Dieta alkaliczna
Dieta alkaliczna najczęściej stosowana jest w przypadku zakwaszenia organizmu. Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak to, co jemy, wpływa na nasze samopoczucie. Jest to bardzo niepokojące, gdyż taka wiedza pozwala uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości, a zarazem cieszyć się zdecydowanie lepszym samopoczuciem i dłuższym życiem. Dieta ta bardzo często polecana jest też ze względu na to, że wpływa na poprawę zdrowia i samopoczucia. Jednak ze względu na poważne ograniczenia ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dowiedz się, na czym polega dieta zasadowa i czy bycie na diecie zasadowej jest zdrowe i bezpieczne!
Równowaga kwasowo-zasadowa
Z zakwaszeniem organizmu ściśle związana jest równowaga kwasowo-zasadowa. O co dokładnie chodzi? Aby organizm człowieka działał w prawidłowy sposób, należy dostarczać mu odpowiednich składników odżywczych. Ważne jest, aby dostarczane produkty zagwarantowały nam równowagę kwasowo-zasadową. Co to oznacza? Ma to związek z kationami i anionami, dzięki którym nasze pH w płynach ustrojowych jest neutralne bądź lekko zasadowe/kwasowe. W sytuacji, kiedy nasze pH staje się bardziej kwaśne, dochodzi do zakwaszenia organizmu, czyli kwasicy (jest to tzw. kwasica metaboliczna).
W utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej biorą udział
- układ oddechowy,
- układ wydalniczy,
- nerki,
- krew,
- tkanki.
Istotnym czynnikiem jest również nasza dieta, ponieważ to najczęściej nieodpowiedni sposób żywienia i niewłaściwy styl życia prowadzą do wzrostu poziomu kwasów.
Do czego prowadzi zakwaszenie organizmu
Zdaniem zwolenników diety alkalicznej zakwaszenie organizmu ma negatywne skutki na naszą kondycję oraz ogólne samopoczucie. Może powodować między innymi:
- bóle głowy,
- bóle mięśni i stawów,
- złe samopoczucie,
- ciągłe zmęczenie i problemy z koncentracją,
- nerwowość,
- osłabienie odporności,
- większe ryzyko zachorowania,
- osłabienie włosów i paznokcie,
- pogorszenie kondycji skóry,
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Co to dieta alkaliczna
Dieta alkaliczna, przez niektórych określana też jako dieta zasadowa, to dieta autorstwa amerykańskiego naturopaty Roberta O. Younga.
Dieta alkaliczna zakłada zachowanie odpowiednich proporcji między spożywaniem produktów o charakterze kwasowym (30%) a tymi o charakterze zasadowym (70%). Produkty alkalizujące mają działanie odtruwające, a przy tym wspierające proces odchudzania.
Zasady diety alkalicznej
Dieta alkaliczna ma zasady, których należy ściśle przestrzegać. Założenia diety są stosunkowo proste, ponieważ plan żywienia nie zakłada konieczności przestrzegania określonej liczby kalorii. Codzienny jadłospis składa się przede wszystkim z surowych warzyw i owoców oraz opiera się na daniach bezmięsnych. Kluczowe jest również, aby nie jeść do syta. Bardzo ważne jest, aby nasz organizm dostał odpowiednią porcję witaminy B12, którą znajdziemy w takich produktach, jak kiszonki, drożdże spożywcze czy spirulina.
Najważniejsze zasady związane z dietą alkaliczną:
- dieta powinna być bogata w produkty mające odczyn zasadowy
- z diety należy wykluczyć produkty kwasowe,
- należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji, gdzie 70% to produkty, które mają alkaliczny odczyn, a 30% to produkty mające odczyn kwasowy,
- należy pamiętać o surowych warzywach i owocach do każdego posiłku,
- wskazane jest spożywanie dużej ilości roślin strączkowych,
- należy wyeliminować z jadłospisu mięso,
- spożywanie porcje powinny być niewielkie – tak aby pozbyć się głodu, ale uniknąć uczucie sytości,
- w przypadku osób dorosłych zaleca się picie co najmniej 2 litrów wody każdego dnia,
- należy wykluczyć wszystkie używki – alkohol, papierosy, kawę,
- należy unikać długotrwałego stresu,
- należy dbać o codzienną aktywność fizyczną.
Dieta alkaliczna – co jeść
Podstawą diety zasadowej jest uwzględnienie zależności pomiędzy produktami zasadowymi i kwasowymi. W diecie alkalicznej powinny się znaleźć następujące produkty zasadowe:
- warzywa i owoce (np. kapusta, jarmuż, cykoria, roszponka, sałata, brokuł, buraki, dynia, marchew, pietruszka, natka pietruszki, czosnek, cebula, seler naciowy, szparagi, kalafior, rzodkiewka, ziemniaki, ananas, kiwi, jabłko, banany, truskawki, brzoskwinie, kiwi, mango, gruszki, imbir, kiełki),
- orzechy i pestki (np. orzechy laskowe, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika),
- zioła (np. koperek, oregano, szczypiorek, tymianek, majeranek, kminek),
- tłuszcze roślinne (oleje roślinne tłoczone na zimno, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany),
- przetwory mleczne,
- rośliny strączkowe,
- świeże soki z warzyw i owoców,
- mleko i niskotłuszczowe produkty mleczne,
- zioła.
Dieta alkaliczna – czego unikać
Stosując dietę zasadową, zaleca się unikać takich produktów kwasotwórczych jak:
- mięsa i ryby,
- produkty typu fast food i instant,
- owoce morza,
- nabiał,
- jaja,
- cukier,
- sól,
- produkty zbożowe,
- nasycone kwasy tłuszczowe,
- kofein,
- alkohol i tytoń.
Dieta alkaliczna – efekty
Dostarczanie produktów o odczynie alkalicznym i zadbanie o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej pozwoli uporać się z uporczywymi bólami głowy bez przyczyny, stale powracającymi infekcjami oraz ciągłym zmęczeniem i brakiem energii.
Dieta zasadowa – dla kogo
Bycie na diecie alkalicznej zalecane jest osobom, które:
- mają dietę ubogą w warzywa i owoce,
- spożywają duże ilości soli,
- spożywają dużo cukru,
- spożywają dużo produktów zbożowych,
- jedzą dużo mięsa,
- często spożywają żywność wysokoprzetworzoną,
- piją dużo kawy, mocnej herbaty i napojów energetycznych,
- palą papierosy.
Zalety i wady diety alkalicznej
Aby dieta alkaliczna była zdrowa, musi być odpowiednio zbilansowana i dostosowana pod względem spożywanych kalorii. Do głównych zalet diety zasadowej zaliczamy duży nacisk na spożywanie warzyw i owoców, nawodnienie organizmu oraz eliminację przetworzonej żywności.
Niestety dieta zasadowa jest bardzo restrykcyjna, ponieważ eliminuje wiele produktów o wysokich właściwościach zdrowotnych, chociażby grupę produktów zbożowych. Drastyczne ograniczenie węglowodanów może powodować napady głodu oraz przyczyniać się do spadku energii. Do wad zaliczamy także to, że dieta przyczynia się do powstania niedoboru białka, które jest odpowiedzialne za prawidłową pracę całego naszego organizmu. Podczas diety alkalicznej warto więc suplementować odpowiednie składniki odżywcze, aby nie doprowadzić do poważnych niedoborów w organizmie, np. witaminy B12.
Przeciwwskazania do stosowania diety zasadowej
Dieta zasadowa jest bardzo wymagająca i w jej trakcie dochodzi do oczyszczenia organizmu, podczas którego do krwiobiegu uwalniają się toksyny. W związku z tym diety tej nie powinny stosować kobiety w ciąży i kobiety karmiące. Tak rygorystyczne podejście do odżywiania bardzo zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych niedoborów witamin i minerałów, dlatego zawsze zaleca się, aby przeprowadzać ją pod okiem specjalisty.
Dieta alkaliczna – przykładowy jadłospis
Dzień I
Śniadanie: płatki owsiane z jabłkiem, miodem i cynamonem,
II śniadanie: koktajl owocowo-warzywny, np. jarmuż, ananas, kiwi, banan,
Obiad: zapiekany łosoś, ziemniaki gotowane, sałatka z zielonych warzyw,
Podwieczorek: krem z pieczonego kalafiora,
Kolacja: sałatka z pieczonych buraków, bukietu sałat i orzechów włoskich.
Dzień II
Śniadanie: kasza jaglana z bananami i migdałami,
II śniadanie: mus z mango z pomarańczą
Obiad: duszony dorsz, brokuły, buraczki,
Podwieczorek: budyń na mleku migdałowym,
Kolacja: sałatka z jarmużu z pieczoną soczewicą i pesto koperkowym.
Dzień III
Śniadanie: omlet szpinakowy,
II śniadanie: sok z jabłka, pomarańczy i jarmużu
Obiad: Pierś z indyka i hummus z sałatką z rukoli,
Podwieczorek: kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem,
Kolacja: makaron z cukinii z orzechami włoskimi i pesto bazyliowym.