Laktoza – fakty i mity, którymi owiana jest nietolerancja laktozy

dieta bez laktozy

Nietolerancja laktozy to jeden z najbardziej nośnych tematów wśród autorów magazynów, portali i blogów dotyczących odżywiania. I choć napisano już o nim praktycznie wszystko, to wciąż w wielu tekstach można znaleźć półprawdy. Oddzielmy więc ziarno od plew, uporządkujmy fakty i przyjrzyjmy się temu, czym jest laktoza, jak objawia się nietolerancja laktozy i wreszcie jakie są produkty bezlaktozowe.

Czym jest laktoza?

Najprościej rzecz ujmując, laktoza jest cukrem występującym w mleku ssaków, w tym także ludzkim. Chemik powiedziałby, że jest to disacharyd, który tworzą cząsteczki galaktozy i glukozy. Laktoza jest mniej słodka niż powszechnie stosowane w kuchennej praktyce glukoza czy sacharoza. Oprócz typowo spożywczego przeznaczania, laktoza ma też inne niż zastosowanie – można znaleźć ją w lekach i produktach pirotechnicznych. Wróćmy jednak do kwestii odżywiania. Ten dwucukier jest rozkładany w jelicie cienkim, a najważniejszą rolę w procesie jego trawienia odgrywa enzym laktaza, która dzieli laktozę na cukry proste i umożliwia jej wchłanianie.

Nietolerancja laktozy

Tytułowy problem to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Mówimy o niej, gdy organizm nie generuje wystarczającej ilości laktazy. Deficyt tego enzymu ma konsekwencje w postaci pozostałości niewchłoniętej laktozy w jelicie, co z kolei objawia się w formie następujących dolegliwości: wzdęcia, gazy, skurcze i bóle brzucha, nudności, biegunka, uczucie przelewania w brzuchu i wrażenie pełności. Objawy mogą mieć różny stopień nasilenia w zależności od spożytego nabiału i braków laktazy. Problem może dotyczyć zarówno noworodków (rzadka nietolerancja wrodzona), jak i dorosłych (nietolerancja pierwotna – wraz z biegiem lat produkcja laktazy spada powodując opisane dolegliwości; nietolerancja wtórna – jest następstwem przebytych chorób lub zabiegów chirurgicznych). W tym miejscu warto także wyjaśnić dwa związane z tym podziałem pojęcia: alaktazja i hipolaktazja. Pierwsze z nich oznacza wrodzoną chorobę, w której jelito nie wytwarza laktazy. Drugie to z kolei stopniowy ubytek laktazy wraz z upływem lat pomimo tego, że wcześniej ten problem nie występował.

laktoza

Jedzenie bez laktozy, czy to w ogóle możliwe?

Trudności z trawieniem zmuszają osoby borykające się opisywaną dolegliwością, by odstawić na boczny tor produkty zwierające laktozę. W teorii oznacza to omijanie szerokim łukiem lad z produktami pochodzenia nabiałowego podczas zakupów. To duże wyzwanie, tym bardziej, że polska kuchnia pełna jest różnego produktów przygotowanych na bazie mleka. Jednak laktoza nie jest obecna jedynie w tak popularnym krowim mleku. Jakie są zatem pozostałe produkty zawierające laktozę? Ten disacharyd znajduje się też m.in. w: mleku matki karmiącej piersią, słodyczach, wspomnianych lekach, margarynach, niektórych rodzajach pieczywa (np. tostowym, drożdżówkach), sosach, lodach, maśle, gotowych daniach (np. naleśnikach, pierogach, krokietach) czy zupach instant. Można go także spotkać jako dodatek do niektórych produktów mięsnych (pasztety, parówki, wędliny).

Dieta obfitująca w produkty bez laktozy

Na szczęście, w większości przypadków, osoby chore nie muszą kompletnie rezygnować z produktów zawierających laktozę. Menu osób borykających się z jej nietolerancją zależy od typu dolegliwości i reakcji organizmu na niestrawiony cukier. W praktyce jest to kwestia bardzo indywidualna. Każda osoba stawiająca czoła tej przypadłości powinna sama określić swój poziom tolerancji na laktozę w jednym posiłku, poniżej którego nie występują opisane dolegliwości. Jedzenie bez laktozy wcale nie musi oznaczać rygorystycznej diety, a jedynie dokładniejszą kontrolę tego, co ląduje na naszym talerzu. Wyeliminowanie z jadłospisu kilku składników, które z powodzeniem mogą zastąpić produkty bez laktozy, jest zadaniem, z którym większość radzi sobie bez większego problemu. Z pomocą spieszą producenci przetworów nabiałowych, którzy coraz częściej na rynek wypuszczają produkty bezlaktozowe.

Pudełkowa dieta bez laktozy z dostawą do domu

Z myślą o osobach zmagających się z nietolerancją laktozy przygotowaliśmy jadłospis, w którym produkty zawierające laktozę zostały zastąpione składnikami pozbawionymi tego cukru. W bezlaktozowym menu znajdują się m.in. mleczne produkty bezlaktozowe i wyroby z mleka owczego oraz koziego. Zadbaliśmy o to, by menu z ograniczoną ilość produktów mlecznych nadal dostarczało codzienną procę wapnia, magnezu, potasu, cynku i witamin z grupy B. Dieta pudełkowa bez laktozy sygnowana znakiem jakości Master Dieta to nie tylko posiłki bezpieczne dla Twojego układu trawiennego. To także smaczne i świeże jedzenie dostarczane pod wskazany adres i na czas, które pozwoli Ci zdrowo się odżywiać, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na to, co naprawdę lubisz.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o