Polskie superfoods, czyli lista zdrowych produktów znad Wisły

superfoodsSuperfoods to jeden z najmodniejszych terminów w redakcjach zajmujących się zdrowym odżywianiem i aktywnym trybem życia. Co rusz jesteśmy zasypywani przez media i samych producentów superfood walorami intrygująco brzmiących produktów. Ich nazwy są czasem nie mniej egzotyczne niż miejsca ich pochodzenia. Tymczasem okazuje się, że również polska, tradycyjna kuchnia ma swoje superfoods. Poznajcie rodzimą superżywność!

Co to jest superfood?

Najkrócej rzecz ujmując – trudno tu bowiem o jedną, zwięzłą definicję – pod tym pojęciem rozumiemy produkty spożywcze naturalnego pochodzenia mające nieprzeciętne właściwości odżywcze, a więc zawierające sporo witamin, soli mineralnych, mikro i makroskładników oraz antyoksydantów. Innymi słowy, superfood to żywność nieprzetworzona, której elementy są najbardziej korzystne dla naszego zdrowia, wpływając zbawiennie na ogólną kondycję organizmu, działając profilaktycznie, wzmagając odporność i spowalniając procesy starzenia się. Lista zdrowych produktów określana mianem superfood zawiera przede wszystkim warzywa, owoce i zioła oraz ich pochodne. By nie pozostać gołosłownym, wymieńmy niektóre z superfoods, których popularność w ostatnich miesiącach zatacza coraz szersze kręgi: nasiona acai, spirulina, chlorella, nasiona goji, komosa ryżowa, amarantus i zielony jęczmień. Przyznacie, że wspomniana siódemka ma niewiele wspólnego z tradycyjną polską kuchnią i mogłaby wywołać zakłopotanie na twarzach naszych babć. Jak się jednak okazuje, wśród dobrze znanych wszystkim Matkom Polkom składników również znajdują się te spod znaku superfoods. Dla naszych Czytelników wybraliśmy cztery produkty, które z powodzeniem mogą zostać zakwalifikowane do rodziny superfoods.

Lista zdrowych produktów zaczyna się od kaszy

kaszeRóżne rodzaje kasz były znane w polskiej kuchni od wieków. I choć zajadały się nimi całe pokolenia, to dobroczynne właściwości kaszy odkryto stosunkowo niedawno. Kasze zawierają sporą dawkę wit. E oraz witamin z grupy B. W sukurs witaminom przychodzą potas, żelazo i magnez. Te trzy składniki sprawiają, że kasze działają korzystnie na układ nerwowy, regenerację mięśni i zapobiegają niedokrwistości. Dodajmy, że kasze są mniej kaloryczne niż ziemniaki (które swego czasu zdetronizowały kasze w batalii o polskie podniebienia), przez co poleca się je osobom szczególnie dbającym o swoją sylwetkę. Spośród różnych rodzajów kasz na czoło wysuwa się kasza jaglana. Owa może pochwalić się dużą zawartością beta-karotenu, lecytyny, fosforu, wapnia i krzemu, który działa zbawiennie na naszą cerę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i ma odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje toksyny pochodzące z produktów zakwaszających: mięsa, kawy, cukrów prostych itd.

Polskie superfoods: siemię lniane

siemie lnianeKolejną pozycję na liście zdrowych produktów zajmuje siemię lniane. Przez wielu dietetyków jego właściwości są porównywane z jednym z flagowych superfood, czyli nasionami chia. Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega-3 o wszechstronnym zastosowaniu (min. wzmacniają układ immunologiczny, poprawiają pracę mózgu i wydolność serca). Porcja nasion lnu to także duża dawka wapnia oraz liganów obniżających poziom szkodliwego cholesterolu. Nie zapominajmy, że nasiona lnu obniżają też poziom cukru we krwi. Siemię ma właściwości powlekające i nawilżające, dlatego picie wywaru z nasion lnu zaleca się przy infekcjach górnych dróg oddechowych i przesuszające się śluzówce.

Superżywność zza miedzy: aronia

zdrowe owoceNiektórzy naukowcy twierdzą, że aronia jest najbardziej bogata w przeciwutleniacze spośród wszystkich owoców. Zawarte w niej antocyjany są bardzo pożyteczne dla naszego organizmu: obniżają ciśnienie, zwalczają zły cholesterol, mają właściwości antynowotworowe i odsuwają w czasie proces starzenia. Aronia jest też niewyczerpaną skarbnicą witamin (w tym m.in. witaminy C, E, P i witamin z grupy B) oraz mikroelementów (jod, żelazo, miedź, magnez). Do tego dochodzą też pektyny i błonnik, które regulują pracę jelit i pozwalają organizmowi szybciej usuwać toksyny.

Orzechy włoskie, dobre, bo polskie

orzechyTrudno w tak krótkim tekście wspomnieć o wszystkich walorach orzechów włoskich. Musimy jednak wspomnieć, że ten typ orzechów zawiera sporo kwasów omega-3, błonnika, fosforu, magnezu oraz substancji o właściwościach przeciwutleniających: polifenoli i selenu. W orzechach włoskich znajduje się też aminokwas arginina i witamina E. Orzechy są przy tym sycące – zawierają pokaźną porcję białka i pożytecznych tłuszczów, przez co świetnie nadają się jako przekąska dla osób będących na diecie.

Polska żywność nieprzetworzona ze znakiem jakości

Nie trzeba być Robertem Makłowiczem czy Magdą Gessler, by wiedzieć, że nasza kuchnia obfituje w superżywność. Zaprezentowany kwartet to jedynie czubek góry lodowej. Ta lista zdrowych produktów mogłaby być z powodzeniem uzupełniona o buraki, miód, jarmuż, natkę pietruszki, dynię, żurawinę, rokitnik, jabłko, jajko czy olej rzepakowy. Każde z nich, spożywane w odpowiednich ilościach, może działać pozytywnie na pracę organizmu i chronić nas przed chorobami. Świadomość takiego stanu rzeczy jest ważna. Czasem jednak sama świadomość to za mało, by zdrowo się odżywiać. W naszej zabieganej rzeczywistości nie zawsze – mimo najlepszych chęci – jesteśmy w stanie zakupić składniki, a następnie przygotować z nich zdrowe i smaczne dania. Jeśli Ty także należysz do osób, które faktycznie chciałby zmienić swój jadłospis na zdrowy, skorzystaj z oferty Master Diety – cateringu dietetycznego dostarczanego na czas i we wskazane miejsce. Sprawdź menu Master Diety i przekonaj się, jakie dania przygotowujemy w oparciu o polskie superfoods.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o