Informujemy, że paczki zamówione na 16.08 (piątek) będą dostarczane razem z zamówieniem na dzień 15.08 (czwartek).
Zmiany w panelu klienta dot. dostawy na piątek można dokonać najpóźniej do wtorku do godziny 10:00.

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy

Dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy

Czas czytania: 5 min

Jedną z częściej diagnozowanych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego są wrzody trawienne. Przybierają one postać ubytków w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, a powody ich występowania są bardzo różne. Chociaż w leczeniu tej przypadłości najczęściej stosuje się środki farmakologiczne zobojętniające kwas solny, u pacjentów cierpiących z powodu tego schorzenia dobre efekty przynosi też zmiana nawyków żywieniowych. Jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach? Co wolno jeść, a czego lepiej unikać, aby nie zakłócić motoryki żołądka i wspomóc prawidłową pracę układu pokarmowego? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym poradniku. Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj również: Zdrowa flora bakteryjna jelit. Jak o nią zadbać?

Wrzodowa choroba żołądka i dwunastnicy – przyczyny, objawy i leczenie. Skąd się biorą wrzody i dlaczego są niebezpieczne?

Zanim przedstawimy najważniejsze informacje na temat tego, co jeść, a czego należy unikać przy wrzodach trawiennych, spróbujemy wyjaśnić, jakie są najczęstsze przyczyny powstawania tego schorzenia i w jaki sposób objawia się choroba. Jednym z głównych czynników sprzyjających rozwojowi wrzodów na ścianie żołądka jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Można zarazić się nią przez pocałunek, ale także przez picie napojów z tej samej szklanki, używanie tych samych sztućców.

Bakteria helicobacter pylori

Patogen ten powoduje powstawanie stanu zapalnego i prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej. Przetrwanie tego drobnoustroju w kwaśnym środowisku układu pokarmowego jest możliwe dzięki wytwarzanym przez niego enzymom, które są odporne na działanie kwasu solnego.

Główne objawy wrzodów dotyczą dolegliwości w obrębie jamy brzusznej. W przebiegu tego schorzenia pacjenci najczęściej uskarżają się na:

  • wzdęcia,
  • nudności,
  • bóle i dyskomfort w obrębie nadbrzusza,
  • zaleganie treści w żołądku i jej cofanie do przełyku,
  • uczucie pełności po posiłku,
  • brak apetytu,
  • spadek masy ciała.

Podstawowym badaniem wykorzystywanym w diagnostyce tej choroby jest endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego. Pozwala ona uwidocznić oraz dokładnie zlokalizować przekrwienie błony śluzowej żołądka wraz ze zmianami w postaci owrzodzenia. Pacjentom z rozpoznanymi wrzodami poza farmakoterapią zaleca się modyfikację diety, zaprzestanie palenia papierosów oraz unikanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Z dalszej części tekstu dowiesz się, jakie produkty można spożywać przy tej chorobie, a czego lepiej unikać, by nie dopuścić do zaostrzenia nieprzyjemnych objawów gastrycznych.

Dieta na wrzody żołądka – najważniejsze wskazówki i zalecenia dietetyczne. Co jeść i pić na diecie przy wrzodach?

Osoby, u których doszło do powstawania wrzodów na skutek infekcji spowodowanej przez bakterię Helicobacter pylori, muszą unikać czynników zwiększających możliwość rozwoju wrzodów na podłożu zakażenia. Należą do nich przede wszystkim niewystarczającą ilość owoców i warzyw, nadmierne spożycie soli oraz palenie tytoniu.

Palenie tytoniu

Najważniejsze zasady diety w przewlekłej chorobie wrzodowej żołądka:

  • jedz niewielkie objętościowo posiłki średnio co 2-3 godziny,
  • pamiętaj o dokładnym rozdrobnieniu spożywanych pokarmów (w ten sposób ułatwisz żołądkowi trawienie; dobrym pomysłem jest też włączenie do diety gotowanych warzyw i owoców),
  • wyeliminuj z jadłospisu smażone i ciężkostrawne potrawy, które wzmagają wydzielanie soku żołądkowego i pobudzają czynność wydzielniczą żołądka,
  • surowe warzywa i owoce zamień na koktajle oraz soki przecierowe,
  • do codziennej diety włącz oleje roślinne, oliwę z oliwek, chude mięso, grube kasze, a także produkty neutralizujące działanie kwasu solnego (mleko, twarożek, jajka, ryby),
  • unikaj spożywania zbyt zimnych i zbyt gorących potraw,
  • ogranicz ilość ostrych przypraw, które mogą podrażniać delikatną błonę żołądka (takich jak papryka, pieprz, chilli, curry, musztarda, gorczyca, czosnek, imbir); zamiast nich staraj się wybierać łagodniejsze wersje (np. koperek, kminek, wanilię),
  • staraj się jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając pokarmy,
  • w okresie remisji choroby można przejść na łatwostrawną dietę bogatą w posiłki o papkowatej konsystencji.

Posiłki na diecie przy wrzodach żołądka powinny być lekkostrawne i przygotowywane z niewielką ilością tłuszczu. W celu odciążenia układu pokarmowego najlepiej przyrządzać dania poprzez gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania, zapiekanie w piekarniku. W leczeniu choroby objawiającej się bólami żołądka istotne znaczenie ma też dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu, zwłaszcza przy współistniejących wymiotach lub biegunkach. Dietetycy zalecają wypijanie minimum 1,5-2 l płynów dziennie. W czasie zaostrzenia choroby unikać należy mocnej kawy, herbaty i alkoholu.

Lekkostrawne jedzenie

Czego unikać przy wrzodach żołądka i dwunastnicy? Czego nie jeść, aby nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego?

Istotnym elementem diety w chorobie wrzodowej jest ograniczenie spożycia produktów, które mogą przyczyniać się do podrażnienia śluzówki żołądka. Z jadłospisu należy wyeliminować przede wszystkim żywność wysokoprzetworzoną (gotowe zupy i sosy, jogurty owocowe, dania do odgrzania w mikrofalówce, paluszki rybne, konserwy, parówki).

Pacjentom z wrzodami trawiennymi odradza się także spożywanie warzyw kapustnych, nasion roślin strączkowych z dużą ilością błonnika (mają działanie wzdymające) oraz tłustych mięs (wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, z kaczki, gęsi).

Czego jeszcze nie powinno się jeść przy wrzodach żołądka? Zdaniem dietetyków przy stanach zapalnych żołądka i jelit z jadłospisu należy też usunąć gęste buliony, wywary kostne, kolorowe napoje gazowane, a także wszelkiego rodzaju używki (mocną herbatę i kawę, alkohol, napoje energetyczne itp.). Wydzielanie soku żołądkowego pobudzają też produkty kwaśne. Niewskazany jest zwłaszcza ocet, więc w przypadku tej choroby nie powinno się jeść ogórków konserwowych, grzybków marynowanych itp.

Kasza jaglana

Dieta przy wrzodach – poznaj przykładowy jadłospis i propozycje posiłków na diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem
Obiad pulpety drobiowe w sosie beszamelowym z gotowanymi warzywami
Kolacja koktajl bananowy

WTOREK
Śniadanie kanapki z szynką z indyka i pomidorem
Obiad bulion warzywny z lanymi kluskami
Kolacja domowe ciasto drożdżowe

ŚRODA
Śniadanie surówka z sałaty i pomidora, bułka pszenna
Obiad dorsz pieczony w folii z duszonymi warzywami
Kolacja krupnik z kaszą kukurydzianą

CZWARTEK
Śniadanie omlet biszkoptowy z marchewką
Obiad pierś kurczaka pieczona w pergaminie z duszoną marchewką
Kolacja ryż z jabłkiem i cynamonem

Pierś kurczaka pieczona w pergaminie z duszoną marchewką

PIĄTEK
Śniadanie lekka jajecznica z bułką pszenną
Obiad pulpety rybne gotowane na parze z sosem ziołowym i surówką
Kolacja zupa selerowa z kluseczkami

SOBOTA
Śniadanie kanapki z szynką z indyka
Obiad potrawka z kurczaka z ryżem i sałatą
Kolacja ryż jaśminowy z twarogiem i duszonym jabłkiem

NIEDZIELA
Śniadanie bułka pszenna z jajkiem na miękko
Obiad dorsz na parze z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kolacja zupa krem z buraków

Dieta jako istotny element leczenia wrzodów – dzięki zmianie sposobu żywienia złagodzisz objawy schorzenia i wesprzesz pracę układu pokarmowego

Dobrze skonstruowana, zbilansowana dieta przy chorobie wrzodowej może stanowić wsparcie dla terapii farmakologicznej. Mamy nadzieję, że z naszego krótkiego poradnika wiesz już, czego nie wolno jeść w przypadku tego schorzenia oraz jakich produktów unikać, aby nie podrażnić śluzówki przewodu trawiennego.

Poza odpowiednim menu należy zwrócić uwagę na częste i regularne spożywanie posiłków oraz na stosowanie właściwych technik kulinarnych. Dzień najlepiej zaczynać od zjedzenia wartościowego śniadania, natomiast ostatni posiłek zaleca się zaplanować najpóźniej na godzinę przed snem, aby nie dopuścić wystąpienia głodowych bólów nocnych. Stosując się do powyższych wskazówek, można wesprzeć działanie farmakoterapii i w naturalny sposób przyspieszyć procesy regeneracyjne w obrębie śluzówki układu trawiennego.

Sprawdź również:

Zamawiaj w
Masterdiecie!

Zamów pyszną dietę pudełkową, a liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków pozostaw nam

Może Cię zainteresować: