Jak obniżyć poziom cukru we krwi?

Czas czytania: 4 min

Czy wiesz, że poziom cukru we krwi wpływa na funkcjonowanie całego organizmu? Coraz więcej osób zmaga się z podwyższonym poziomem glukozy. Jesteś cukrzykiem? Cierpisz na insulinooporność? Poznaj sprawdzone rady, jak obniżyć poziom cukru we krwi! Szybko przekonasz się, że wprowadzenie tych zasad sprawi, że codzienne życie z chorobą będzie bardziej komfortowe i łatwiejsze.

Ile wynosi prawidłowy poziom cukru?

Glukoza jest potrzebna organizmowi do poprawnego funkcjonowania — niezbędna do pracy mózgu, układu nerwowego i innych narządów. Stężenie glukozy musi być na odpowiednim poziomie — nie za wysokie i nie za niskie.

Warto wiedzieć, że to insulina (hormon wytwarzany przez trzustkę) odpowiada za utrzymywanie właściwego stężenia cukru we krwi. Poziom glukozy we krwi zależy od wielu czynników, takich jak: kaloryczności dań czy też od rodzaju spożywanych węglowodanów (wysoki, średni czy niski IG).

Badanie na poziom cukru można wykonać w diagnostyce cukrzycy. Jak odczytywać wyniki?

Prawidłowy poziom cukru (glikemia):

  • na czczo: od 70 do 99 mg/dl,
  • po jedzeniu: powyżej 100 mg/dl.

Nieprawidłowy poziom glukozy:

  • na czczo: 100–125 mg/dl — stan przedcukrzycowy,
  • 126 mg/dl i więcej (w przynajmniej dwóch pomiarach) – cukrzyca.

Podwyższony poziom cukru — skutki

Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi określamy hiperglikemią (przecukrzenie), która może objawiać się złym samopoczuciem, a także poważnymi problemami zdrowotnymi. Zwiększa także ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Osoby, które chorują na uleczalny typ cukrzycy, powinny przestrzegać zasad właściwej diety, ponieważ w tym przypadku to tylko od nich zależy, czy poprawią swój stan zdrowia.

Długotrwała hiperglikemia może prowadzić do poważnych, często nieodwracalnych uszkodzeń nerek, nerwów i serca. Pamiętaj, że hiperglikemia to pierwszy sygnał ostrzegawczy przed cukrzycą, dlatego zwracaj uwagę na to, co dzieje się z Twoim organizmem i zareaguj w porę!

Kto powinien stosować dietę na zbicie poziomu cukru we krwi?

Dieta diabetyka powinna zainteresować osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą, jednak każdą większą zmianę w codziennej diecie powinno się wprowadzić dopiero po konsultacji ze swoim lekarzem. Dieta, która kontroluje poziom cukru we krwi, będzie też dobrym planem żywienia dla osób z nadwagą i otyłością, a także insulinoopornością.

Dobra wiadomość jest taka, że aby utrzymać prawidłowe wartości glukozy we krwi, wystarczy stosować się do zasad zdrowej diety — niski IG. Indeks glikemiczny określa szybkość wzrostu poziomu cukru po spożyciu konkretnego produktu. Im wyższa wartość IG produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi. Unikaj więc pokarmu o wysokim indeksie glikemicznym. Produkty z IG poniżej 55 charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, IG od 55 do 77 to średni indeks glikemiczny, a IG powyżej 70 uważany jest za wysoki.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, w jaki sposób (dietą) uregulować poziom cukru we krwi!

jak obniżyć poziom cukru we krwi

Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Produkty dozwolone o niskim indeksie glikemicznym

Podstawą jest zdrowe odżywianie. Produkty spożywcze, które powinny znaleźć się w diecie diabetyka to chudy nabiał, chude mięso, nasiona roślin strączkowych, ryby oraz woda mineralna. Wymienione składniki zostały szczegółowo opisane poniżej.

Dania bazujące na produktach o niskim indeksie glikemicznym sprawiają, że poziom cukru we krwi podnosi się powoli. Dlaczego prawidłowy indeks glikemiczny jest tak istotny? Zbyt wysoki IG powoduje ospałość i znużenie w ciągu dnia. Niski indeks glikemiczny jest zdecydowanie lepszy dla zdrowia.

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe powinny być podstawą każdej zdrowej diety. Wskazane jest także pieczywo razowe. Produkty zbożowe zawierają witaminy, które mają pozytywny wpływ na przemiany węglowodanów.

  • produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym: chleb (gryczany, otrębowy, pełnoziarnisty), makarony, płatki owsiane, grube kasze, ryż parzony.

Naturalny nabiał

Aby obniżyć poziom cukru powinno sięgać się po nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu.

  • nabiał o niskim indeksie glikemicznym: chudy ser twarogowy, jogurt naturalny 0% tłuszczu, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, ser typu gouda.

Przyprawy i zioła

Niektóre przyprawy i zioła mogą znacznie obniżyć poziom cukru w organizmie. Poniższe składniki to te, po której najlepiej sięgać:

  • goździki – chronią serce, wątrobę i oczy. Mają działanie antyseptyczne i antybakteryjne,
  • cynamon – korzystnie wpływa na trawienie i pomaga lepiej reagować na insulinę (wspiera jej prawidłowe funkcjonowanie). Polecany zwłaszcza dla pacjentów z cukrzycą typu 2,
  • kurkuma – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające – wspiera leczenie, ale przede wszystkim zapobiega występowaniu cukrzycy – można dodawać ją do ciepłej wody, a nawet posiłków w postaci przyprawy do ryżu,
  • szałwia – to roślina przeciwcukrzycowa! Zwiększa działanie insuliny i spowalnia produkcję glukozy w wątrobie,
  • pokrzywa – redukuje emisję enzymów trzustkowych, które mają znaczenie przy leczeniu cukrzycy.

Skrobia oporna

Skrobia, podobnie jak błonnik skutecznie obniża cukier. Wspomniana skrobia oporna jest na działanie enzymów trawiennych. Skutkuje to obniżeniem indeksu glikemicznego potraw oraz zwiększeniem wrażliwości komórek na insulinę.

  • produkty, które zawierają skrobię oporną: czerstwe pieczywo, zielone banany, fasola, soczewica, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych.

Surowe warzywa i owoce

Podstawą każdej zdrowej diety są świeże warzywa i owoce, natomiast zwłaszcza w diecie dla cukrzyków trzeba z nimi uważać. Im bardziej dojrzałe produkty, tym gorzej, ponieważ będą zawierać więcej cukru. Surowe warzywa i owoce charakteryzują się mniejszym IG, dlatego po takie sięgaj.

  • warzywa o niskim indeksie glikemicznym: cukinia, ogórki (zwłaszcza poleca się te kiszone!), kapusta (każdy rodzaj), rzodkiewka, sałata, szparagi, szpinak, cebula, pomidory i wiele innych,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym: agrest, wiśnie, grejpfruty, gruszki, jabłka, pomarańcze, śliwki, truskawki, brzoskwinie.

Lista produktów zakazanych w diecie na obniżenie poziomu glukozy we krwi

Niewskazane produkty w diecie na obniżenie poziomu cukru we krwi to głównie produkty wysoko przetworzone, czyli, na przykład: posiłki typu fast food, słodzone jogurty, gotowe do podgrzania dania czy słodycze. Do listy produktów, których trzeba unikać w tej diecie trzeba dodać, między innymi: płatki śniadaniowe, niektóre dojrzałe owoce (winogrona, banany), a także suszone owoce.

Przykładowy jadłospis w diecie o niskim indeksie glikemicznym

Zobacz, jakie pyszne dania znajdziesz w pudełkach z jedzeniem od Masterdiety! Prawidłowo skomponowany jadłospis obniży poziom glukozy oraz przynosi inne korzyści dla zdrowia — prawidłowe stężenie cholesterolu oraz cząsteczek tłuszczu w surowicy krwi!

Przykładowe menu w diecie pudełkowej o niskim IG:

  • śniadanie: pasta z buraka i twarogu podana z pieczywem i warzywami,
  • II śniadanie: cecina – wytrawny placek z ciecierzycy z cebulą,
  • obiad: makaron z tofu w kremowym sosie curry z fasolką szparagową,
  • podwieczorek: waniliowe ciasto jaglane z wiśniami,
  • kolacja: pilaw z kaszy bulgur z pieczonym kurczakiem i sosem pietruszkowym.

Postaw na pewny catering dietetyczny

Spodobał Ci się powyższy jadłospis diety o niskim indeksie glikemicznym od Masterdiety? Nie masz czasu na przygotowywanie podobnych potraw albo boisz się, że nie będziesz umieć dostosować się do ograniczeń? Zamów dietę o niskim IG i ciesz się pysznymi gotowymi posiłkami opracowanymi przez profesjonalnego dietetyka, a przygotowywanymi przez doświadczonych kucharzy!

Jeśli nie jesteś pewien, czy taka dieta będzie dla Ciebie odpowiednia, skontaktuj się z nami. Pomożemy Ci dobrać właściwą dietę! 

Sprawdź również:

Zamawiaj w
Masterdiecie!

Zamów pyszną dietę pudełkową, a liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków pozostaw nam

Może Cię zainteresować: