Dieta Dukana

Diety odchudzające od zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto choć raz nie próbował być na takiej diecie. Ostatnio wyjątkową popularnością cieszy się dieta dukana, która kusi ekspresową utratą zbędnych kilogramów. Oprócz tego, że jest jedną z najskuteczniejszych diet odchudzających, to budzi również spore kontrowersje ze względu na swój restrykcyjny charakter. Chcesz dowiedzieć się na czym polega dieta dukana i czy jest bezpieczna dla zdrowia? Czy rzeczywiście pozwala uzyskać spektakularne efekty bez efektu jo-jo? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule. Zapraszamy do lektury!

co jesc na diecie dukana

Dieta Dukana – zasady

Dieta Dukana polega na zwiększeniu spożycia produktów o wysokiej zawartości białka, przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów oraz tłuszczów. Z tego powodu bardzo często nazywana jest również dietą białkową lub proteinową. Jak sama nazwa diety wskazuje, została ona opracowana przez francuskiego dietetyka Pierr’a Dukana, a jej celem jest redukcja tkanki tłuszczowej oraz szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Dieta ta nie narzuca liczby posiłków w ciągu dnia, godzin ich spożywania ani kaloryczności. Odradza się jednak nadmierne przejadanie się. Wymagane jest natomiast wprowadzenie jakiejkolwiek aktywności fizycznej, nawet jeśli będą to wyłącznie spacery z psem. Duży wpływ na skuteczność diety ma odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego zaleca się picie dużej ilości wody – absolutne minimum to 1.5 litra dziennie. Bardzo ważne jest również wyeliminowanie z jadłospisu słodyczy oraz alkoholu.

Dieta Dukana – fazy

Dieta Dukana dzieli się na cztery następujące po sobie etapy. Zadaniem dwóch pierwszych faz jest redukcja masy ciała, z kolei kolejne dwie fazy pozwalają na utrzymanie osiągniętych efektów bez efektu jo-jo oraz zachowanie smukłej sylwetki. 

Faza I

W pierwszej fazie spożywa się wyłącznie produkty bogate w białko, które mają za zadanie wspomóc zrzucenie kilogramów oraz zahamować apetyt. Faza ta nazywana jest uderzeniową, ponieważ już w pierwszym tygodniu trwania diety można zauważyć spory spadek masy ciała. Produkty, które można spożywać na tym etapie to: chude mięso, podroby, jajka, niskotłuszczowe produkty mleczne (mleko, jogurt, twaróg, serek wiejski), ryby i owoce morza. Istotne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Czas trwania I fazy uzależniony jest od tego, ile kilogramów chcemy zrzucić – zazwyczaj jest to od 2 do 6 dni. 

Faza II

W drugim etapie diety do jadłospisu dodatkowo włączamy warzywa, jednak można je spożywać jedynie co drugi dzień. Warzywa, na które można sobie pozwolić to przede wszystkim: brokuły, szparagi, pomidory, ogórki, rzodkiewka, kapusta, papryka, marchew. Ten etap nazywany jest fazą naprzemienną i powinien trwać tak długo, aż uda nam się osiągnąć upragnioną wagę. 

Faza III

Następnie przechodzimy do fazy trzeciej zwanej fazą utrwalania. Jest to faza przejściowa pomiędzy restrykcyjną dietą, a jej brakiem i pozwala na bardziej urozmaicone posiłki, niż fazy poprzednie. Pomaga to w uniknięciu efektu jo-jo. Na tym etapie do diety wprowadzamy niewielkie ilości węglowodanów oraz tłuszczów, czyli owoce (oprócz bananów, winogron, wiśni i czereśni), pełnoziarniste pieczywo, tłusty nabiał oraz skrobia (makarony, kasze, ryż, ziemniaki). Należy także pamiętać, że jeden dzień w tygodniu spożywamy wyłącznie produkty białkowe z pierwszej fazy diety. Czas jej trwania uzależniony jest od tego, ile kilogramów zrzuciliśmy. Zakłada się, że na każdy stracony kilogram przypada 10 dni diety. Oznacza to, że przy spadku np. 6 kg, etap ten powinien trwać 60 dni.

Faza IV

Tym oto sposobem dochodzimy do ostatniej fazy – fazy ostatecznej stabilizacji, która ma stanowić podstawę zmiany nawyków żywieniowych. Jej celem jest utrzymanie optymalnej masy ciała. Podczas tego etapu nie trzeba wykluczać już żadnych produktów, jednak do przyrządzania posiłków należy wybierać zdrowe składniki. Obowiązkowo należy pamiętać, że raz w tygodniu obowiązuje dzień białkowy, podczas którego możemy spożywać wyłącznie produkty dozwolone w fazie pierwszej. Faza IV powinna trwać tak długo jak to tylko możliwe. 

Bardzo ważne jest, aby dieta była prowadzona jako całość, a etapy wprowadzane były jeden po drugim. W innym wypadku nie osiągniemy oczekiwanych rezultatów. 

Dieta dukana – efekty

Dieta Dukana swoją popularność zyskała dzięki imponującym efektom, a także dzięki temu, że nie odczuwamy na niej głodu. Wyeliminowanie z jadłospisu produktów węglowodanowych oraz tłuszczów powoduje, że organizm musi zacząć czerpać energię ze zgromadzonych do tej pory zapasów. To z kolei przekłada się na spadek wagi. Stosując się do wszystkich zaleceń diety już w ciągu pierwszych dni jej trwania możemy pozbyć się do kilku kilogramów, natomiast w miesiąc możemy zrzucić nawet do 10 kilogramów. Ostateczne efekty zależą jednak od tego jak bardzo przestrzegamy zaleceń diety, od czasu jej trwania, aktywności fizycznej w ciągu dnia oraz stanu zdrowia. 

posilki na diecie dukana

Niestety trzeba liczyć się z  tym, że bardzo często niepożądanym efektem diety Dukana jest spadek masy mięśniowej. Dieta ta, ze względu na swoją restrykcyjność, powinna być stosowana pod okiem specjalisty, ponieważ nieodpowiednio prowadzona mieć szkodliwy wpływ na cały organizm, szczególnie na wątrobę oraz nerki. 

Dieta Dukana – dla kogo

Dieta Dukana skierowana jest do osób z nadwagą i otyłością oraz dla osób, które w ekspresowym tempie chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, jednak ze względu na spore restrykcje obowiązujące podczas jej trwania, osoby chcące na nią przejść powinny być zdrowe i mieć silny organizm. Diety tej nie powinny stosować osoby z chorobami nerek czy wątroby, ponieważ to właśnie te dwa narządy dieta obciąża najbardziej. 

Dieta Dukana – przykładowy jadłospis 

Faza I
Śniadanie: pasta z jajka i wędzonej makreli, 
Obiad: grillowana pierś z kurczak, 
Kolacja: placki z otrębów,

Faza II
Śniadanie: serek wiejski z rzodkiewką, 
Obiad: polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym, 
Kolacja: jogurt naturalny i surówka z marchewki,

Faza III
Śniadanie: jogurt naturalny z truskawkami i gruszką,
Obiad: indyk z gotowanym brokułem i kalafiorem,
Kolacja: ryż na mleku z cynamonem,

Faza IV
Śniadanie: jajecznica z pomidorami i pieczywo pełnoziarniste,
Obiad: pieczony dorsz ze szpinakiem,
Kolacja: twarożek z gruszką i mango.

Ostatnia aktualizacja