Informujemy, że paczki zamówione na 16.08 (piątek) będą dostarczane razem z zamówieniem na dzień 15.08 (czwartek).
Zmiany w panelu klienta dot. dostawy na piątek można dokonać najpóźniej do wtorku do godziny 10:00.

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 5 powodów!

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 5 powodów!

Czas czytania: 5 min

Zawierają pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze, a przy tym są cennym źródłem witamin i minerałów. Ryby stanowią jeden z najbardziej niedocenianych elementów diety, a szkoda, gdyż mięso ryb kryje w sobie bogactwo składników o pozytywnym wpływie na zdrowie. Jeśli chcesz przekonać się, dlaczego warto je jeść, czym kierować się przy ich wyborze i jakie gatunki ryb są najzdrowsze, zachęcamy do przeczytania poniższego tekstu. W jednym miejscu zgromadziliśmy najważniejsze informacje i powody, dla których warto włączyć ryby do codziennego jadłospis. Sprawdź, co musisz o nich wiedzieć!

Może Cię również zainteresować: Na czym smażyć? Tłuszcz najlepszy do smażenia okiem dietetyka

Czy ryby są zdrowe? Jak często należy je jeść zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia?

Według aktualnych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia ryby powinny stanowić istotny element urozmaiconej i zbilansowanej diety. By zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, specjaliści zalecają ich spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Podobne wskazówki wydał też Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Zarówno lekarze, jak i dietetycy od lat przekonują, że regularne spożywanie ryb wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Poza tym, że są bogate w witaminę D, jod i selen, pozwalają uzupełnić jadłospis w nienasycone kwasy Omega-3 i Omega-6, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Stanowią też dobre źródło białka, które pozytywnie wpływa nie tylko na ogólny stan organizmu, ale także na wygląd i kondycję skóry.

Jak często jeść ryby?

Jakie są najzdrowsze gatunki ryb: dorsz, pstrąg, karp, łosoś, a może śledź? Które z nich warto spożywać?

Do najbardziej wartościowych rodzajów ryb zalicza się przede wszystkim tłuste ryby morskie takie jak makrela, łosoś, sardynki, karp. W diecie warto też uwzględnić ryby średniotłuste, do których należy głównie tuńczyk, pstrąg oraz płastuga. Ich spożywanie jest najkorzystniejsze z żywieniowego punktu widzenia, gdyż zawierają najwięcej kwasów Omega-3. Przedstawicielami ryb chudych, o najmniejszej zawartości tłuszczu, są natomiast: mintaj, dorsz, szczupak, sandacz oraz morszczuk. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie rezygnować z ich jedzenia. Tego typu gatunki świetnie sprawdzą się np. w przypadku osób zmagających się z problemami z trawieniem.

Spożywając tłuste ryby, można odnieść wiele korzyści zdrowotnych, ale trzeba pamiętać, że niektóre z nich mogą stanowić potencjalne źródło substancji o toksycznym działaniu. Grupą szczególnie podatną na zanieczyszczenia obecne w rybach są kobiety w ciąży. W ich przypadku niewskazane jest spożywanie takich ryb jak panga, tilapia, węgorz, rekin, miecznik oraz szprotki. Kobietom spodziewającym się dziecka odradza się też sięganie po ryby hodowlane pochodzące z niesprawdzonych źródeł, które są karmione antybiotykami oraz paszami niskiej jakości.

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj powody, dla których warto włączyć je do swojego jadłospisu

Jeśli świeże ryby spożywasz wyłącznie od święta, najwyższy czas to zmienić. Poniżej przedstawiamy 5 powodów, dla których warto wprowadzić je do swojego jadłospisu, jeśli chcesz się cieszyć długim zdrowiem i utrzymać organizm w dobrej kondycji.

Kwasy Omega 3 w rybach

1. Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które poprawiają odporność i wspierają pracę układu nerwowego

Pierwszym argumentem, dla którego warto regularnie sięgać po ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, jest wysoka zawartość kwasów Omega-3. Związki te wykazują liczne właściwości prozdrowotne: obniżają poziom złego cholesterolu LDL, wspierają prawidłową pracę mózgu, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, a także wspomagają działanie systemu immunologicznego.

Warto zaznaczyć, że mięso ryb zawiera korzystne proporcje kwasów Omega-3 w stosunku do kwasów Omega-6, co jest szczególnie ważne dla utrzymania mocnego serca i zdrowego układu krążeniowego. Ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne ryby tłuste dostarczające kwasów Omega są szczególnie ważne w diecie osób cierpiących z powodu zaburzeń lipidowych, otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.

2. Tłuste ryby morskie poza kwasami Omega-3 zawierają pełnowartościowe białko

Drugim powodem, który warto mieć na uwadze w kontekście spożycia ryb, jest to, że zawierają spore ilości dobrze przyswajalnego białka, w którym znajdują się wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne (człowiek nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane organizmowi razem z pożywieniem). W 100 g ryb znajduje się ok. 20 g tego makroskładnika.

Z białka zbudowane są nie tylko mięśnie, ale także tkanka łączna, błony komórkowe, paznokcie, włosy. Ponadto proteiny uczestniczą w procesie naprawy uszkodzonych komórek, są katalizatorem reakcji chemicznych i pełnią ważne funkcje transportowe (biorą udział m.in. w transporcie hemoglobiny oraz lipoprotein).

Witamina B12 w rybach

3. Ryby dostarczają witamin i minerałów, w tym witaminy B12

Kolejnym argumentem, z powodu którego ryby powinny być obecne w naszym jadłospisie, jest wysoka zawartość witamin z grupy B. W rybach znajduje się przede wszystkim kobalamina, która jest niezmiernie ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego. Ponadto w ich mięsie są obecne witaminy D i E, które hamują utlenianie tłuszczów, zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie narządu wzroku. Związki te dodatkowo odgrywają ważną rolę w procesach kostnienia i powstawaniu substancji niezbędnych do tworzenia mocnych kości oraz zębów.

4. Ryby są źródłem składników mineralnych takich jak magnez, wapń, żelazo, fosfor i jod

Dlaczego jeszcze warto jak najczęściej sięgać po ryby? Poza kwasami Omega-3 stanowią cenne źródło składników mineralnych. W ich mięsie znajduje się m.in. jod, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy oraz do prawidłowego przebiegu procesów związanych z dojrzewaniem komórek. Jego niedobór może powodować szereg różnych dolegliwości takich jak nadciśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca, depresja oraz problemy z płodnością.

Regularne sięganie po ryby i owoce morza pozwala też uzupełnić codzienną dietę w takie minerały jak wapń, magnez, żelazo i fosfor. Pierwiastki te pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka: aktywują enzymy uczestniczące w przemianach wewnątrzkomórkowych, wspierają przewodzenie impulsów nerwowych, chronią komórki przed wolnymi rodnikami, a także pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Jedzenie ryb wpływa na ładną cerę

5. Jedzenie ryb pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na urodę

Ryby warto jeść regularnie nie tylko ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie. Wysoka zawartość makro i mikroelementów, a także nienasyconych kwasów Omega sprawia, że często są one polecane osobom zmagającym się z różnego rodzaju schorzeniami dermatologicznymi takimi jak trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca. Związki obecne w rybach mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, uregulowaniu pracy gruczołów łojowych, a także w odbudowie fizjologicznej bariery hydrolipidowej. W tym miejscu warto dodać, że ryby świeże i wędzone są również cenione ze względu na spore ilości kolagenu (jest on skoncentrowany głównie w ościach, skórze i łusce). To naturalne białko wspomaga wygładzenie skóry, redukcję zmarszczek oraz stymuluje gojenie się ran.

Ryby – niedoceniane i zdrowe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, białka, witamin oraz minerałów

Zarówno ryby, jak i przetwory rybne stanowią bardzo dobre źródło wielu składników potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Naukowcy zaobserwowali, że ich włączenie do diety jest korzystne nie tylko dla układu krążeniowego, nerwowego czy pokarmowego. Związki obecne w rybim mięsie pomagają wyrównać poziom insuliny we krwi, zredukować stany zapalne, a także zbawiennie wpływają na odporność. Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Cię, że rola ryb w diecie jest nieoceniona i warto po nie sięgać minimum dwa razy w tygodniu.

Sprawdź również:

Zamawiaj w
Masterdiecie!

Zamów pyszną dietę pudełkową, a liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków pozostaw nam

Może Cię zainteresować: