Laktoza- fakty i mity

Data dodania: 2019-08-21 11:12:52

Czym jest laktoza?

Najprościej rzecz ujmując, laktoza jest cukrem występującym w mleku ssaków, w tym także ludzkim. Chemik powiedziałby,
że jest to disacharyd, który tworzą cząsteczki galaktozy i glukozy. Laktoza jest mniej słodka niż powszechnie stosowane w kuchennej praktyce glukoza
czy sacharoza. Oprócz typowo spożywczego przeznaczania, laktoza ma też inne niż zastosowanie – można znaleźć ją w lekach i produktach pirotechnicznych.
Wróćmy jednak do kwestii odżywiania. Ten dwucukier jest rozkładany w jelicie cienkim, a najważniejszą rolę w procesie jego trawienia odgrywa enzym laktaza,
która dzieli laktozę na cukry proste i umożliwia jej wchłanianie.

I choć napisano już o nim praktycznie wszystko, to wciąż w wielu tekstach można znaleźć półprawdy. Oddzielmy więc ziarno od plew,
uporządkujmy fakty i przyjrzyjmy się temu, czym jest laktoza, jak objawia się nietolerancja laktozy i wreszcie jakie są produkty bezlaktozowe.

Nietolerancja laktozy

Tytułowy problem to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Mówimy o niej, gdy organizm nie generuje wystarczającej ilości laktazy.
Deficyt tego enzymu ma konsekwencje w postaci pozostałości niewchłoniętej laktozy w jelicie, co z kolei objawia się w formie następujących dolegliwości:
wzdęcia, gazy, skurcze i bóle brzucha, nudności, biegunka, uczucie przelewania w brzuchu i wrażenie pełności. Objawy mogą mieć różny stopień nasilenia
w zależności od spożytego nabiału i braków laktazy. Problem może dotyczyć zarówno noworodków (rzadka nietolerancja wrodzona), jak i dorosłych
(nietolerancja pierwotna – wraz z biegiem lat produkcja laktazy spada powodując opisane dolegliwości; nietolerancja wtórna – jest następstwem przebytych
chorób lub zabiegów chirurgicznych). W tym miejscu warto także wyjaśnić dwa związane z tym podziałem pojęcia: alaktazja i hipolaktazja.
Pierwsze z nich oznacza wrodzoną chorobę, w której jelito nie wytwarza laktazy. Drugie to z kolei stopniowy ubytek laktazy wraz z upływem lat pomimo tego,
że wcześniej ten problem nie występował.

Jedzenie bez laktozy, czy to w ogóle możliwe?

Trudności z trawieniem zmuszają osoby borykające się opisywaną dolegliwością, by odstawić na boczny tor produkty zwierające laktozę.
W teorii oznacza to omijanie szerokim łukiem lad z produktami pochodzenia nabiałowego podczas zakupów. To duże wyzwanie, tym bardziej, 
że polska kuchnia pełna jest różnego produktów przygotowanych na bazie mleka. Jednak laktoza nie jest obecna jedynie w tak popularnym krowim mleku.
Jakie są zatem pozostałe produkty zawierające laktozę? Ten disacharyd znajduje się też m.in. w: mleku matki karmiącej piersią, słodyczach,
wspomnianych lekach, margarynach, niektórych rodzajach pieczywa (np. tostowym, drożdżówkach), sosach, lodach, maśle, gotowych daniach
(np. naleśnikach, pierogach, krokietach) czy zupach instant. Można go także spotkać jako dodatek do niektórych produktów mięsnych (pasztety, parówki, wędliny).

x

Catering dietetyczny. Co to takiego?

Catering dietetyczny jest twoim codziennym wyżywieniem.

Zawiera: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek oraz kolację.

Wybierz jedynie rodzaj diety oraz kaloryczność.

Po zamówieniu każdego poranka otrzymasz zestaw pięciu posiłków na cały dzień.

Codziennie otrzymasz inny zestaw, menu możesz sprawdzić na naszej stronie www.

Jeśli masz pytania, nie wahaj się - skontaktuj się z nami mailowo na adres kontakt@masterdieta.pl

lub telefonicznie pod numer +48 790 342 343