CIEPŁE CZY ZIMNE? Czyli czy temperatura posiłków jest istotna
Szybkie tempo obecnego, codziennego życia ma duży wpływ na staranność przygotowywanych przez nas posiłków. Niejednokrotnie nie przykładamy specjalnie wagi do niektórych właściwości potraw, zwłaszcza do temperatury, a ma ona wpływ nie tylko na odczuwany smak, ale również na nasze zdrowie.
Wady i zalety posiłków zimnych oraz ciepłych
W poniższej tabeli zostały ukazane plusy i minusy spożywania posiłków zbyt gorących lub zbyt zimnych.
POSIŁKI GORĄCE | POSIŁKI ZIMNE | ||
---|---|---|---|
Plusy (+) | Minusy (-) | Plusy (+) | Minusy (-) |
1. Zdecydowanie bardziej atrakcyjne smakowo 2. Są bardziej sycące |
1. Podrażnienia przełyku 2. Może powodować choroby refluksowe przełyku i wrzodowe żołądka 3. Tworzenie się niekorzystnych substancji (np. akrylamidu) w niektórych potrawach (frytki, chipsy itp.) 4. Niszczy niektóre składniki mineralne warzyw i owoców |
1. Wymusza ogrzewanie potrawy przez organizm co powoduje utratę kalorii | 1. Uczucie niedosytu i zjadanie większej ilości kalorii 2. Zbyt niskie temperatury są szkodliwe dla zębów 3. Podrażnienia błony śluzowej żołądka 4. Pachną mniej intensywnie, odbierają przyjemność jedzenia |
Jak łatwo zauważyć jedzenie zbyt gorących lub zbyt zimnych potraw ma więcej niekorzystnych następstw, niż walorów dla naszego organizmu.
Najlepszy w takiej sytuacji jest złoty środek w postaci umiaru czyli nie spożywania posiłków w ekstremalnych temperaturach.
Optymalne temperatury spożywania posiłków wynoszą: 75 stopni dla zup i 63 stopnie dla drugich dań. Natomiast dla potraw serwowanych na zimno: 4 stopnie (wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia).
Skrajne temperatury posiłków, poza niekorzystnym wpływem na nasz układ trawienny i nasze zęby, nie mają jednakże wpływu na wartość odżywczą potraw. Nie można więc powiedzieć, że jedzenie chłodne, niepodgrzane, w temperaturze pokojowej jest niezdrowe.
Istnieje dieta, która wyklucza spożywanie pokarmów, które zostały poddane obróbce termicznej w temperaturze wyższej niż 40 stopni (Raw food). Powoduje to mniejsze straty witaminy C oraz kwasu foliowego. Nie dostarcza jednak innych wartości, takich jak: białka, żelaza, witaminy B12, cynku i selenu. Jest ona jednak lekka i dobra na cieplejsze okresy w roku.
Osoby, którym zależy na utracie wagi niejednokrotnie mają dylemat co do temperatury spożywania posiłków. Posiłek chłodny nie smakuje tak dobrze, co sprawia, że zjemy mniej, a dodatkowym plusem jest pewna utrata kalorii, których nasz organizm potrzebuje by podgrzać przyjętą, zimną porcję.
Z drugiej strony posiłek taki nie jest sycący i uczucie głodu szybko powraca, co skłania nas do ponownego sięgnięcia po coś do zjedzenia.
Jedzenie podgrzane nasyci nas bardziej, ale smakuje i pchnie tak dobrze, że na pewno zjemy większą porcję.
Najlepszym rozwiązaniem jest zawsze umiar i różnorodność. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników, nie odmawiając sobie jednocześnie niewątpliwej przyjemności z jedzenia.