CO ZA DUŻO TO NIEZDROWO – Czyli zdrowe produkty, które nie są zdrowe w nadmiarze

Każdy z nas chciałby odżywiać się zdrowo. Wspaniale, gdy kupujemy zdrową żywność i chcemy spożywać jak najwięcej wartościowych produktów, bogatych w różnorodne wartości odżywcze i witaminy. Trzeba jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia jest umiar i różnorodność spożywanych produktów, ponieważ każdy nadmiar potrafi być szkodliwy. Dotyczy to w szczególności pewnych produktów, których zapewne wielu z nas nawet nie podejrzewa o to, że ze sprzymierzeńca potrafią stać się naszym wrogiem.

Poniżej zestawienie zdrowych produktów, których ilość w naszej racjonalnej diecie powinniśmy skrupulatnie kontrolować.

WARZYWA:

  • Brokuły – mają działanie antyrakowe, zapobiegają chorobom serca. Spożywane bardzo często mogą jednak powodować schorzenia tarczycy.
  • Szpinak – jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, różnorodnych minerałów i witamin. Poza tym zawiera również dużo szczawianów, które prowadzą do powstawania kamieni nerkowych.
  • Pomidory – są źródłem cennych witamin i minerałów, regulują ciśnienie krwi, zawierają beta-karoten, wzmacniają odporność. Jednocześnie posiadają substancję zwaną tomatyną, która jest toksyczna w dużej ilości i powoduje takie dolegliwości jak: wymioty, biegunki, kolki i mdłości.
  • Soja – pomaga kontrolować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, ale jednocześnie hamuje wchłanianie żelaza, co może skutkować nawet anemią.

OWOCE:

  • Pomarańcze – zawierają dużo witaminy C, lecz jedzone zbyt często mogą podrażniać błonę śluzową przełyku oraz powodować zgagę.
  • Awokado – jest źródłem witaminy B6 i kwasu foliowego, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału. Powinny jednak uważać na niego osoby mające problem z nerkami, ponieważ zwiększa on niewydolność nerek.

RYBY:

  • Tuńczyk – zawiera wysokowartościowe białka i kwasy omega-3, które dobrze wpływają na serce i poprawiają nastrój. Jednak zawiera także metylortęć, która jest szczególnie szkodliwa dla płodów i małych dzieci.
  • Ryby słodkowodne – takie jak sandacz, szczupak lub pstrąg, są źródłem białka, dobrze wpływają na wątrobę. Zawierają jednak dużo cholesterolu, przez co w nadmiarze szkodzą sercu.

PRZYPRAWY:

  • Mięta – leczy migreny i bóle głowy, jest też polecana na problemy trawienne. W nadmiarze podrażnia jednak śluzówkę przewodu pokarmowego.
  • Cynamon – ma właściwości przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii i poprawia libido. Jednakże spożywany bez umiaru może powodować choroby serca, cukrzycę, a nawet raka.
  • Chilli – ma wysoką zawartość witaminy C i silne właściwości prozdrowotne. Podrażnia jednak błony śluzowe i powoduje poważne dolegliwości układu pokarmowego.
  • Bazylia – wspomaga trawienie i zmniejsza dolegliwości gastryczne, ale przez dużą ilość zawartego w niej estragonu, spożywana w nadmiarze, może prowadzić do rozwoju nowotworu wątroby.
  • Rozmaryn – ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, ale zawarty w niej kwas salicylowy jest szkodliwy dla zdrowia płodu, a także dla osób, które mają problemy z krzepliwością krwi.

MIĘSO:

  • Wątróbka – jest bogata w żelazo oraz witaminy z grupy B. Pełni funkcję krwiotwórczą. Zawiera jednakże dużo witaminy A i miedzi, które w nadmiarze i konsekwencji powodują nudności, bóle kości, problemy z widzeniem, a nawet chorobę Alzheimera.
  • Chude białko zwierzęce – piersi z kurczaka lub białka jajek są dietetyczne i lekkostrawne. Jednak spożywanie dużej ilości białka zwierzęcego może sprowokować nasz organizm do wytwarzania hormonu, który przyspiesza proces starzenia się i może powodować raka.

INNE:

  • Orzechy brazylijskie – są doskonałym źródłem selenu, który wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała miażdżycy, działa przeciwzapalnie. Przekroczenie dziennej normy spożycia selenu może jednak skutkować problemy z trawieniem i pamięcią.
  • Woda – powszechnie wiadomo, że dobre nawodnienie organizmu to klucz do zdrowia. Jednak woda spożywana w skrajnym nadmiarze wypłukuje z naszego organizmu sód, co skutkuje zawrotami głowy, a nawet zaburzeniami czynności mózgu.

Jak widać powinniśmy przykładać dużą wagę do starannego układania swojego jadłospisu, aby był nie tylko zdrowy, ale również różnorodny lub zdać się w tym temacie na poradę specjalisty dietetyka.

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "CO ZA DUŻO TO NIEZDROWO – Czyli zdrowe produkty, które nie są zdrowe w nadmiarze"

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Czekolateria
Gość

Zaciekawił mnie temat (nie)zdrowej żywności. Dzięki Tobie dowiedziałem się wielu cennych wskazówek, o których wcześniej nie miałem pojęcia, dziękuję bardzo! Niestety w poście nie znalazłem ani słowa o wyrobach czekoladowych, a szkoda, bo akurat jestem wielkim pasjonatem czekolady.

Magda Farniak
Gość

Mam wrażenie, że w nadmiarze to nic nie jest zdrowe. Najlepiej prowadzić zdrowy tryb życia i skupić się na zbilansowanej diecie. To daje najlepsze efekty.

Aleksandra Mała
Gość

Bardzo ciekawy wpis, jest sporo ciekawych naturalnych suplementów na stawy oraz wyłącznie jednym spośród niezwykle efektywnych jest niemało znany omułek, moja babcia traktuje go na złe stawy już od kilku lat i widać postępy.