Dieta Dąbrowskiej
W ostatnim czasie bez dwóch zdań najpopularniejszą dietą odchudzającą jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej, która dopuszcza spożywanie wyłącznie określonych produktów pochodzenia roślinnego. Często określana jest mianem głodówki leczniczej bądź postu warzywno-owocowego i ma tyle samo zwolenników, jak i przeciwników. Wyjaśniamy, na czym polega dieta Dąbrowskiej i jakie daje efekty! Dowiedz się, czy stosowanie diety warzywno-owocowej jest dla Ciebie!
Na czym polega warzywno-owocowa dieta dr Ewy Dąbrowskiej
Popularność tematu oczyszczania organizmu wraca do nas jak bumerang i za każdym razem budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony jest to bardzo ryzykowne i często prowadzi do wyniszczenia całego organizmu, z drugiej zaś oczyszczenie organizmu przyczynia się do utraty masy ciała i pozytywnie wpływa na prawidłową pracę metabolizmu. Dr Ewa Dąbrowska opracowała swój autorski plan żywienia, który polega na oczyszczeniu organizmu przez zastosowanie postu warzywno-owocowego. Dieta dr Dąbrowskiej charakteryzuje się niską kalorycznością w granicy 600-1500 kcal dziennie i nie powinna być stosowana dłużej niż 6 tygodni. Zdaniem dr Dąbrowskiej spożywanie wyłącznie warzyw i owoców doprowadzi do całkowitego oczyszczenia organizmu z toksyn i pozwala na szybką utratę masy ciała. Autorka diety uważa, że zastosowanie postu warzywno-owocowego, ze względu na niską kaloryczność, odpowiada za uaktywnienie się w organizmie procesów trawiennych, podczas których komórki same zjadają swoje uszkodzone części, wymieniając je na dodatkowe źródło energii. W ten sposób dochodzi do procesu samoleczenia się organizmu. Autorka diety przekonuje, że większość chorób cywilizacyjnych możemy wyleczyć samodzielnie, wprowadzając odpowiednie żywienie.
Zasady diety Dąbrowskiej
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to inaczej post warzywno-owocowy, które stosuje się jako dwuetapowy proces oczyszczania organizmu i odchudzania. Na samym początku założeniem diety warzywno-owocowej było wyłącznie oczyszczanie organizmu. Spadek masy ciała był jedynie skutkiem ubocznym, jednak szybko stał się bardzo pożądanym efektem.
Post leczniczy dr Ewy Dąbrowskiej zazwyczaj trwa około 6 tygodni, jednak tak naprawdę długość kuracji i kaloryczność posiłków powinny być uzależnione od naszych indywidualnych potrzeb i efektów, jakie chcemy wypracować. Jego podstawową zasadą jest spożywanie jedynie warzyw i niektórych owoców. Na diecie Dąbrowskiej jemy 3 główne posiłki i 2 przekąski łącznie zawierających około 600 kcal. Najważniejsze jest, aby posiłki były w jak mniejszym stopniu przetworzone. Co to oznacza? Rezygnujemy ze smażenia na rzecz pieczenia i gotowania na parze. Zakazana jest również sól, a zamiast niej zaleca się doprawianie za pomocą naturalnych ziół. Aby odpowiednio nawodnić organizm, sięgamy po niegazowaną wodę, naturalne ziołowe herbaty oraz wywary warzywne.
Po skończeniu diety możliwe jest poszerzenie spożywanych produktów o nasiona, orzechy i warzywa strączkowe. Później można również pozwolić sobie na mięso czy inne produkty, ale tylko raz na jakiś czas.
Post warzywno-owocowy – etapy
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej dzieli się na dwa etapy – odtruwanie organizmu oraz wychodzenie z diety. Pierwszy etap postu warzywno-owocowego trwa ok. 10-40 dni. Według założeń diety Dąbrowskiej w tym czasie w ciągu dnia nie możemy przekraczać 600 kcal. Dozwolone są wyłącznie warzywa o niskiej zawartości skrobi i niektóre owoce (w szczególności cytrusy). Dodatkowo w czasie kuracji należy spożywać przynajmniej 2-3 litry wody dziennie – w tym celu zaleca się picie wody, herbatek ziołowych, soków warzywnych. Idealnie sprawdzą się też zupy warzywne.
Drugi etap to tzw. wychodzenie z diety, który polega na powolnym zwiększaniu przyjmowanych kalorii do około 1200-1500 kcal, jednak aby nadal przywracać zdrowie jedzeniem, należy zachować nawyki z pierwszego etapu. Na tym etapie do jadłospisu można dołączyć kasze, chleb razowy oraz niektóre produkty mleczne.
Wady i zalety diety Dąbrowskiej
Pierwsze efekty diety są widoczne gołym okiem już po kilkunastu dniach od rozpoczęcia kuracji. Owoce i warzywa spożywane podczas diety to silne przeciwutleniacze, dlatego regenerują i oczyszczają organizm, odmładzają wszystkie komórki, wpływają na wzmocnienie odporności oraz pozwalają pozbyć się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W większości przypadków rezygnacja z białka, tłuszczów i węglowodanów skutkuje poprawą stanu cery i szczupłą sylwetką.
Kolejną zaletą jest szybka utrata tkanki tłuszczowej, a wraz z tym utrata zbędnych kilogramów. Choć z początku spadek masy ciała miał być jedynie efektem ubocznym diety, to szybko stał się kluczową zaletą – szczególnie w przypadku osób walczących z nadwagą lub otyłością.
Niewątpliwą zaletą stosowania diety Dąbrowskiej jest również bezproblemowe przygotowywanie posiłków, które zazwyczaj wymagają od nas tylko obrania, rozdrobnienia warzyw, a przypadku obiadu – ich ugotowania bądź upieczenia. Wszystko to zajmie nam zaledwie kilka minut.
Dlaczego należy ostrożnie stosować tę dietę?
Każda restrykcyjna dieta ma swoje wady. Post owocowo-warzywny nie jest tutaj wyjątkiem. Największą wadą tej diety jest niska kaloryczność spożywanych posiłków i ich ograniczona ilość. Spożywając zaledwie 600 kcal dziennie, nie jesteśmy w stanie zapewnić wystarczającej energii oraz niezbędnych minerałów i witamin do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to zdecydowanie za mało nawet dla osób, które nie mają w ciągu dnia wiele ruchu. W konsekwencji prowadzi to do pojawienia się kolejnych wad tejże diety. Najczęściej i najszybciej obserwowane efekty uboczne z powodu niskiej podaży kalorii to osłabienie organizmu, ciągła irytacja, zawroty i bóle głowy, omdlenia, brak sił, kiepskie samopoczucie, biegunki, a w przypadku kobiet także rozregulowanie cyklu miesiączkowego. Długotrwałe stosowanie takiej diety prowadzi także do zaburzeń gospodarki hormonalnej, ogólnego osłabienia organizmu, a także wyniszczenia organizmu.
Następnym negatywnym efektem diety dr Dąbrowskiej jest spowolnienie tempa przemiany materii, przez co po zakończeniu diety owocowo-warzywnej często występuje efekt jo-jo, a także pojawiają się trudności z trawieniem niektórych produktów.
Należy również wziąć pod uwagę to, że dieta Dąbrowskiej wcale nie zachęca do aktywnego trybu życiu czy uprawiania sportów. Wręcz przeciwnie – podczas jej stosowania najlepiej jest ograniczyć większą aktywność, ze względu na brak energii.
Co prawda dieta prowadzi zgubienia zbędnych kilogramów, ponieważ organizm zużywa więcej energii, niż jej przyjmuje wraz z pożywieniem (deficyt kaloryczny), jednak należy pamiętać, że spadek wagi dotyczy w pierwszej kolejności masy mięśniowej.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – dla kogo
Kiedy warto skorzystać z postu warzywno-owocowego?
- kiedy jesteśmy przejedzeni i czujemy się zmęczeni i ociężali,
- kiedy chcemy pozbyć się nadmiernej tkanki tłuszczowej i zbędnych kilogramów,
- kiedy chcemy oczyścić swój organizm z toksyn,
- kiedy mamy problemy skórne, np. trądzik, AZS, łuszczyca,
- kiedy chcemy zwiększyć odporność organizmu,
- kiedy mamy zaburzenia hormonalne,
- kiedy chcemy pomóc sobie w leczeniu dietetycznym otyłości.
Stosowanie diety Dąbrowskiej – efekty
Post warzywno-owocowy znany jest nie tylko ze względu na swoje oczyszczające właściwości. Dużo osób decyduje się na niego ze względu na szybką utratę wagi. Skuteczność diety zawsze zależy od indywidualnych czynników, np. wieku, ogólnej kondycji organizmu czy początkowej masy ciała. Zakłada się, że podczas zalecanych początkowych 2 tygodni diety, można stracić od 3 do 5 kilogramów.
Przykładowy jadłospis
Dzień 1.
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zielony koktajl z grejpfrutem
Przekąska I:
- Jabłko
Obiad:
- Frytki z marchewki
- Zupa krem z buraków
- Surówka z jabłka, marchwi i kiszonej kapusty
- Szklanka wody z cytryną
Przekąska II:
- Sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem i cebulą
- Szklanka wody z cytryną
Kolacja:
- Mus jabłkowy
- Wegańskie burgery z kalafiora
- Szklanka soku z pomidorów