jest także magnez, a pestki dyni zawierają go bardzo dużo.
Jak wysuszyć pestki dyni? (Doskonałe do przepisów z dynią)
Pestki dyni to bogactwo witamin, dlatego kupując dynię, nie powinniśmy ich wyrzucać, lecz wysuszyć. Aby to zrobić, wystarczy za pomocą łyżki wyciągnąć nasiona. Następnie należy usunąć pomarańczowy miąższ dyni połączony z nasionami – najłatwiej oderwać go rękami. Nie ma potrzeby robić tego dokładnie. W kolejnym kroku powinniśmy przepłukać nasiona pod zimną wodą.
Potem przez około 10 minut należy osuszać opłukane nasiona. Po tym czasie wystarczy wyłożyć pestki na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pestki powinny być równomiernie rozłożone.
Tak przygotowane pestki można pozostawić do wyschnięcia na około miesiąc. Szybszą metodą jest wykorzystanie piekarnika – ustawionego na 90 stopni – i wstawienie blachy z pestkami. Pestki powinny suszyć się przez godzinę. W międzyczasie należy co jakiś czas uchylać drzwiczki, aby odparować wilgoć. Tak przygotowane pestki wystarczy przesypać do torby.
Pestki dyni w kuchni
Dynię oraz pestki dyni w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. Mogą one posłużyć jako dodatek do sałatek czy zup krem. Można z nich sporządzić chleb lub ciasteczka.
Istnieje także możliwość stworzenia mleka dyniowego. Wystarczy namoczyć pestki dyni przez noc lub na sześć godzin. Następnie należy nasiona odcedzić, opłukać i umieścić w blenderze wraz z dodatkiem napoju roślinnego. Można dodać także ulubione przyprawy, np. wanilię, cynamon lub kakao. Całość należy zblendować, przelać do szklanek lub butelki i wypić.
Olej dyniowy na co pomaga? (olej z dyni)
Olej dyniowy to produkt, który otrzymuje się z pestek dyni. W jego skład wchodzą między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe. Sam produkt ma właściwości prozdrowotne. Jego spożywanie może między innymi poprawić profil lipidowy krwi, obniżyć ciśnienie tętnicze, a nawet zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworu.