CO ZA DUŻO TO NIEZDROWO – Czyli zdrowe produkty, które nie są zdrowe w nadmiarze

zdrowe produkty ktore nie sa zdrowe w nadmiarze

Każdy z nas chciałby odżywiać się zdrowo. Wspaniale, gdy kupujemy zdrową żywność i chcemy spożywać jak najwięcej wartościowych produktów, bogatych w różnorodne wartości odżywcze i witaminy. Trzeba jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia jest umiar i różnorodność spożywanych produktów, ponieważ każdy nadmiar potrafi być szkodliwy. Dotyczy to w szczególności pewnych produktów, których zapewne wielu z nas nawet nie podejrzewa o to, że ze sprzymierzeńca potrafią stać się naszym wrogiem.

Poniżej zestawienie zdrowych produktów, których ilość w naszej racjonalnej diecie powinniśmy skrupulatnie kontrolować.

WARZYWA:

  • Brokuły – mają działanie antyrakowe, zapobiegają chorobom serca. Spożywane bardzo często mogą jednak powodować schorzenia tarczycy.
  • Szpinak – jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, różnorodnych minerałów i witamin. Poza tym zawiera również dużo szczawianów, które prowadzą do powstawania kamieni nerkowych.
  • Pomidory – są źródłem cennych witamin i minerałów, regulują ciśnienie krwi, zawierają beta-karoten, wzmacniają odporność. Jednocześnie posiadają substancję zwaną tomatyną, która jest toksyczna w dużej ilości i powoduje takie dolegliwości jak: wymioty, biegunki, kolki i mdłości.
  • Soja – pomaga kontrolować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, ale jednocześnie hamuje wchłanianie żelaza, co może skutkować nawet anemią.

OWOCE:

  • Pomarańcze – zawierają dużo witaminy C, lecz jedzone zbyt często mogą podrażniać błonę śluzową przełyku oraz powodować zgagę.
  • Awokado – jest źródłem witaminy B6 i kwasu foliowego, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału. Powinny jednak uważać na niego osoby mające problem z nerkami, ponieważ zwiększa on niewydolność nerek.

RYBY:

  • Tuńczyk – zawiera wysokowartościowe białka i kwasy omega-3, które dobrze wpływają na serce i poprawiają nastrój. Jednak zawiera także metylortęć, która jest szczególnie szkodliwa dla płodów i małych dzieci.
  • Ryby słodkowodne – takie jak sandacz, szczupak lub pstrąg, są źródłem białka, dobrze wpływają na wątrobę. Zawierają jednak dużo cholesterolu, przez co w nadmiarze szkodzą sercu.

PRZYPRAWY:

  • Mięta – leczy migreny i bóle głowy, jest też polecana na problemy trawienne. W nadmiarze podrażnia jednak śluzówkę przewodu pokarmowego.
  • Cynamon – ma właściwości przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii i poprawia libido. Jednakże spożywany bez umiaru może powodować choroby serca, cukrzycę, a nawet raka.
  • Chilli – ma wysoką zawartość witaminy C i silne właściwości prozdrowotne. Podrażnia jednak błony śluzowe i powoduje poważne dolegliwości układu pokarmowego.
  • Bazylia – wspomaga trawienie i zmniejsza dolegliwości gastryczne, ale przez dużą ilość zawartego w niej estragonu, spożywana w nadmiarze, może prowadzić do rozwoju nowotworu wątroby.
  • Rozmaryn – ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, ale zawarty w niej kwas salicylowy jest szkodliwy dla zdrowia płodu, a także dla osób, które mają problemy z krzepliwością krwi.

MIĘSO:

  • Wątróbka – jest bogata w żelazo oraz witaminy z grupy B. Pełni funkcję krwiotwórczą. Zawiera jednakże dużo witaminy A i miedzi, które w nadmiarze i konsekwencji powodują nudności, bóle kości, problemy z widzeniem, a nawet chorobę Alzheimera.
  • Chude białko zwierzęce – piersi z kurczaka lub białka jajek są dietetyczne i lekkostrawne. Jednak spożywanie dużej ilości białka zwierzęcego może sprowokować nasz organizm do wytwarzania hormonu, który przyspiesza proces starzenia się i może powodować raka.

INNE:

  • Orzechy brazylijskie – są doskonałym źródłem selenu, który wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała miażdżycy, działa przeciwzapalnie. Przekroczenie dziennej normy spożycia selenu może jednak skutkować problemy z trawieniem i pamięcią.
  • Woda – powszechnie wiadomo, że dobre nawodnienie organizmu to klucz do zdrowia. Jednak woda spożywana w skrajnym nadmiarze wypłukuje z naszego organizmu sód, co skutkuje zawrotami głowy, a nawet zaburzeniami czynności mózgu.

Jak widać powinniśmy przykładać dużą wagę do starannego układania swojego jadłospisu, aby był nie tylko zdrowy, ale również różnorodny lub zdać się w tym temacie na poradę specjalisty dietetyka.