Uprzejmie informujemy, że posiłki zamówione na święta (24 i 25 grudnia) zostaną dostarczone razem 24 grudnia. Dziękujemy za zrozumienie i życzymy radosnych Świąt.

Dieta lekkostrawna

Czas czytania: 5 min

Odżywianie stanowi podstawową potrzebę każdego człowieka. Niestety bardzo często zdarza się tak, że po zjedzeniu obfitego posiłku czujemy się ociężale i mamy uczucie jakbyśmy nagle w magiczny sposób przybrali kilka kilogramów. Dzieje się tak dlatego, że obciążony niezdrowymi i ciężkostrawnymi produktami żołądek nie funkcjonuje tak, jak powinien. To z kolei przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej oraz złego samopoczucia. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest dieta lekkostrawna, która jest lekko zmodyfikowaną dietą tradycyjną. Dieta lekkostrawna polega na dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników mineralnych, które stanowią podstawę prawidłowego żywienia.

Jak rozpoznać produkty lekkostrawne? Których lepiej unikać? W jaki sposób zaleca się przygotowywać posiłki na diecie lekkostrawnej? Kto powinien stosować dietę lekkostrawną? Jak w prosty sposób skomponować dietę lekkostrawną na cały dzień? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu!

odchudzanie dieta lekkostrawna co jeść
dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna – co jeść

Produkty lekkostrawne to podstawa w lekkiej i zdrowej diecie. Służą one poprawie naszego stanu zdrowia. Chcesz czuć się lekko po posiłkach? A może lekarz dla Twojego zdrowia zalecił Ci dietę łatwostrawną? Zastanawiasz się, jakie produkty zalecane są na diecie łatwostrawnej? Sprawdź, które produkty są łatwostrawne dla Twojego przewodu pokarmowego. Lista produktów lekkostrawnych wydaje się nie mieć końca, jednak do najważniejszych z nich należą:

  • produkty zbożowe: pieczywo jasne pszenne, drobne kasze (jęczmienna, jaglana, kuskus, manna), biały ryż, drobne makarony, płatki owsiane;
  • mleko i produkty mleczne: mleko słodkie, jogurt naturalny, kefir, mleko zsiadłe, biały ser, chudy twaróg, maślanka;
  • jajka: gotowane na miękko, ścięte na parze, sadzone, w formie jajecznicy, omlet;
  • chude mięso, wędliny, ryby – wołowina, cielęcina, kurczak, indyk, królik, pstrąg, dorsz, sandacz, chude wędliny;
  • tłuszcze – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno (olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek);
  • delikatne warzywa – gotowane, na parze, rozdrobnione: ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa; na surowo: zielona sałata, cykoria, pomidor bez skórki;
  • dojrzałe owoce: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze (najlepiej bez skórki);
  • cukier i słodycze: cukier, miód, dżemy z warzyw i owoców (bez pestek);
  • przyprawy: wanilia, cynamon, imbir, bazylia, rozmaryn, lubczyk;
  • napoje: woda niegazowana, kompoty, soki warzywne i owocowe (naturalne), herbata i kawa zbożowa, rozcieńczone soki z dozwolonych owoców;
dieta lekkostrawna co jeść elementy diety lekkostrawnej odciążenie przewodu pokarmowego

Dieta lekkostrawna – zalecane i niewskazane metody przygotowywania potraw

W diecie łatwostrawnej niewskazane są potrawy smażone, wędzone, pieczone czy grillowane bądź zapiekane. Z kolei zalecane są metody poprawiające strawność posiłków. Najlepszymi rozwiązaniami są:

  • gotowanie w wodzie
  • pieczenie w folii
  • gotowanie na parze
  • duszenie
dieta lekkostrawna
diecie lekkostrawnej

Czego unikać stosując dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna nazywana jest też dietą łatwostrawną. Wymaga ona ograniczenia produktów, które nasz organizm ciężko ma przetrawić. W związku z tym na diecie lekkostrawnej ograniczone powinny być następujące produkty lekkostrawne:

  • produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste, żytnie i razowe pieczywo, pieczywa na zakwasie, grube kasze, makarony i płatki zbożowe;
  • jaja: smażone, gotowane na twardo;
  • nabiał: sery żółte, sery pleśniowe, tłuste śmietany, tłuste mleko;
  • mięso i ryby: tłuste mięsa: wieprzowina i dziczyzna, tłuste ryby: łosoś, halibut, tłuste wędliny i kiełbasy;
  • rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica;
  • warzywa: ogórek, cebula, czosnek, warzywa kapustne;
  • owoce: śliwki, gruszki;
  • ostre przyprawy: pieprz, papryka chilli, ziele angielskie;
  • napoje: napoje gazowane i niegazowane, alkohol, mocna kawa i herbata;
  • produkty zawierające duże ilości błonnika pokarmowego.
dieta łatwostrawna zasady jak stosować dietę lekkostrawną

Dieta lekkostrawna – czas trawienia produktów

Czas, jaki potrzebuje nasz przewód pokarmowy na strawienie poszczególnych produktów jest bardzo różny. Jedne posiłki trawimy szybciej, inne wolniej – wszystko zależy od ich rodzaju i sposobu przygotowania. Najszybciej, bo w 15-20 minut trawione są soki owocowe i warzywne. Nieco dłużej, bo do 40 minut trawione są surowe i pieczone warzywa, jednak nie wszystkie, ponieważ warzywa skrobiowe trawione są już od 1.5 do 2 godzin. Tak samo dwie godziny na strawienie potrzebują kurczak, nabiał czy ziarna. Około trzech godzin trawienia potrzebują wołowina, wieprzowina i orzechy. Najwięcej, bo aż powyżej sześciu godzin na strawienie potrzebują warzywa strączkowe, smażone potrawy, podroby, wędzonki, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, grzyby i wyroby cukiernicze.

Dieta lekkostrawna – zasady

Dieta lekkostrawna to też dieta odchudzająca. Zasady stosowania diety łatwostrawnej są bardzo proste i nie wymagają od nas zbyt dużego wysiłku. Do jej głównych zadań należy dostarczanie produktów o małej objętości, które nie będą niepotrzebnie obciążać przewodu pokarmowego, łagodzenie dolegliwości układu pokarmowego oraz ogólna poprawa sylwetki i samopoczucia. W związku z tym podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest wyeliminowanie z jadłospisu składników oraz dań, które są ciężkostrawne dla naszego organizmu i tym samym powodują złe samopoczucie, uczucie ciężkości oraz wywołują wzdęcia. Oznacza to, że jak najmniej powinniśmy spożywać tłustego mięsa, błonnika pokarmowego (w postaci surowych warzyw czy produktów zbożowych z pełnego ziarna), ostrych i marynowanych potraw oraz produktów w zalewie octowej. Podczas diety lekkostrawnej zaleca się spożywanie większej ilości posiłków (4-5), ale w mniejszych porcjach, a posiłki te nie powinny być zbyt ciepłe i powinno unikać się ich ponownego odgrzewania. Ważne jest również, aby spożywać je powoli i bez pośpiechu. Przyrządzane dania powinny być gotowane, duszone lub pieczone bez dodatku tłuszczu, co oznacza, że powinniśmy zapomnieć o smażonych czy grillowanych potrawach. Zarówno podczas diety lekkostrawnej, jak i każdej innej szczególnie ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. W związku z tym powinniśmy wypijać duże ilości wody – minimum 1,5 litra wody ciągu dnia.

Dla kogo jest dieta lekkostrawna

Wskazania do stosowania diety lekkostrawnej są bardzo różnorodne. Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą i jest na tyle bezpieczna i uniwersalna, że może być stosowana przez każdego. Dieta lekkostrawna szczególnie zalecana jest osobom, które szukają zdrowych i skutecznych sposobów na odchudzanie oraz osobom po operacjach przewodu pokarmowego. Dieta lekkostrawna idealna jest dla osób starszych, w podeszłym wieku oraz tych, które zmagają się z problemami trawiennymi, zatruciami pokarmowymi czy chorobami zapalnymi błony śluzowej żołądka. Na diecie lekkostrawnej powinny być także osoby, które cierpią na dolegliwości ze strony jelita grubego, np. zespół jelita drażliwego, refluks, różnego rodzaju dolegliwości ze strony żołądka i jelit oraz osoby chorujące na nowotwory układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna zalecana jest także osobom w okresie okołooperacyjnym, czyli w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Bycie na diecie lekkostrawnej łagodzi również różnego rodzaju stany zapalne. Jest ona również idealną dietą odchudzającą

dieta lekkostrawna dieta lekkostrawna co jeść

Dieta łatwostrawna a błonnik pokarmowy

Dieta łatwostrawna charakteryzuje się obniżoną podażą błonnika pokarmowego. Zalecane jest, aby spożywanie błonnika na dobę w diecie lekkostrawnej nie przekroczyło 25 g. Najlepiej jeśli spożywany będzie on w postaci warzyw i owoców.

Doskonale widać, że jadłospis na diecie lekkostrawnej wcale nie musi być nudny i monotonny. Możesz jeść lekko i smacznie i tym samym przestrzegać wszystkie zasady prawidłowego żywienia. Spożywanie dań z niską zawartością tłuszczu wspomaga odchudzanie i ma pozytywne znaczenie dla naszego zdrowia i ma zbawienne znaczenie w przypadku wielu chorób. To właśnie dlatego w menu zalecane jest ograniczenie niektórych produktów. Przejdź na dietę łatwostrawną i zacznij zdrowe żywienie już dziś!

Sprawdź również:

Zamawiaj w
Masterdiecie!

Zamów pyszną dietę pudełkową, a liczenie kalorii i przygotowywanie posiłków pozostaw nam

Może Cię zainteresować: