Dieta o niskim indeksie glikemicznym
40-50%
Węglowodany
30-40%
Tłuszcze
20%
Białka
Kaloryczność menu dziennego może się wahać w granicach 50-100 kcal.
Przykładowy jadłospis diety
Dzień nr 1
Śniadanie: Śledź po kaszubsku z pieczywem bezglutenowym
II śniadanie: Sałatka z ryżem, brokułem i jajkiem z dodatkiem dressingu
Obiad: Makaron z tofu w kremowym sosie curry z fasolką szparagową
Podwieczorek: Koktajl truskawkowo-bananowy
Kolacja: Ryż smażony z kurczakiem po meksykańsku
Dzień nr 2
Śniadanie: Kakaowa owsianka z duszonymi śliwkami z cynamonem
II śniadanie: Dietetyczna zapiekanka z cukinii i pora z serkiem wiejskim
Obiad: Morszczuk w kremowym sosie musztardowym z puree kukurydzianym i fasolką
Podwieczorek: Waniliowe ciasto jaglane z wiśniami
Kolacja: Orzechowe kaszotto z grillowanym halloumi
Dzień nr 3
Śniadanie: Pasta śródziemnomorska z tostem i rukolą z pomidorkiem
II śniadanie: Zupa serowa
Obiad: Makaron z łososiem i fasolką szparagową
Podwieczorek: Shake z gruszkami i owocami leśnymi
Kolacja: Pęczak z warzywami po meksykańsku
Nasi najlepsi kucharze przygotowują posiłki przede wszystkim w oparciu o produkty niskim lub średnim indeksie glikemicznym. W Twoim codziennym menu nie zabraknie więc pełnoziarnistych makaronów i kasz, pieczywa z pełnego ziarna, chudego mięsa, warzyw, wybranych owoców oraz tłuszczów pochodzenia roślinnego.