Przez żołądek do szczupłej sylwetki – przyprawy i produkty przyspieszające metabolizm
Podstawowym czynnikiem wpływającym na szybkość postępów w odchudzaniu jest metabolizm, czyli ogół reakcji, które mają na celu pozyskanie, wykorzystanie i zmagazynowanie energii z pożywienia. Odpowiednie sterowanie procesami metabolicznymi może znacząco usprawnić spalanie tkanki tłuszczowej. Jak przyspieszyć metabolizm? Jakie przyprawy spalające tłuszcz warto dodawać do posiłków? Sprawdź nasze rady, podkręć przemianę materii i urzeczywistnij marzenia o szczupłej sylwetce.
Produkty przyspieszające metabolizm – efekty bez morderczych głodówek
Osoby pragnące wbić się w ubrania w mniejszym rozmiarze, w dużym uproszczeniu, mogą podążać dwiema ścieżkami. Pierwszą z nich jest przejście na dietę redukcyjną, polegającą na utrzymywaniu deficytu kalorycznego. Drugim sposobem na zmniejszenie rezerw magazynowanego tłuszczu jest zwiększenie termogenezy poprzez odpowiednie ćwiczenia i spożywanie pokarmu bogatego w substancje podnoszące temperaturę komórek ciała, co przekłada się na szybkość przemian metabolicznych. Termogeniki, czyli produkty przyspieszające przemianę materii (spalanie tłuszczu), naturalnie występują w przyrodzie. Niektóre bardziej egzotyczne produkty przyspieszające metabolizm dostępne są na polskim rynku w formie suplementów, a inne znajdziemy bezpośrednio na półkach sklepowych pod postaciami dobrze znanych wyrobów. Wśród nich znajdują się zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i owoce, warzywa i przyprawy spalające tłuszcz. Oczywiście najlepsze efekty będzie przynosiło połączenie obu wspomnianych rozwiązań – ograniczenie spożywanych kalorii przy jednoczesnym zwiększeniu aktywności fizycznej i sięgnięciu po termogeniki. Produkty przyspieszające przemianę materii są pomocne, ale stosowane bez odpowiedniej diety nie przyniosą wymiernych rezultatów.
Jak przyspieszyć metabolizm, nie rezygnując z mięsa? Jedz cielęcinę!
Cielęcina to mięso, które stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. Niestety. Mięso cielęce bogate jest w l-karnitynę w łatwo przyswajalnej postaci. L-karnityna przyspiesza końcową fazę procesu spalania tłuszczów, zwiększa poziom energii, pozytywnie wpływa na kondycję serca i wątroby oraz znacząco zmniejsza uszkodzenia mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym, przez co jest stosowana m.in. w suplementacji sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe. Działanie dobroczynnej substancji ma bezpośredni związek z przyjmowaniem tłuszczów omega-3 – im więcej zdrowych tłuszczów przyjmujemy, tym lepiej l-karnityna oddziałuje na nasze ciało.
Aby odchudzanie było jak najbardziej efektywne, warto włączyć do jadłospisu produkty o wysokiej zawartości witaminy C, która stymuluje produkcję l-karnityny, jest cennym przeciwutleniaczem, bierze udział w procesie produkcji kolagenu. Poziom witaminy C uzupełnimy gdy spożywamy m.in. paprykę, cytrynę, jarmuż, porzeczki, kiwi i brokuły.
Przyprawy przyspieszające metabolizm – im ostrzej, tym lepiej!
Będąc na diecie, nie musimy rezygnować z ulubionej, ostrej kuchni. Wręcz przeciwnie – pikantne przyprawy przyspieszające metabolizm mogą sprawić, że niskokaloryczny jadłospis na diecie redukcyjnej będzie niezwykle wyrazisty i smaczny.
Co pobudza metabolizm? Przede wszystkim ostre przyprawy – chili, imbir, cynamon, pieprz cayenne. Przyprawy przyspieszające metabolizm zawierają składniki wywołujące wrażenie pieczenia. Te specyficzne doznania smakowe fundują nam kapsaicyna, gingerol i kurkumina. Substancje nie tylko dodają potrawom pikanterii, ale również zwiększają termogenezę naszego organizmu.
Osoby dążące do zgrabnej talii powinny zaopatrzyć się również w curry. Jeden z jego składników – kwas hydroksycytrynowy (HCA) – ogranicza syntezę nowych kwasów tłuszczowych, zwiększając jednocześnie ich utlenianie. Liczne badania potwierdzają, że HCA działa hamująco na ośrodek głodu w mózgu, powodując zmniejszenie apetytu. Podstawowym źródłem drogocennego w dietetyce kwasu jest Garcinia cambogia (garcynia kambodżańska).
Niektóre przyprawy odchudzające (na przykład imbir czy bazylia) dodatkowo regulują pracę układu pokarmowego, usprawniają procesy trawienia, umożliwiają usuwanie z organizmu toksyn, przeciwdziałają wzdęciom, ułatwiają przyswajanie pokarmu.
Napoje – co pobudza metabolizm?
Będąc na diecie, nie powinniśmy zapominać o nawadnianiu. Przyjmowanie płynów nie tylko uzupełnia poziom elektrolitów, umożliwia transport pierwiastków do komórek, reguluje pracę niemalże wszystkich układów i narządów, ale również może przyczyniać się do skutecznej redukcji wagi. Dzieje się tak ponieważ wśród napojów również znajdziemy produkty przyspieszające spalanie tłuszczu. Do najpopularniejszych z nich zaliczyć możemy herbatę (zielona obfituje w katechiny, które wspomagają spalanie tłuszczu podczas wysiłku fizycznego, natomiast czerwona jest źródłem enzymów, garbników i teiny, które w połączeniu z polifenolami zwiększają zapotrzebowanie na tłuszcz komórkowy, w efekcie czego organizm sięga do zapasów). Polecanym przez dietetyków składnikiem diety odchudzającej jest również kawa, w szczególności zielona. Ponadto, dobrym nawykiem jest rozpoczęcie dnia od szklanki przegotowanej wody z cytryną.