Dieta PaleoMaster

Dieta Paleo od Masterdiety

Dieta Paleo doskonała dla osób aktywnie uprawiających sport oraz dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jest ona zbliżona do modelu żywienia człowieka paleolitycznego, zakłada spożycie nieprzetworzonych produktów. Podstawę jadłospisu w diecie paleolitycznej stanowią mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce, a także orzechy i pestki. Z menu diety paleo wykluczone są produkty mleczne i zbożowe. Urozmaicone i smaczne dania zapewniają odpowiednie proporcje makroskładników i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Całodzienne menu składa się z pięciu posiłków.

Rozkład makroskładników w diecie:
PaleoMaster 1500 kcal (B:94-113 g, Tł:50-67 g, W:94-113 g),
PaleoMaster 2000 kcal (B:125-150 g, Tł:67-89 g, W:125-150 g),
PaleoMaster 2500 kcal (B:156-188 g, Tł:83-111 g, W:156-188 g),
PaleoMaster 3000 kcal (B:188-225 g, Tł:100-133 g, W:188-225 g).

Przykładowy jadłospis

Dzień nr 1

Śniadanie: Pasta jajeczna ze szpinakiem, podana z rzodkiewką

II śniadanie: Fit deser kokosowy z tapioki

Obiad: Wieprzowina po tajsku w sosie słodko-kwaśnym podany z warzywami

Podwieczorek: Sok marchewkowy dynamit

Kolacja: Kurczak w sosie z cukinii z surówką

Dzień nr 2

Śniadanie: Jajecznica z papryką i boczkiem

II śniadanie: Krem z zielonych warzyw

Obiad: Klopsiki z indyka i marchewki, frytki warzywne, sos szafranowy

Podwieczorek: Brownie bezglutenowe

Kolacja: Hiszpański kociołek

Dzień nr 3

Śniadanie: Jajka sadzone z awokado

II śniadanie: Sałatka z bekonem, śliwkami, winogronami i marynowaną cebulką, pomarańczowy vinaigrette

Obiad: Spaghetti z cukinii z kurczakiem

Podwieczorek: Koktajl bounty

Kolacja: Kurczak balsamico z pieczonymi batatami i sałatką z pomidora